ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα η παραχώρηση το Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Κάβο Σίδερο
Εμμανουήλ Στυλ. Χατζηδάκης , Τετάρτη, 02 Μάιος 2007

Ώρα καλή!

Η ταξιαρχία του αντίπαλου δέοντος έχει το έρμα να δώσει τη λύση τιθέμενη επικεφαλής ως ασπίδα και θώρακας, στην απαξίωση και περιθωριοποίηση του ζητήματος της εκχώρησης στους ¶γγλους για 80 χρόνια 26.000 στρεμμάτων εκ της Μοναστηριακής περιουσίας της μονής Τοπλού (τουτέστιν όλου του Ακρωτηρίου), υποβιβάζοντας το όλο ζήτημα υπόθεση γραφική, οικολόγων, κυνηγών, μιας κοσμικής ελίτ και κουζουλών.

Όχι κύριοι! Πρόκειται περί μείζονος ζητήματος εθνικοκοινωνικοπολιτικού. Είναι απίστευτο, όμως πέρα για πέρα αληθινό, πως από τις δύο «φιλικές» επισκέψεις του Μπαρμπαρόσα στην περιοχή μας με τα 200 και πλέον χρόνια που πέρασαν για να ακουστεί ξανά η καλημέρα στο Γενέθλιο τόπο, φτάσαμε στην παλιγγενεσία του 1821 στην οποία σύμφωνα με τον Ιερό κώδικα των θυσιών (εκδόσεις Πανεπιστημίου Κρήτης) η προσφορά της επαρχίας μας τότε έφτασε να έχει 77% φονευθέντες στο σύνολο του πληθυσμού. Έμεινε έξω η Κρήτη από το Νεοελληνικό κράτος και φτάσαμε, με τις γνωστές εν πολλοίς περιπέτειες στην Ανεξαρτησία για να ακολουθήσει η ένωση με το Βενιζέλο κ.τ.λ.

Λοιπόν δεν έχουν περάσει καλά-καλά 100 χρόνια από την ένωση και συζητούνε να παραδώσουνε τα κλειδιά της γενέθλιας γης για 80 χρόνια στους ¶γγλους. Όχι κύριοι, τα κλειδιά της γενέθλιας γης τα κρατούνε όλοι οι πολίτες του τόπου αυτού που ζούνε και όλοι οι άλλοι που είναι στο χώμα. Ποιος είναι αυτός που άκουσε το βρούχο να βράζει στα όρη και δεν ξεστάθηκε στο παράθυρο το ανοιχτό εκεί στη γειτνίαση των οριζόντων να βλέπει το θαυμασμό να γίνεται σεβασμός. Λόγος υπόσχεσης για αυτούς που έφυγαν, πως τα κλειδιά αυτά που κληρονομήσαμε τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας μέχρι να τα παραδώσουμε και εμείς με τη σειρά μας σαν έρθει η ώρα.

Ποιος είναι αυτός που κινεί τα νήματα της επένδυσης αυτής και κρύβεται πίσω απΆ την εταιρεία αίνιγμα των Εγγλέζων? Έχω κάθε λόγο να ερωτώ επί τούτου μιας και οι πολύφερνοι γαμπροί δεν μας έλειψαν στην μακρά ιστορία του τόπου μας και οι προθέσεις τους δεν ήταν πάντα οι ευγενέστερες. Η ισχύς του ερωτήματος πολλαπλασιάζεται όταν μετράω τα δεδομένα (δεν θα μιλήσω για τα περιβαλλοντολογικά, υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί και δίνουν απαντήσεις σε όσους δεν φορούν γυαλιά, δεν έχουν χαλκά και δεν έχουν τοίχους στα αυτιά τους).

Μπορώ να μιλήσω όμως για τη σπουδή των συντελεστών της επένδυσης να προωθήσουν το όλο ζήτημα παράλληλα με την καραμέλα της κοινής γνώμης. Έχουν τους λόγους τους οι κύριοι μασκοφόροι, οι διαπρύσιοι κήρυκες και τα φερέφωνα τους να ναρκώνουν τη κοινή γνώμη τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και να βρίσκουν συνταγμένη την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, που έχει τη «τύχη» να εκπροσωπείται από δύο βουλευτές, ένα Νομάρχη και δύο Δημάρχους. Να βγουν να απαντήσουν γιατί στρώνουν το χαλί της κατοχής στους Εγγλέζους.

Αλλά καλώς παθαίνουμε ότι παθαίνουμε, διότι νοσούμε. Εικόνα μας είναι η κοινωνία μας και μας μοιάζει. Εμείς είμαστε που δημιουργούμε τα δεδομένα. Δεν περνάει η μπάλα πως «κάποιος άλλος φταίει», οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι, ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο κομμουνισμός, ο φασισμός. Ο κακός μας ο καιρός! Διότι το πρόβλημα μας είναι η αρρώστια μας!

Μόλις χθες γιόρτασε η Αγία Αικατερίνη τα 100 χρόνια της. Τότε που αυτοί οι νέοι κάτοικοι της Σητείας, ενώ ακόμα πολεμούσαν για την απελευθέρωση, κουβαλάγανε τα πελέκια και τις πέτρες στους μαθημένους ώμους τους για να επανιδρύσουνε την Σητεία. Αυτοί λοιπόν που έφτιαξαν την εκκλησία, το σχολείο, τη κοινότητα, τα καλντερίμια, τη παραλία και τα υπόλοιπα, διψούσαν για δημιουργία και ελευθερία, χαιρόμενοι τα ανεξαγόραστα και ζούσαν με το Μοναστήρι αγαστά. Είχανε όνειρα, στόχους οι άνθρωποι αυτοί και όλα αυτά παρακαλώ χωρίς επενδυτές και επιδοτήσεις!!!

Από τότε μέχρι τώρα έχουμε ξεφύγει, μας πήρε μπάλα ο πολιτισμός, ανταλλάξαμε τα ανεξαγόραστα με το εύκολο, το βόλεμα έγινε το ζητούμενο. Είδα τη γενιά μου να μάχεται για αξιοπρέπεια και τιμή, με κατάληξη να παρακαλάει για μια θέση εργασίας. Τώρα βλέπω τα παιδιά της να επαιτούν για μια θέση εργασίας. Μας πήρε το ποτάμι, μας πήρε ο ποταμός, μας έκλεισε το σπίτι ο πολιτισμός! Κοιμόμαστε με τα παπούτσια όταν κάνουμε όνειρα πως οι Εγγλέζοι έχουν την έννοια μας.

Θέλω να ρωτήσω. Προσπαθήσαμε πολύ, κάναμε αγώνα μεγάλο να αναδειχθούν οι αξίες του τόπου μας και δεν τα καταφέραμε και έτσι δεν υπάρχει άλλη λύση απΆ το έρθουν οι Εγγλέζοι να μας σώσουν? Τόσες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και άλλες που δεν έχουν καν εκδηλωθεί διότι..., γιατί δεν συζητούνται? Να σηκώσουμε τα μανίκια, να πιάσουμε τις σκαλίδες και να πράξουμε το καλύτερο για το τόπο, δίνοντας την ευκαιρία και στις επόμενες γενιές να ανοίξουν ένα μονοπάτι δικό τους.

Αυτό που καλούμεθα να αναδείξουμε είναι η παράδοση, η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι αξίες, καθιστώντας την ιερά γενέθλια γη όαση στην έλευση της ερήμου της παγκοσμιοποίησης της περίφημης νέας τάξης... Υπάρχουν δυνάμεις στην τοπική κοινωνία που μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα.

Η ταξιαρχία του αντίπαλου δέοντος είναι ζεστή και με ένα κάλεσμά μας μπορεί, αν της δοθεί η δυνατότητα, να οδηγήσει τη Σητεία στην Αναγέννηση και όχι στην καταδίκη προσφέροντας γη και ύδωρ στους Εγγλέζους για 80 χρόνια.

Δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα σχέδιο, όσο ύπουλο και ναΆ ναι. Όσο καλοστημένες και ναΆ ναι όλες οι συμβάσεις, οι συνθήκες κ.τ.λ., αν δεν επικυρωθούν από τους πολίτες είναι άκυρες. Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να επανατοποθετηθούν, να ενημερωθούν οι πολίτες για όσα συμβαίνουν και το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει εξηγήσεις. Διότι γνωρίζουν πως μετά τη νύχτα των πυροτεχνημάτων θα βγει ένας ήλιος τόσο μαύρος που και οι τυφλοί θα έχουν διπλό σκοτάδι!

Τιμή για την Νέα Επαρχία που έχει τις στήλες της ανοιχτές, τιμή για όσους μάχονται να ενημερωθεί ο πολίτης και να προχωρήσει ο τόπος πατώντας στα δικά του πόδια γερά. Χρόνια και χρόνια διάφορα λεγόντουσαν, ποτέ όμως δεν μας είπανε ποίοι ήτανε αυτοί που ενδιαφερόντουσαν και τι θα κάνανε ακριβώς, ούτε τώρα μας λένε πάλι οι κύριοι Εγγλέζοι που ξαφνικά μας τάζουν πως θα κάνουνε τη θάλασσα κολόνια να τη πουλάνε.

Ο κόσμος, η κοινωνία, είναι ανημέρωτοι για τα όσα διακυβεύονται. Χρειάζεται χρόνος να ενημερωθεί και τότε, αν αποφασίσει πως οι Εγγλέζοι είναι η καλύτερη λύση, τότε εντάξει. Διαφορετικά υπάρχει δόλος και όταν αυτό γίνει αντιληπτό τότε δεν υπάρχουν δυνάμεις να ελέγξουν τη δίκαιη οργή του πολίτη που είδε τη ληστεία. Προκειμένου λοιπόν να προλάβουμε τα χειρότερα, υποστηρίζω την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, ώστε να δοθεί χρόνος να κατατεθούν θέσεις και απόψεις, να φτάσει η αλήθεια στους πολίτες και να απαντηθούν τα ερωτήματα.

Εμμανουήλ Στυλ. Χατζηδάκης


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 234 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159031
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.