ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δεν θα γίνουμε η χωματερή των τοξικών όλης της χώρας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ , Κυριακή, 28 Δεκέμβριος 2003

Πρόγραμμα "Life" για τη ΜΑΒΕ:
Δεν θα γίνουμε η χωματερή των τοξικών όλης της χώρας

Πρόσφατα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης η πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α) για τα μεταλλεία αμιάντου της ΜΑΒΕ. Η πρόταση προϋπολογισμού 4.310.090 € έχει ενταχτεί και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "LIFE" κατά 50% και ως αντικείμενο έχει "την αξιοποίηση του ορυχείου αμιάντου ως χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων"

Ο τίτλος και μόνο του έργου δικαιολογεί απόλυτα το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, τόσο από την Αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσο και από τους γειτνιάζοντες Δήμους Αιανής και Καμβουνίων, οι οποίοι απείλησαν με "ακραίες κινητοποιήσεις", αν το ορυχείο μεταβληθεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων από όλη τη χώρα.

Ο Νομάρχης και η Συμπολίτευση προσπάθησαν να μετριάσουν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την ταφή άλλων τοξικών πλην των αποβλήτων αμιάντου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης συμπλέοντας με το Νομάρχη υποστήριξε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν, κι ότι το πρόγραμμα λέγοντας επικίνδυνα απόβλητα εννοεί μόνο τον αμίαντο.

Το τι λέει βέβαια και το τι εννοεί το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να μας το πει το ίδιο το κείμενο της πρότασης, χωρίς να χρειάζονται μεσολαβητές και "μεταφραστές". Μια απλή λοιπόν ανάγνωση της Περίληψης του έργου, η οποία έχει δημοσιευτεί, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία περί των στόχων και των προθέσεων. Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι χαρακτηριστικά:
"Δράσεις:..

iii) Εργασίες στο Ορυχείο για τη διάθεση αποβλήτων αμιάντου" (μέχρι εδώ καλά)

iv) Ανάλυση αγοράς και τεχνική μελέτη για τη χρήση των ορυχείων της ΜΑΒΕ ως χώρου διάθεσης άλλων επικίνδυνων αποβλήτων...

(και σε άλλα σημεία)... "στην αξιολόγηση της δυνατότητας των ορυχείων για αποδοχή άλλων επικίνδυνων αποβλήτων από τη γύρω περιοχή ή από ολόκληρη την επικράτεια "

..."στην εφαρμογή μιας νέας ιδέας σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, που θα αποδείξει ότι τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να έχουν τοπικές λύσεις με εθνικό αντίκτυπο ".

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η πρόταση που υποβλήθηκε στο LIFE όχι μόνο επιδιώκει να βάλει το ορυχείο "στην αγορά των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας", αλλά το στόχο αυτό τον παρουσιάζει ως καινοτομία του προγράμματος προκειμένου να επιτύχει τη χρηματοδότηση του. Και πιθανόν αυτή η "νέα ιδέα" να βάρυνε καθοριστικά στην έγκριση της πρότασης και τη χρηματοδότηση της από το LIFE. (Πού να βρεις σήμερα περιοχές που να δέχονται να μετατραπούν σε χωματερές τοξικών αποβλήτων...)

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στο ότι η διαχείριση κι άλλων επικίνδυνων αποβλήτων (πλην του αμιάντου) ανήκει στις προτεραιότητες του προγράμματος είναι και το προφίλ των δύο άλλων εταίρων του έργου, οι οποίοι μαζί με την ΑΝΚΟ και τη Νομαρχία, αναλαμβάνουν την υλοποίηση του. Πρόκειται για δύο ιδιωτικές εταιρείες, τη γερμανική Von Lieberman GmbH και την ελληνική SPEC S.A, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στον τομέα των τοξικών αποβλήτων, αλλά μάλλον έχουν μικρή σχέση με τα ορυχεία και τα απόβλητα αμιάντου. Ειδικά η SPEC S.A είναι εταιρεία Συμβούλων και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με ορυχεία αμιάντου, όπως αποδεικνύεται από το πελατολόγιο της και τις δραστηριότητες που εμφανίζει στο Internet.

Κατόπιν τούτων μια ορθή -και διορθωτική- αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλει:

* Να δημοσιευτεί το αναλυτικό φυσικό αντικείμενο του έργου που εγκρίθηκε από το LIFE με την ευθύνη του "δικαιούχου", δηλαδή της Νομαρχίας Κοζάνης, ώστε να λάβουν πλήρη γνώση και της τελευταίας λεπτομέρειας οι πολίτες του τόπου

* Να απομονωθεί η νοοτροπία της νεοελληνικής κουτοπονηριάς και της λαθροχειρίας που λέει ότι "γράψαμε μεν ότι θα μελετήσουμε το χώρο ως χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων, ώστε να εγκριθεί, και τώρα που πήραμε το χρήμα θα βρούμε τρόπο να πάμε το πρόγραμμα εκεί που μας βολεύει". Οι λογικές αυτές, εκτός του ότι είναι κομπογιαννίτικες και μειώνουν την ήδη χαμηλή αξιοπιστία μας ως κράτους, είναι και επικίνδυνες, ειδικά όταν εμπλέκονται ξένοι εταίροι, οι οποίοι έχουν μακροπρόθεσμα συμφέροντα από την "κατά γράμμα" εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι καθόλου δύσκολο μάλιστα να απενταχτεί το έργο και να ανασταλεί η χρηματοδότηση, εάν άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε..

* Να επιδιωχτεί, τέλος, μια έντιμη συνεννόηση με την Κοινότητα και με τη Διαχειριστική Αρχή του LIFE, ώστε να γίνει μια μερική τροποποίηση του προγράμματος στο σημείο αυτό και να αφαιρεθεί η επίμαχη Δράση iv, με ανάλογη μείωση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Τίμια πράγματα.....

Αρκετούς μπελάδες έχουμε στο κεφάλι μας με το περιβάλλον. Δεν μας χρειάζονται περισσότεροι. Και μάλιστα...Πρωτοχρονιάτικα!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Δεκέμβριος 2003

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 28 Δεκέμβριος 2003 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126241
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.