ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ας κάνουμε τα γήπεδα γκολφ να τα βρούνε μπαστούνια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
Νικολακάκης Μιχάλης , Τετάρτη, 23 Μάιος 2007

Από την Πυξίδα της Πόλης (http://www.pyxida.gr) Μηνιαία Χανιώτικη Εφημερίδα

Θυμάται κανείς τον κ. Καραμανλή στην προεκλογική του καμπάνια να μέμφεται εναντίον της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του Ελληνικού δημοσίου που παρεμποδίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη; Ως παράδειγμα τότε έφερνε μεγάλη επένδυση Αγγλικού επενδυτικού οίκου στο νομό Λασιθίου. Η έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περί ου ο λόγος έργο εγκρίθηκε από τον κ. Σουφλιά και επιτέλους παράδοση και κρητικοσύνη θα συναντήσουν τον φυσικό τους ταίρι: τα γήπεδα του γκολφ.

Η συμφωνία έγινε ανάμεσα στο Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» και στην εταιρία  Loyalward Ltd., θυγατρική της Minoan Group. Χρηματοδοτείται μερικός από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ως μορφή αειφορικής ανάπτυξης και αγροτουρισμού και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ύψος επένδυσης 1,2 δις ευρώ, 3000 θέσεις εργασίας, πέντε ξενοδοχεία και αντίστοιχα τουριστικά χωριά 7.000 κλινών, ένα συνεδριακό κέντρο ικανότητας να εξυπηρετήσει 1.200 άτομα, ένα αθλητικό κέντρο και 3 γήπεδα γκολφ. Το ίδρυμα θα συμμετέχει στα κέρδη της επένδυσης με 10% και το δικαίωμα χρήσης της περιοχής θα ισχύσει για 40+49 χρόνια.

Τα γήπεδα γκολφ έχουν ως γενέθλιο τόπο περιοχές με φυσικό γρασίδι και ήπιες αμμοθύελλες, όπως οι παράκτιες περιοχές της Αγγλίας. Ως μορφή επένδυσης όμως, η διεθνής εμπειρία αποκαλύπτει, αντιμετωπίζονται θετικά εξαιτίας των γενικότερων επενδυτικών ευκαιριών που ανοίγουν στην κτηματομεσιτική αγορά μίας περιοχής και όχι από την κερδοφορία που μακροπρόθεσμα παρέχουν.

Κάπως έτσι προωθούνται και σε μία περιοχή όπως ο Δήμος Ιτάνου του νομού Λασιθίου, περιοχή 25000 χιλιάδων στρεμμάτων υπό την ιδιοκτησία της μονής Τοπλού. Οι τυμπανοκρουσίες για το μέγεθος της επένδυσης μοιάζουν να κωφεύουν πλήρως στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τις περιοχής.

Οι 3000 νέες θέσεις εργασίας, κύριο επιχείρημα για την δημιουργία της επένδυσης, θα εμφανιστούν σε μία περιοχή 2500 κατοίκων με ανεργία τριβής. Επιπλέον τα γήπεδα γκολφ έχουν τεράστιες ανάγκες σε νερό. Σε μία περιοχή που απειλείται με ερημοποίηση τα υδάτινα αποθέματα είναι αμφίβολο αν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των 7000 κλινών και 3000 νέων κατοίκων, πόσο μάλλον τις ανάγκες για την άρδευση του γρασιδιού.

Οποιοδήποτε έργο υποδομής που θα προσπαθήσει να συλλέξει νερό από την γύρω περιοχή θα απειλούσε το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής και φυσικά και το ίδιο το φοινικόδασος του Βάι.

Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι οι ανάγκες των γηπέδων μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι οποίες όμως παρουσιάζουν τα εξής προβλήματα:

α) Είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες θέτοντας ενΆ αμφιβόλο την οικονομική λογική του όλου εγχειρήματος και της προοπτικής του (πλην της άμεσης κερδοφορίας που υπόσχεται η πρόσκαιρη αύξηση των τιμών των ακινήτων).

β) Το νερό κατά τη διαδικασία αφαλάτωσης ποτέ δεν καθαρίζει πλήρως. Η συστηματική χρήση του, απειλεί ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και άρα το φυσικό περιβάλλον καθώς και τις ήπιες μορφές καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται στην περιοχή. Ας σημειωθεί δε ότι η περιοχή είναι ενταγμένη εξΆ ολοκλήρου στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura και ως εκΆ τούτου οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για τις οποίες έγινε λόγος στην αρχή είναι το κοινοτικό πλαίσιο οικολογικής προστασίας.

Ας σημειωθεί επίσης ότι τόσο το υπάρχον πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος όσο και η οποιαδήποτε γραφειοκρατία παρακάμπτονται για μεγάλες επενδύσεις αλλά όχι για τους κατοίκους της περιοχής, την ώρα που καλός η κακός η Κρήτη συνεχίζει να είναι μία περιοχή με μικρή ιδιοκτησία και μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε εδώ να υπερασπιστούμε μία καλή ντόπια έναντι μίας κακιάς  ξενόφερτης επιχειρηματικής δράσης, αλλά να υποδείξουμε την ουσιαστική άρση της έννοιας της ισονομίας που υποτίθεται ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της πανάκειας της ανάπτυξης.

Αειφόρος ανάπτυξη βαπτίζεται έτσι η στέρηση για 90 (!) χρόνια από την τοπική κοινωνία για το τι οικονομικά μέλη γενέσθαι στην περιοχή. Αντιστοίχως αντί να προωθηθεί ως τουριστικό εμπόρευμα όψης της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος, βαπτίζεται ως ήπια ανάπτυξη η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από πρακτικές τελείως ξένες με την κοινωνική ιστορία της Κρήτης. Και αυτό το τελευταίο δεν είναι επιχείρημα υπέρ μίας θεοποίησης της παράδοσης και προστασίας της από κάθε τι το ξένο.

Η συγκεκριμένη επένδυση όμως μοιάζει να προσπαθεί να δημιουργήσει μίας μορφής μικρόκοσμού για μία περιορισμένη ελίτ, «κλέβοντας» την περιοχή από τους σημερινούς της κατοίκους. Στην τελική δεν καλούμαστε ποτέ να απαντήσουμε το ερώτημα ναι ή όχι ανάπτυξη αλλά τι μορφή ανάπτυξης και πάνω από όλα για ποιους;

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για ιδέες για μορφές αντίδρασης στην παραπάνω επένδυση, επισκεφθείτε τους δικτυακούς τόπους του νομαρχιακού συνδυασμού του κ. Ανυψητάκη «Το Λασίθι στην πλώρη» www.plori.gr, και του δικτύου οικολογικών ομάδων Κρήτης www.ecocrete.gr που με συνέπεια προσπαθούν να αναδείξουν το ζήτημα και να κινητοποιήσουν τους κατοίκους του νησιού εδώ και καιρό.

Νικολακάκης Μιχάλης
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104880
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.