ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποια είναι η Οικολογική Ομάδα Σητείας - Απάντηση στους Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Ανακοινώσεις
Οικολογική Ομάδα Σητείας , Σάββατο, 26 Μάιος 2007

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

Σητεία, 16.5.07


Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές "ανησυχούντων" πολιτών, που με τη δικαιολογία της υπεράσπισης της επένδυσης των ¶γγλων στη μονή Τοπλού, αντί για επιχειρήματα, εξαπολύουν βαρείς χαρακτηρισμούς για τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση, και ιδιαίτερα για τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Σητείας.

Η αρχική μας επιθυμία ήταν να μην απαντήσουμε στις ύβρεις και να μη μπούμε σε μια διαδικασία που θα ευτέλιζε το επίπεδο της συζήτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα, επειδή πιστεύουμε ότι σε ένα μικρό τόπο, είναι πολύ σημαντικό να μην οδηγούμαστε χωρίς λόγο σε προσωπικές ρήξεις, που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία μας μέσα στην κοινωνία.

Κάθε ομάδα ή σύλλογος έχει κάποιους λόγους ύπαρξης που δένουν τα μέλη του σε κοινές δράσεις. Θεωρούμε ουσιαστική την ύπαρξη όλων αυτών των ομάδων που δένουν το κοινωνικό σύνολο και πραγματώνουν την ανάγκη μας για μια καλύτερη ζωή. Υποκλινόμαστε επίσης σΆαυτούς που θυσιάζουν χρόνο και κόπο μέσα σε αυτές τις ομάδες για σκοπούς ευρύτερους από το προσωπικό όφελος.

Με βάση αυτή τη λογική δε θα θέλαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε σύλλογο του τόπου μας, ενώ υπερασπιζόμαστε παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του. Θεωρούμε όμως παράλληλα αδιανόητο, κάποια άτομα να εκμεταλλεύονται τη θέση τους σαν πρόεδροι συλλόγων, και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη πολλών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ή εν αγνοία τους, να εκδίδουν ανακοινώσεις κατάπτυστες για το ύφος τους και το περιεχόμενο τους, συκοφαντώντας συντοπίτες τους

Αντιπαρερχόμενοι κάθε προσωπικό στοιχείο, θα αρκεστούμε να θυμίσουμε σε αυτούς που εύκολα ξεχνούν, ότι η Οικολογία δεν έχει σχέση μόνο με το να μαζεύεις τα σκουπίδια από μια παραλία, αλλά με το να έχεις ένα ευρύτερο όραμα για τον πλανήτη, να προσπαθείς να το πραγματώσεις στον τόπο σου, να συμμετέχεις ενεργά στη λύση των προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον με προτάσεις και πράξεις, και να θεωρείς τη φωνή της συνείδησης σου και της Μητέρας Γης πιο σπουδαία από τη φωνή της τσέπης σου.

Θα τους θυμίσουμε λοιπόν περιληπτικά, αφού η μνήμη τους απατά, ότι δεν εμφανιστήκαμε τώρα ουρανοκατέβατοι. Η Οικολογική Ομάδα Σητείας ιδρύθηκε το 1993, και στα 14 χρόνια ζωής που έχει κέρδισε την εκτίμηση των συμπολιτών μας για την πλούσια και καθαρή δράση της, ενώ παράλληλα κέρδισε πολλές φορές και την οργή των εκάστοτε κρατούντων γιατί ήρθε σε ρήξη με οργανωμένα ή ατομικά συμφέροντα.

Τις δράσεις μας μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σε

Α. Ευρύτερες, όπου σαν ομάδα συμμετέχουμε ενεργά στις δραστηριότητες του Παγκρήτιου Δίκτυου Οικολογικών Οργανώσεων ενώ παράλληλα σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις όπως η Greenpeace και το WWF συμμετέχουμε σε καμπάνιες οικολογικού ενδιαφέροντος.

Β. Τοπικές που μπορούμε να τις διακρίνουμε σε:

1. Ενημερωτικές δράσεις:

Θυμίζουμε κάποιες από τις παλαιότερες και σύγχρονες δράσεις μας

• Πρόγραμμα ενημερωτικών επισκέψεων και εκδηλώσεων σε σχολεία της περιοχής, σε συνεργασία με τις ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων. Τα θέματα που αναπτύξαμε και είχαν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά προβλήματα ήταν η ανακύκλωση, η αναδάσωση, η προστασία των ειδών προς εξαφάνιση και είδη του τόπου μας. Με τα παιδιά των σχολείων πήραμε επίσης μέρος σε πρόγραμμα κατασκευής χελιδονοφωλιών.

• Τακτικές ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο για ενημέρωση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος

• Ενημέρωση του κοινού για την ανακύκλωση των απορριμάτων και αντίστοιχη έρευνα με συμπλήρωση ερωτηματολόγιου

• Πολιτιστικές και θεατρικές εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλία συμπαράστασης στο λαό του Ιράκ

• Αναδείξαμε φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα με ομιλίες, συζητήσεις και ημερίδες με γνωστούς ομιλητές. Τα θέματα τους ήταν:
Το πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιουργείων
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (μεταλλαγμένα)
Προστασία των νήσων Διονυσάδων
Ενεργειακό πρόβλημα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Περιοχές σχεδίου Natura
Αειφορία και ανάπτυξη

2. Δράσεις καθημερινής ζωής:

• Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο και τα σχολεία της πόλης πρόγραμμα συλλογής μπαταριών

• Συμμετείχαμε σε συμβολικές και πρακτικές δραστηριότητες όπως καθαρισμοί ακτών και δενδροφυτεύσεις

• Συνεργαζόμαστε σε τακτική βάση με την Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, συμβάλλοντας στη διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων.

• Συνεργαστήκαμε με το Ίδρυμα Γουλανδρή για την καταγραφή της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας και την πρόταση αναγνώρισης των περιοχών του προγράμματος Natura

• Μηνύσαμε ελαιουργεία που ρύπαιναν τη θάλασσα

• Συνυπογράψαμε με κατοίκους της περιοχής Κόκκινα Σητείας την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όχι εναντίον της επέκτασης του λιμανιού όπως παραπληροφορούν τον κόσμο, αλλά κατά της παρανομίας που αφορούσε την επέκταση του καρνάγιου με δημιουργία επισκευαστικής ζώνης για μεγάλα σκάφη, χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες μελέτες και άδειες, έργο που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαίωσε

• Υλοποιήσαμε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διμερούς συνεργασίας με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και τον οικολογικό τουρισμό ανάμεσα σε περιοχή της Ανατολικής Κύπρου και της Ορεινής Περιοχής Σητείας (Καρύδι)

Η Οικολογική Ομάδα Σητείας από νωρίς είχε εντοπίσει δύο μεγάλους κινδύνους και είχε προειδοποιήσει γιΆ αυτούς. Ο πρώτος ήταν να σπρωχτούν στην περιοχή μας από την υπόλοιπη Κρήτη έργα που δεν ήταν επιθυμητά, και ο δεύτερος να υποστεί η περιοχή μας μια χωρίς σχέδιο τουριστική εκμετάλλευση που θα κατέστρεφε κάθε πιθανότητα αειφορίας.

• Ο πρώτος φόβος μας επιβεβαιώθηκε όταν αποφασίστηκε η εγκατάσταση εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Τότε, σε αντίθεση με όσους βολεύτηκαν επειδή αποτράπηκε η δημιουργία του στην περιοχή της Φανερωμένης Σητείας, εμείς συνεχίσαμε τον αγώνα πρωτοστατώντας στην ενημέρωση και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής. Η θέση μας δεν ήταν ένα απλό όχι, αλλά μια τεκμηριωμένη συνολική πρόταση που καταδείκνυε τρόπους λύσης του ενεργειακού της Κρήτης βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες. Αντιμετωπίσαμε τα ΜΑΤ μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και φτάσαμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας που μας δικαίωσε. Η απόφαση όμως αυτή ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από τους πολιτικούς άρχοντες του τόπου, που μέχρι τότε άλλωστε υπέσκαπταν κάθε μας προσπάθεια. Δε μπορούμε παρά να χαμογελάμε πικρά κάθε φορά που κάποιος απΆ αυτούς κηρύσσει σήμερα αγώνες κατά της επέκτασης της εγκατάστασης.

• Στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, η Οικολογική Ομάδα Σητείας θεωρεί ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στην τοπική κοινωνία: πρώτα πρέπει εμείς να καθορίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για μας και τα παιδιά μας και στη συνέχεια να επιδιώξουμε την επίτευξη του στόχου. Στην αντίθετη περίπτωση παραμένουμε έρμαιο των ορέξεων του κάθε επενδυτή και του δικού του προσωπικού οικονομικού οράματος. Στόχος μας θα έπρεπε να είναι μια ανάπτυξη που να συμβαδίζει με την ιστορία, το περιβάλλον, το τοπίο και το χαρακτήρα της κοινωνίας μας. Ο διάλογος αυτός ενώ τον προτείναμε και προσπαθήσαμε να τον προκαλέσουμε δεν έγινε ποτέ.

Πιστέψαμε πως η επένδυση στο Τοπλού, δεδομένου ότι η έκταση ανήκε στην Εκκλησία και όχι σε κάποιον ιδιώτη, θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο ενός σωστού διαχειριστικού τουριστικού μοντέλου. Οι συμφωνίες όμως έκλεισαν χωρίς κανείς τοπικός παράγοντας εκτός από το Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, να γνωρίζει κάτι. Πρωτοστατήσαμε τότε στη διεξαγωγή ανοικτής ημερίδας όπου πήραν μέρος όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είδαμε τους κινδύνους, είπαμε τη γνώμη μας. Και πια "πανάθλια" γνώμη λοιπόν τολμήσαμε να πούμε;;; Είπαμε πως το όνειρο μας γιΆ αυτή την προστατευόμενη από διεθνείς συνθήκες περιοχή ταίριαζε με το σχέδιο διαχείρισης που το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εκπονήσει: μια ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στον οικοτουρισμό, που θα συνδύαζε τόσο τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όσο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ξέρουμε όμως σε τι πλανήτη ζούμε και όντας πραγματιστές διατυπώσαμε μια πρόταση προς τους επενδυτές και το Ίδρυμα, που θα μπορούσε να προχωρήσει και θα ήταν πιο φιλική προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Η πρόταση μας αυτή περιελάμβανε κυρίως τη σχετική ελάττωση των κλινών, τη μη δημιουργία 3 γηπέδων γκολφ και την ελάττωση του χρόνου ενοικίασης, αιτήματα απολύτως λογικά με επιχειρήματα που ήδη είχαμε αναπτύξει.

Απάντηση δε ήρθε ποτέ, μόνο εξαγγελίες υπέροχων έργων και καταστάσεων. Έτσι, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, μεμονωμένους συντοπίτες μας και τις Οικολογικές Ομάδες όλης της Κρήτης προσυπογράψαμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πιστεύοντας πως πράττουμε το σωστό, όπως αυτό καθορίζεται από τη συνείδηση μας.

Επειδή στις επιστολές τους οι συντάκτες τους αναρωτιούνται που βρίσκουμε τα χρήματα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως οι δράσεις μας χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μελών και των φίλων της Οικολογικής Ομάδας, καθώς και από τα έσοδα εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε.

Αυτή είναι μια περίληψη των δράσεων μας που δείχνει τη διαρκή και έντιμη παρουσία μας σε θέματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, και απαντά στις ύβρεις των συντακτών των επιστολών. Δεδομένου ότι το περιεχόμενο εκείνων των επιστολών χαρακτηρίζει και το επίπεδο των συντακτών τους, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε σΆ αυτές. Φυσικά, είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική των θέσεων μας και έτοιμοι για διάλογο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 26 Μάιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655546
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.