ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, τα ευρήματα της οδού Αλμυρού κα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη , Τετάρτη, 23 Μάιος 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

1. ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Φέτος συμπληρώνονται 147 χρόνια από την ίδρυση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Στην πολύχρονη πορεία της καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος για την πόλη μας φορέας γνώσης και πολιτισμού. Τα μεταπολιτευτικά δε χρόνια, με τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, υπερέβη δυναμικά τον εαυτό της και από απλή βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο έγινε κυψέλη πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, με αποτέλεσμα η εμβέλειά της να υπερβεί τα όρια της πόλης και να καθιερωθεί πανελλαδικά και διεθνώς. Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε πρωτοβουλίες της όπως : εκδόσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις μεγάλης βαρύτητας, συγκέντρωση - έρευνα - επεξεργασία τεράστιου αρχειακού υλικού κ.ά.

Θα μπορούσε κανείς αβίαστα να ισχυριστεί πως η Βικελαία Βιβλιοθήκη θα μπορούσε να συνδράμει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου κλίματος δημιουργίας, στην επανάκτηση της ιστορικής πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης. Πόσο μάλλον αν οι δράσεις της συντονίζονταν με τις αντίστοιχες δράσεις άλλων σοβαρών δομών και πολιτιστικών θεσμών, όπως τα Μουσεία της πόλης, τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, το ΙΤΕ, η ΕΚΙΜ, οι φορείς της εκπαίδευσης, οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι κλπ.

Παρ΄ όλα αυτά, χρόνια τώρα, η Βικελαία Βιβλιοθήκη ταλανίζεται από την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής. Χρόνια τώρα χηρεύει η θέση του Εφόρου της, ενώ η αναγκαστική αποχώρησή της από το κτίριο «Αχτάρικα» την κατακερμάτισε και οδήγησε μεγάλο μέρος των υλικών της σε κούτες και αποθήκες. Έπεσε κι αυτή θύμα των «σύγχρονων ιδανικών» της αγοράς και της αφασίας. Θύμα της εποχής που η πολιτιστική δράση μετριέται σε χρήμα κι έτσι συνήθως χλευάζεται ως αντιπαραγωγική και κοστοβόρα. Θύμα της Παιδείας που ολοένα αναδιοργανώνεται, που από το στάδιο της μετατροπής της μάθησης σε αποστήθιση πέρασε στο «ανώτερο» στάδιο της μερικής απασχόλησης και της ολικής αμάθειας.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η Βικελαία Βιβλιοθήκη δέσποζε στο κέντρο της πόλης και ήταν ο πόλος έλξης των μαθητών, των φοιτητών, της νεολαίας συνολικά. Τότε που, ακόμα και τα λιγοστά καφέ της πλατείας των λιονταριών τους θαμώνες της Βικελαίας εξυπηρετούσαν. Τώρα τα πρότυπα που καλλιεργούνται είναι άλλα. Αν η Βικελαία Βιβλιοθήκη δεν εξυπηρετεί τους θαμώνες των δεκάδων μπαρ και καφετεριών του κέντρου, μήπως πρέπει να φύγει από την αγορά τους ; Μήπως τα Αχτάρικα είναι καλύτερο να μετατραπούν σε εμπορικό κέντρο; (ακούστηκε κι αυτό!)

Δεν είναι η στιγμή να καταθέσουμε τις σκέψεις μας για την πολιτιστική ανάταση της πόλης, με προεξάρχουσα τη θέση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Είναι όμως η στιγμή να επικεντρώσουμε την προσοχή και την εμμονή μας σε τρία ζητήματα αιχμής:

Α) Με την επαναφορά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στα Αχτάρικα να παραχωρηθεί σ΄ αυτή όλο το κτίριο, με τους ισόγειους και υπόγειους χώρους του, γι΄ αξιοποίησή του αποκλειστικά από τη Βικελαία. Προσθέτουμε κι εμείς τη φωνή μας στις φωνές των φορέων, συλλογικοτήτων και προσώπων των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών που ζητούν το ίδιο με μας. Στο πάνδημο αυτό αίτημα η Δημοτική Αρχή σιωπά μέχρι τώρα, παρά τις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται και τα δημοσιεύματα του τύπου. Η σιωπή της αυτή εκλαμβάνεται από εμάς ως άρνηση. Η βούλησή της έπρεπε να έχει ήδη διατυπωθεί από τώρα καθαρά και δημόσια γιατί δεν έχει να κάνει με την πορεία των εργασιών στατικής ενίσχυσης του κτιρίου. Έχει όμως να κάνει με την σύνταξη των αρχιτεκτονικών κ.ά μελετών που πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν. Με ερώτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσουμε να σπάσει τη σιωπή της και να πάρει θέση.

Β) Την ανάγκη να οριστεί επιτέλους Έφορος στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει η Επιτροπή Βικελαίας και

Γ) Την ανάγκη ανάδειξης κι αξιοποίησης της πύλης Βολτόνε που βρέθηκε στο υπόγειο (τμήμα της εξάλλου βρίσκεται εκτός του περιγράμματος του κτιρίου).

Τα παραπάνω δεν παίρνουν αναβολή. Πιστεύουμε ακόμα πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, φορείς και συλλογικότητες, πρέπει να συγχρονίσουμε τις σκέψεις μας, να συντονίσουμε τα βήματά μας και να επεξεργαστούμε με ανοικτό και δημιουργικό διάλογο τις ιδέες και προτάσεις μας για το αύριο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, για το αύριο του πολιτισμού στο Ηράκλειο. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σ΄ ένα τέτοιο διάλογο. Θέλουμε και προτείνουμε το 2010 η Βικελαία Βιβλιοθήκη να γιορτάσει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της στο αποκλειστικά δικό της κτίριο Αχτάρικα με εκδηλώσεις αντάξιες της επετείου και της ιστορίας της.

2. ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Στο οικόπεδο εμβαδού περίπου 500 Μ2 ιδιοκτησίας Ζαχαράκη επί της οδού Αλμυρού, βόρειο-ανατολικά του πάρκου Θεοτοκόπουλου και δυτικά της οδού 25ης Αυγούστου, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2006 ανασκαφή με ευθύνη της αρχαιολόγου κ. Λ. Σταρίδα κι επιβλέποντα τον αρχαιολόγο κ. Ζ. Αλετρά. Περιμετρικά του οικοπέδου σώζονται σε μεγάλο ύψος λιθόκτιστοι τοίχοι διάφορων εποχών. Μάλιστα η κάθε πλευρά του αποτελεί και άλλη εποχή η άλλο τρόπο κατασκευής.

«Ο χάρτης του 1668 του Αυστριακού τοπογράφου Werdmuller δείχνει στο σημείο του οικοπέδου ακάλυπτο χώρο, ενώ αποτυπώνει αψίδα της εκκλησίας του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο δυτικό όριο του οικοπέδου, αψίδα που σώζεται σε όλο της το ύψος και το εύρος, αν και οι διαρκείς νεότερες επεμβάσεις και η εγκατάλειψη την καθιστούν αδιάκριτη. Αν και ο χάρτης έδειχνε ότι δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο εκείνη την εποχή της Βενετοκρατίας εκτός από τον Ναό, η ανασκαφή αποκάλυψε το αντίθετο για όλες τις προηγούμενες.

Αποκαλύφθηκε η θεμελίωση νεοκλασικού κτιρίου που είχε κατεδαφιστεί παλαιότερα, με χαρακτηριστική οθωμανική κεραμική, βενετσιάνικα λεπτεγχάρακτα πινάκια μαζί με νεότερες πορσελάνες, οπτές πλίνθοι, νεότερα βοτσαλωτά. Τεκμήριο μάλιστα για την χρονολόγηση του κτιρίου ήταν τα τόξα θεμελίωσης που άρχισαν με σουλτανικό φιρμάνι να  κατασκευάζονται μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1856.

Αποκαλύφθηκαν ισχυροί τοίχοι με μεγάλο μήκος (10,30μ.), με ύψος 2,90μ. και σε κάθετη μεταξύ τους διάταξη. Αποκαλύφθηκαν δύο τόξα όπως επίσης πλήθος από χαράγματα που αναπαριστούσαν πρόχειρα, λατινικούς αριθμούς. Βρέθηκαν δυο πηγάδια που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα. Βρέθηκαν επάλληλα στρώματα καταστροφής από κεραμίδια ριγμένα μαζί με οπτές πλίνθους και άφθονη ακόσμητη και εφυαλωμένη κεραμική του 13ου αιώνα. Βρέθηκαν επίσης πολλές γυάλινες βάσεις από κανδήλες και περίτεχνα  στελέχη ποτηριών της πρώιμης ενετοκρατίας.

Στο επίπεδο της θεμελίωσης του δωματίου (βάθος 3,70μ.) αποκαλύφθηκε άλλη φάση. Τοίχοι που έτεμναν το δωμάτιο διαγώνια και συνέχιζαν σε βάθος, με εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοποιία. Σημαντικό στοιχείο για τη χρονολόγηση και τη στρωματογραφία στάθηκε η ανεύρεση μεγάλου πλήθους νομισμάτων στο μεγαλύτερο μέρος των αδιατάρακτων στρωμάτων. Νομίσματα υστεροβυζαντινά, σκυφωτά της περιόδου των Κομνηνών, ανώνυμα της εποχής των Μακεδόνων, και μέχρι στιγμής ενενήντα εννιά αραβικά νομίσματα. Η ανασκαφή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η εντατική κατοίκηση αποκαλύπτεται σε πολλές και επάλληλες τέσσερις φάσεις. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ένα περίπλοκο σύστημα από αγωγούς τόσο νεότερους όσο και αρχαίους για την ύδρευση και την αποχέτευση. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι βρέθηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερων εποχών εντοιχισμένα σε νεότερους ακόμα τοίχους, όπως για παράδειγμα ένα ρωμαϊκό ραβδωτό κιονίσκο από λευκό μάρμαρο και άλλους παλαιοχριστιανικούς σπονδύλους κιόνων που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως παραστάδες είτε για να θεμελιώσουν πασσάλους που στήριζαν οροφές.

Τα επάλληλα στρώματα καταστροφής, έφτασαν μέχρι την περίοδο της Αραβοκρατίας η οποία από τα 4μ.περίπου και κάτω ήρθε στο φως με ισχυρότατες κατασκευές, ευρύτατα δωμάτια, αντιπροσωπευτική αραβική εφυαλωμένη και ακόσμητη κεραμική και μεγάλο αριθμό νομισμάτων. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόσμητα μονόμυξα λυχνάρια και οι μεγάλες λαγήνες με τις επάλληλες αυλακώσεις –παλαιστινιακού τύπου. Οι επάλληλες αυτές φάσεις κατοίκισης φτάνουν μέχρι το σταθερό φυσικό έδαφος, που βρέθηκε στα 7,30μ. Από τα νομίσματα και την κατώτερη στρωματογραφία τίθεται το ερώτημα αν ο Χάνδακας ή το αρχαίο «Ηράκλειον» κατοικήθηκε εντατικά και αδιάκοπα, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα κενό ακόμη και από τα ευρήματα της οδού Αλμυρού από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι τα χρόνια της Αραβοκρατίας. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην μετακίνηση του πληθυσμού των παραλίων πόλεων στην ενδοχώρα τον 7ο αιώνα λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών στα παράλια των νησιών της Μεσογείου.

Η ανασκαφή διαιρείται σε τέσσερις φάσεις. Για τις τρεις πρώτες αναφερθήκαμε. Η τέταρτη είναι και η παλαιότερη σε βάθος 7,20μ. όπου και υπάρχουν νομίσματα μικρότερα σε μέγεθος και υλικό, χαρακτηριστικά διαφορετικό από όλα τα ανώτερα στρώματα, φάση η οποία εικάζουμε ότι είναι παλαιοχριστιανική.  Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αντιπροσωπεύεται κεραμική εισηγμένη από την Κωνσταντινούπολη με λευκό πηλό και περίτεχνη γραπτή διακόσμηση με οξείδια του χαλκού, του μαγγανίου και του σιδήρου πάνω σε υπόλευκη εφυάλωση, όπως επίσης ισλαμική εφυαλωμένη κεραμική με πορσελάνη, λεπτότατα τοιχώματα και πλούσια διακόσμηση.

Τέλος το πιο σημαντικό εύρημα μέχρι στιγμής είναι το καμαρωτό πηγάδι που βρέθηκε σε βάθος 4,65μ. Αποτελεί μοναδικό για την πόλη δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής της Αραβοκρατίας όπως τεκμηριώνεται τόσο από τα νομίσματα που βρέθηκαν μπροστά στο μαρμάρινο πλακόστρωτο δάπεδο, όσο και από την κεραμική που είναι βέβαιο ότι είναι αραβική. Ο όψη του είναι νότια και ήταν εντοιχισμένο. Μια αψιδωτή κόγχη καλύπτει την κυκλική οπή. Η κόγχη αποτελείται από δυο ισομεγέθεις και παράλληλους πεσσούς που απολήγουν σε λαξευμένους τραπεζοειδείς δόμους οι οποίοι με την σειρά τους στηρίζουν μια τοξωτή αψίδα. Στο σημείο που ξεκινά η αψίδα εσωτερικά υπάρχουν αμφίπλευρα τετράγωνες μικρές λαξεύσεις. Οι λαξεύσεις αυτές ήταν οι υποδοχές για την ράβδο που λειτουργούσε ως τροχαλία για να ανασύρουν το νερό. Η αψίδα έχει κατασκευαστεί από λαξευμένους δόμους που συναρμόζουν τέλεια στο σχήμα του ημικυκλίου, ενώ πάνω από αυτούς μετωπικά και σε όλο το μήκος της  υπάρχουν μικρά κεραμικά διακοσμητικά βότσαλα σε κυκλική διάταξη. Φέρει δε -στο ύψος που ορίζουν οι πεσσοί- τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά σπαράγματα από ισχυρό ασβεστοκονίαμα βαμμένο κόκκινο. Το χείλος του πηγαδιού είναι ένα τέλειος κύκλος διαμέτρου 0,48μ. από λαξευμένους δόμους και βρέθηκε χωρίς μπάζωμα, γιατί καλυπτόταν από δυο αργούς λίθους.

Η ανασκαφή στο οικόπεδο συνεχίζεται και είναι σίγουρο ότι έχει πολλά ακόμα να μας αποκαλύψει για την ιστορική συνέχεια της πόλης».

Τα παραπάνω μαρτυρά μεταξύ πολλών άλλων η αρχαιολόγος κ. Λ. Σταρίδα.

Η ανασκαφή, όπως ακούσαμε, χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, προς τιμή του. Όμως πληροφορούμαστε πως το Υπ. Πολιτισμού δεν διατίθεται να απαλλοτριώσει το οικόπεδο προκειμένου να αναδείξει και ν΄ αξιοποιήσει τα ευρήματα. Έτσι κινδυνεύουν να «ενταφιαστούν» ξανά τα μοναδικά ευρήματα. Δηλαδή χρόνος, χρήμα και κόπος χαμένα (πλην των αποτυπώσεων και καταγραφών). Χαμένος και ο ιδιοκτήτης από την καθυστέρηση και τη χρηματοδότηση των εκσκαφών εκ μέρους του. Πάνω απ΄ όλα όμως, χαμένη η πόλη και η ιστορία της, χαμένος ένας ακόμα πολιτιστικός πλούτος μας.

Την ύστατη ώρα ζητούμε από το Υπ. Πολιτισμού αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου, που πρέπει κατά τη γνώμη μας να παρέμβει αποφασιστικά, αν αδυνατεί να απαλλοτριώσει την ιδιοκτησία να αποφασίσει τουλάχιστο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ευρημάτων καθιστώντας τα επισκέψιμα. Κι επειδή αυτό έχει προφανώς αρκετό κόστος για τον ιδιοκτήτη (δεν μπορεί η Πολιτεία ν΄ αδιαφορεί κι εσαεί οι ιδιώτες να πληρώνουν) προτείνουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος να επιχορηγήσουν το κόστος της ειδικής θεμελίωσης της οικοδομής ώστε και να μην καταστραφούν τα ευρήματα αλλά και να παραμείνουν επισκέψιμα για το κοινό.

Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία και ο Δήμος αν σέβονται την ιστορία της πόλης και θέλουν να αξιοποιήσουν τον μνημειακό της πλούτο.

3. ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Είπαμε κι άλλη φορά πως θα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία των εργασιών αντιμετώπισης των ύφαλων σπηλαιώσεων του Κούλε, αλλά και τη μελέτη συνολικής συντήρησης - ανάδειξης κι αξιοποίησής του. Καταγγέλλουμε λοιπόν σήμερα τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τροποποίησης της μελέτης αντιμετώπισης των σπηλαιώσεων και πιο συγκεκριμένα της σύνθεσης των κονιαμάτων στερέωσης που έχουν εγκριθεί -μετά πολλών βασάνων- από το Υπ. Πολιτισμού. Σύνθεση που μελετήθηκε και προτάθηκε από το Τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και υιοθετήθηκε από τους Αρχαιολόγους και το Υπουργείο, αλλά φαίνεται όχι από τον ανάδοχο του έργου, τον Ο.Λ.Η και τον ΟΑΝΑΚ που το επιβλέπει. Οι πιέσεις που ασκούνται καιρό τώρα για την αλλαγή σύνθεσης των κονιαμάτων -προφανώς επειδή στοιχίζουν στον ανάδοχο- κινδυνεύουν να «πιάσουν τόπο», με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του έργου και να υποθηκεύεται το μέλλον του μνημείου. Επιτέλους, ας επιδείξουμε το σεβασμό που απαιτείται στα μνημεία μας, ας σοβαρευτούμε, ας μην κάνουν όλοι τους ειδικούς και τους πολύξερους. «Εκπτώσεις» στο αύριο του τόπου, αύριο που στηρίζεται στο μνημειακό πολιτιστικό μας πλούτο, δεν χωρούν. Ιστορία γράφει ο καθένας μας με τις πράξεις και παραλείψεις του. Κι η ιστορία της πόλης θα γράψει με τα μελανότερα χρώματα όσους αποδεικνύονται ανάξιοι των ευθυνών που ανέλαβαν.

Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη"
ΓΡΑΦΕΙΑ : ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ 32-34 ΤΗΛ. 2810.300632 – 2810.300633 FAX : 2810.300634
www.filopolis.gr – e-mail: info@filopolis.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017555
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.