ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι διεκδικήσεις της ΒΙΟΖΩ (Ανακοίνωση της Γενικής Συνε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Καταναλωτές
ΒΙΟΖΩ , Παρασκευή, 11 Μάιος 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΖΩ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2007

Η Γενική Συνέλευση της «ΒΙΟΖΩ» Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών με την επωνυμία «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο 5 Μαΐου 2007, μετά από έναν πλούσιο προβληματισμό, και έναν εποικοδομητικό διάλογο, εκφράζει:

Την ανησυχία των καταναλωτών για τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα με τον πλημμελή έλεγχο της διατροφής από τους κρατικούς φορείς, με την πολύ χαμηλή ποιότητα των ευρέως διαδεδομένων συμβατικών προϊόντων, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα.

Οι διαδικασίες της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, γεωεπιστημόνων, εμπόρων και άλλων παραγόντων σε παγκόσμια κλίμακα από ελάχιστες εταιρείες, που ελέγχουν τους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στην γεωργία, έχουν καθοριστική επίπτωση στην αύξηση της ανεργίας, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, την δημιουργία των μεταλλαγμένων και της πτώσης της ποιότητας των τροφών.

Με την άνοδο της ακρίβειας, αφαιμάζεται καθημερινά το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, που αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές. Η ακρίβεια είναι καθοδηγούμενη και αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, για την αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων καταναλωτών υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτά από τους έλληνες καταναλωτές γιατί είναι τα μόνα, που καλλιεργούνται (ή ανατρέφονται) χωρίς ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες και τα μόνα, που οι παραγωγοί τους ελέγχονται, σχεδόν στο σύνολό τους, πριν παραδώσουν το προϊόν στην κατανάλωση. Η Βιολογική Γεωργία δεν είναι μόνο τεχνικές καλλιέργειας, αλλά μια στάση ζωής που σχετίζεται με την σωστή και υγιεινή διατροφή, με την βελτίωση και την αειφορία του περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση και τη στήριξη της υπαίθρου, τον άνθρωπο και την κοινωνία ολόκληρη.

Διεκδικούμε

Το αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, αποδεδειγμένα, με τεκμηρίωση και με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους. Θέλουμε να έχουμε ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένους με μηχανικό τρόπο οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και με αναγραφόμενα όλα τα στοιχεία που τα αποτελούν, τον τρόπο παραγωγής τους και συντήρησής τους.

Για την ασφάλεια των τροφίμων:

• Διεκδικούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης».

• Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων από πιστοποιητικούς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.

• Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των ενώσεων καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.

• Διεκδικούμε την ουσιαστική προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς γεωργίας με έλεγχο των τροφών και την ανάπτυξη των βιολογικών και υγιεινών προϊόντων.

Για τα Βιολογικά Προϊόντα:

• Διεκδικούμε την άμεση θεσμοθέτηση των ελέγχων όλων των σημείων πώλησης και διακίνησης από πιστοποιητικούς οργανισμούς.

• Διεκδικούμε την δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο, για την τυποποίηση και μεταφορά των βιολογικών προϊόντων στα κέντρα κατανάλωσης.

• Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς της Βιολογικής Γεωργίας σε συντονισμό ενεργειών για την υπεράσπιση και ανάπτυξή της.

Για την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια:

• Διεκδικούμε την άμεση πάταξη κάθε αισχροκέρδειας στην αγορά. Να θεσμοθετηθεί αγορανομική διάταξη για την απαγόρευση των υπερβολικών ποσοστών κέρδους.

• Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια της κερδοσκοπίας, που έχει στόχο την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων.

• Διεκδικούμε την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων καταναλωτών και των συνταξιούχων στα επίπεδα της ακρίβειας και του κόστους ζωής και όχι του πληθωρισμού.

• Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση του «δικαίου εμπορίου» με φορολογικά κίνητρα για δημιουργία μη κερδοσκοπικών εταιρειών, και την πιστοποίησή τους.

• Καλούμε παραγωγούς και καταναλωτές να δημιουργήσουν μη κερδοσκοπικές ομάδες, συνεταιρισμούς και παραγωγικές κοινότητες για δίκαιο, ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο.

• Καλούμε τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, το δίκαιο εμπόριο, τις επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας, τις «πράσινες» επιχειρήσεις και να μποϋκοτάρουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τις μεγάλες αλυσίδες.

Για το Περιβάλλον:

• Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση μονίμων και σταθερών μέτρων, από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα, ώστε στα επόμενα 5 χρόνια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα, που η φύση μπορεί να τα ανακυκλώσει.

• Διεκδικούμε την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως σε κάθε οικοδομή. Να δημιουργηθούν κτίρια ενεργειακά αυτόνομα. Να θεσμοθετηθούν επιδοτήσεις οικιακών ενεργειακών παραγωγικών μηχανημάτων. Να ενισχυθούν όλες οι μορφές ανανεώσιμων πηγών.

• Διεκδικούμε την αποτελεσματική προστασία και την αναβάθμιση του δασικού πλούτου, της χλωρίδας και πανίδας του. Επίσης την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και όλου του πλανήτη.

• Διεκδικούμε την βιώσιμη πόλη, την ενίσχυση των διαθέσιμων ελεύθερων χώρων. Να σταματήσουν οι ανοικοδομήσεις στα αστικά κέντρα. Να δημιουργηθούν νέα σχέδια πόλεων με 30% πράσινο, με ποδηλατοδρόμους, με μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια. Να διπλασιαστεί η ταχύτητα επέκτασης του μετρό. Να ενισχυθεί η χρήση αυτοκινήτων από δύο-τρείς χρήστες.

Καλούμε τους καταναλωτές να γίνουν μέλη της ΒΙΟΖΩ, που αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ τους ενάντια στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τους καλούμε επίσης να σχηματίσουν είτε να υποστηρίξουν εργασιακές αυτόνομες οικο-κοινότητες. Η ΒΙΟΖΩ μπορεί να βοηθήσει στο συντονισμό αυτών των κοινοτήτων.

Καλούμε τις καταναλωτικές οργανώσεις σε συντονισμό ενεργειών μας για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των καταναλωτών.

ΒΙΟΖΩ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org
Ιστοσελίδα: www.biozo.org


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 285 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55074818
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.