ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αγωνιστική Πρωτομαγιά στο δάσος των Σκουριών του Κακά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Παρασκευή, 04 Μάιος 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
 
Πρωτομαγιά στις Σκουριές με Χιλιάδες Κόσμου
 
Πρωτοφανής η προσέλευση των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής, παρά τη βροχή
 
2 Μαϊου 2007
 
Χιλιάδες κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής πλημμύρισαν χθες το δάσος των Σκουριών του Κακάβου για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ» για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2007.
 
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις Σκουριές είχε συμβολικό χαρακτήρα και αγωνιστική χροιά. Ο Κάκαβος, το πανέμορφο βουνό της Β. Χαλκιδικής με τα μεγαλύτερα υδατικά αποθέματα όλου του Νομού, προορίζεται από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να γίνει ένα τεράστιο επιφανειακό χρυσωρυχείο, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.
 
Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να αναδείξει τη θέληση της τοπικής κοινωνίας να διαφυλάξει όχι μόνο το πολύτιμο οικοσύστημα του Κακάβου, αλλά ολόκληρη τη Β. Χαλκιδική η οποία πολιορκείται από επενδυτικές προτάσεις που προοιωνίζονται μαρασμό και οικολογική καταστροφή.
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. από το Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», από όπου με περιπολικό και μεγάλη πομπή αυτοκινήτων μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, της Φοβεράς Προστασίας, στο χώρο των Σκουριών. Εκεί, στη θέση του ορύγματος, τελέσθηκε υπό βροχή Παράκληση από τον κόσμο, ενώ ακολούθησε μια μικρή ενημερωση από ειδικούς επιστήμονες για τα σχέδια εκμετάλλευσης του μεταλλείου.
 
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σε άλλη τοποθεσία, περί τα 1700 μέτρα ανατολικά, όπου σε ένα μαγευτικό τοπίο κάτω από αιωνόβιες οξιές είχαν στηθεί εξέδρες για τις ομιλίες και τα μουσικά συγκροτήματα, ψησταριές και εκατοντάδες τραπέζια μέσα στο δάσος. Αν και η συνεχής βροχή δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των περισσότερων από τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματισθεί και παρά τον προφανή κίνδυνο που αποτελούσαν οι κεραυνοί κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, ο κόσμος δεν έφυγε, αλλά παρέμεινε εκεί επί ώρες για να δείξει σταθερή του απόφαση να προστατεύσει αυτό το παρθένο δάσος. Πρώτη φορά συνέβη τέτοιο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε βουνό· για να προσέλθουν οι άνθρωποι στο χώρο της εκδήλωσης, έπρεπε να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πολύ μακρυά. Όλοι οι δασικοί δρόμοι είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές αυτοκινήτων· ενάμισυ χιλιόμετρο γύρω από το χώρο της εκδήλωσης, στους δρόμους, δεν υπήρχε θέση πάρκινγκ. Πολλοί και λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω πρωτοφανούς συνωστισμού, χαιρετούσαν, δήλωναν την συμπαράστασή τους και έφευγαν.
 
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αντινομάρχης κ. Τζηρίτης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο χώρο και είδε από κοντά την καταστροφή που συντελείται από την ερευνητική στοά των Σκουριών, αλλά και ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Πάππας, ο Δήμαρχος Μ. Παναγίας κ. Μητροφάνης και ο Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου κ. Τόσκας. Ο βουλευτής, κ. Γ. Βαγιωνάς, έστειλε εγγράφως τους χαιρετισμούς του και άλλοι επίσημοι φορείς. Εκεί παραυρέθηκαν πολλοί Καθηγητές του Α.Π.Θ. και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
 
Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η παρουσία εκπροσώπων από τον αγώνα των Νομών Ροδόπης και Έβρου κατά των χρυσωρυχείων, με τους οποίους έχει αναπτυχθεί αξιόλογη αλληλεγγύη και συνεργασία καθώς ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής είναι κοινός.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι πρόσφατα συνέστησαν και την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» θα συνεχίσουν τις θετικές τους δράσεις ώστε να απαλλαγεί οριστικά ο τόπος τους από την απειλή των μεταλλείων και να αναπτυχθεί με τον ήπιο τρόπο που του αρμόζει.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Νίνα Κάλτσου, τηλ. 23720 31228
¶ννα Παπαγιάννη, τηλ. 23270 31819

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125655
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.