ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στα σαράντα της χούντας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2007
Στα σαράντα της χούντας.
Φοίβος, Αλέκος και Σολωμός


του Αντώνη Ανηψητάκη

Σάββατο, 21 Απριλίου, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Ιεράπετρα. Πήγα στην επετειακή εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου, νΆ ακούσω το Φοίβο Ιωαννίδη, έναν αυθεντικό αγωνιστή της αντιδικτατορικής περιόδου, με 6 χρόνια φυλακής στην πλάτη, συνεπή σοσιαλδημοκράτη.

Ελάχιστοι σχετικά οι «μαθητές» κι όλοι μας ενήλικες, προσήλθαν φαντάζομαι γιατί ήθελαν, όπως κι εγώ, να ακούσουν αλήθειες από έναν άνθρωπο που τολμάει να λέει την αλήθειά του, αλλά και για να κάνουν μια «επανάληψη» σε μια οδυνηρή περίοδο, που όμως ήταν συνάμα κι όμορφη, γιομάτη νιότη κι όνειρα.

Η αφήγηση του Φοίβου όχι μόνο κράτησε τους «μαθητές» στην αίθουσα, αλλά μας ενορχήστρωσε σΆ ένα κοινό μάθημα. Τα γεγονότα της μεγάλης Ιστορίας μπλέχτηκαν με τις μικρές μας ιστορίες σε κοινωνικοπολιτικές σταυροβελονιές.

21.4.67, απόγεμα. Ο Σήφης Αναστασάκης μαθητής ΕΆ Γυμνασίου στον ¶γιο Νικόλαο, είδε να πηγαίνουν στο Τμήμα, απέναντι απΆ το σπίτι του, χειροδεμένους μαζί τον π. Δήμαρχο Γιώργη Χατζηδάκη, παρόντα στην αίθουσα, μαζί με το στειακό κομουνιστή δικηγόρο Φιλοκτήτη Βαρδάκη. Τους ήξερε, μειλίχιοι άνθρωποι κι οι δυο, καλοί άνθρωποι, άρα κακιά η χούντα  και οι χουντικοί έβγαλε αμέσως το σωστό ιστορικό συμπέρασμα. Και πιο νωρίς στη σχολική εκδρομή προς Αρκάδι, απΆ όπου τους γύρισαν πίσω κακήν κακώς βίωσε ξώφαλτσα την άγνωστη εξέγερση τού Ηρακλείου, όπου ήταν κι ο Χαριτάκης, στο ακροατήριο κι αυτός.

Η κυρία Αθανασάκη μας διηγήθηκε πως κατάφερε να πείσει τον άντρα της αρχικά να κατέβει απΆ το βουνό, όπου είχε καταφύγει, αλλά και αμέσως μετά να γλιτώσει την εξορία, βοηθούσης της τύχης και κάποιων ανθρώπων.

Επιβεβαιώσεις, ψιλοδιορθώσεις, προδοσίες και απρόσμενες βοήθειες, ακόμα κι από αστυνομικούς.

Όμορφο μάθημα που συνεχίστηκε και μετά στην ταβέρνα. Ο Γέρος, ο Αντρέας, ο Μητσοτάκης, ο Παναγούλης, διηγήσεις για ιστορικά πρόσωπα από πρώτο χέρι.

Κι ο Παναγούλης, ο Παναγούλης; Να ρωτάμε, να μας λέει ο Φοίβος περιστατικά για τον άνθρωπο που είχε την αφοβιά σημαία και κατάφερνε να βασανίζει τους βασανιστές του. Κι η θυμόσοφη κατακλείδα του Φοίβου για τον Αλέκο, δάνεια φράση απΆ το  Χρόνη Μίσσιο, πως ίσως και ναΆ ταν καλύτερα για κείνον, που σκοτώθηκε νωρίς...

Τον είχα γνωρίσει αρχές του Ά76 στη Σητεία, σΆ ένα γλέντι στου Πετράκη προς τιμήν του, τον συνόδευαν Σηφουνάκης, Κλωνιζάκης. Ετοίμαζε κόμμα; Το βέβαιο ήταν πως δεν χωρούσε στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου, δεν γοητεύονταν απΆ το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Πρωτομαγιά του Ά76, ο θάνατός του δεν χωρούσε στο μυαλό, ένα χρέος μνήμης μΆ έκανε να γράψω με μαρκαδόρο στην πόρτα του φοιτητικού μου διαμερίσματος τους στίχους απΆ το ποίημά του «Μπογιά».

Ζωντάνεψα τους τοίχους
φωνή τους έδωσα
πιο φιλική να γίνουν συντροφιά.
Κι οι δεσμοφύλακες ζητούσαν
να μάθουνε που βρήκα την μπογιά.
 
Οι τοίχοι του κελιού
το μυστικό το κράτησαν
κι οι μισθοφόροι ψάξανε παντού
Όμως μπογιά δεν βρήκαν
 
Γιατί στιγμή δεν σκέφτηκαν
στις φλέβες μου να ψάξουν

40 χρόνια μετά μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοια μαθήματα χωρίς να κινδυνεύουμε. Αν κι η απόλαυση μοιάζει με ύβρη, αφού πληγές μεγάλες ακόμη δεν έχουν κλείσει, ατομικές και συλλογικές, με μεγαλύτερη αυτή της Κύπρου, που ο φάκελος της παραμένει κλειστός. Μπορούμε όμως να θυμόμαστε, και στίχοι σαν τους παραπάνω που κάποια μπογιά φρεσκαρίσματος, προσαρμογής τούς έσβησε, πάνε χρόνια, απΆ τον ορίζοντα τής καθημερινότητάς μας, νΆ αποδεικνύονται επιζώντες και να γονιμοποιούν σκέψεις.

Καλά, κουτσά στραβά, τα καταφέρνουμε οι Έλληνες στα δύσκολα, επιβεβαιώνοντας και την υπόθεση του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, για την αντιστασιακή, αγωνιστική ιδιότητα που χαρακτηρίζει την Ιστορία μας. Στα δύσκολα χρόνια παράγουμε ήρωες, στα ήρεμα όμως χρόνια της δημοκρατίας, που το αίτημα δεν είναι η Αντίσταση, που το αίτημα είναι η Δημιουργία, γιατί τα σκατώνουμε; Γιατί μας είναι πιο εύκολο να δίνουμε αίμα, αντί για μυαλό, δουλειά και δημοκρατικό ήθος;

Κι απΆ τον ποιητή Παναγούλη καταφεύγω στο αξεπέραστο ρήμα του Σολωμού, «με λογισμό και μΆ όνειρο», κλειδί πασπαρτού, μήπως και ξεκλειδώσω μΆ αυτό το γρίφο. Μήπως.

Μήπως λοιπόν η παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος οφείλεται στον εργολαβικό διαχωρισμό του λογισμού και του ονείρου; Τον λογισμό τον έχουν αναλάβει εργολαβικά τα κόμματα εξουσίας αποστειρώνοντας τον από κάθε ίχνος οράματος με αποτέλεσμα την εναλλαγή τους στην εξουσία και στα σκάνδαλα, ενώ το όνειρο το ΅χουν αναλάβει εργολαβικά κόμματα και κινήσεις διαμαρτυρίας πνίγοντας το στην αναποτελεσματικότητα και στην φθορά. Μήπως θα ΅ταν καλύτερα τα πράγματα αν το πολιτικό μας σύστημα ανάγκαζε τους σημερινούς λογιστές να ονειρεύονται και τους ονειροδίαιτους επαναστάτες να λογίζονται πως θα γειώσουν τα όνειρά τους; Μήπως τελικά το παραπεταμένο απΆ όλους αίτημα της απλής αναλογικής είναι ένα φάρμακο που αξίζει να δοκιμάσουμε; Κι όχι βέβαια για να μετρηθούν κουκιά, μα για να αναγκαστούν ο λογισμός με τΆ όνειρο να κουβεντιάσουν.
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 131 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568194
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.