ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιστολή του αντιρρησία συνείδησης Μ. Μαραγκάκη στους Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Χρύσα Σωτηράκη , Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007

...στέκομαι μπροστά σ΄ ένα θεσπέσιο τοπίο. Βλάστηση τυλιγμένη στην πρωινή ομίχλη. Το βλέμμα μου πέφτει στον ορίζοντα με τα απαλά ρόδινα χρώματα. Μία καινούργια ημέρα έχει ήδη ξυπνήσει.

Ο νους μου τριγυρίζει σήμερα σε όλους τους συντρόφους της ειρήνης, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αρνούνται να πάρουν μέρος σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ενίσχυση του πολέμου πάνω στον πλανήτη γη.

Λάβαμε πρόσφατα την πληροφορία από τον ελληνικό σύνδεσμο αντιρησσιών συνείδησης ότι o τούρκος-κουρδικής καταγωγής- αντιρρησίας συνείδησης, Χαλίλ Σαβντά, έχει υποστεί κακομεταχείριση στις τουρκικές φυλακές και επρόκειτο να δικαστεί στις 15/3/2007 από στρατοδικείο στην Τουρκία για την άρνησή του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης. Ο πρώτος Έλληνας ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Μιχάλης Μαραγκάκης έστειλε μία ανοιχτή επιστολή προς τις τουρκικές αρχές όπου καταγγέλει την απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών φυλακών απέναντι στον αρνητή στράτευσης Χαλίλ Σαβντά και κάνει έκκληση για τη δικαίωση ενός ανθρώπου που έχει το θάρρος να επιλέγει κατά τη ελευθερία της βούλησής του την άρνηση της στράτευσης. Διαβάζοντας την επιστολή του Μιχάλη Μαραγκάκη αγγίχτηκα βαθιά. Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα είναι η εκγαρδιότητα και η ηπιότητα του λόγου που χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει ένα φίλο και αγωνιστή της ειρήνης καταγγέλοντας μια πολιτική που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρέφει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον πόλεμο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ειρήνης είναι ακόμα ζωντανές. Είναι οι δυνάμεις που γεννιούνται και ωριμάζουν μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που γνωρίζουν βαθιά ότι δεν υπάρχει φόβος. ¶νθρωποι όπως ο Μιχάλης Μαραγκάκης, ο Χαλίλ Σαβντά αλλά και αμέτρητοι άλλοι που δε γνωρίζουμε τα ονόματά τους, δεν φοβούνται να εκφράσουν δημόσια την αλήθεια απέναντι σ΄ αυτούς που σκοτώνουν τη ζωή με τα πολεμικά τους σχέδια. Οι άνθρωποι που φυλάγουν στην καρδιά και στη σκέψη το όραμα της ειρήνης είναι αυτοί που έχουν περισσότερο από όλους τους άλλους την ευθύνη να ξεκινήσουν αυτό το όραμα από σήμερα και να το κάνουν εντελώς συγκεκριμένο. Τι είναι πραγματικά η ειρήνη; Χρειαζόμαστε χώρους για να ζήσουμε μαζί και να πειραματιστούμε. Ν΄ ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης που να μην μας εξαρτούν πια από τους μηχανισμούς της βίας και της ασύδοτης εκμετάλλευσης των πόρων της ζωής.

Το κείμενο που σας στείλουμε αυτή τη φορά είναι η ανοιχτή επιστολή του Μιχάλη Μαραγκάκη.

Τον Απρίλιο θα διακόψουμε προσωρινά την επικοινωνία μας μαζί σας αφού η Σόνια κι΄ εγώ θα λείψουμε από την Ταμέρα για να κάνουμε ένα ταξίδι στην Κρήτη. Εκεί θα αφιερώσουμε χρόνο για να σκεφτούμε αν έχει ωριμάσει η στιγμή να πραγματοποιήσουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο μία εβδομαδιαία συνάντηση στην Κρήτη,καλώντας ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν πάνω στο θέμα των κοινοτήτων. Σύντομα θα σας στείλουμε τις σκέψεις μας!

Χρύσα Σωτηράκη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ 11.03.2007

Κύριε Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ της Εθνικής ¶μυνας,
Κύριοι Στρατοδίκες,

Με μεγάλη θλίψη και αγωνία για την μακρόχρονη ταλαιπωρία, τους εκφοβισμούς, την κακοποίηση και τον βασανισμό, κατά τον χρόνο κράτησής του, του αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά καθώς και για τις συνεχιζόμενες διώξεις του για την ίδια πράξη με διαφορετικό κατηγορητήριο, σας απευθύνω έκκληση να δείξετε την πρέπουσα προσοχή και να συμβάλλετε αποφασιστικά στην δικαίωση του φυλακισμένου αντιρρησία συνείδησης που δικάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Στρατοδικείο.

Εσείς που έχετε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σας, γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας πως σήμερα ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει από τον θάνατο, την θλίψη, τον πόνο και τις καταστροφές που προκαλούν οι πόλεμοι καθώς και από τις παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τσαλακώνεται, το δικαίωμα να ζεις αντικαταστάθηκε από το δικαίωμα να σκοτώνεις, οι κόποι μας σπαταλιώνται σε ατελείωτους εξοπλισμούς, λαοί που μπορούν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο διχάζονται και ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα και στον φόβο για το μέλλον και για το μέλλον των παιδιών μας.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα του απέραντου πόνου που απλώνεται παγκόσμια, έχετε την τύχη ένας νέος άνθρωπος, ένας ενεργός πολίτης και άξιος συμπατριώτης σας, να βρίσκει το κουράγιο και την δύναμη να υψώνει το ανάστημά του και να φωνάζει σε όλους μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, μια άλλη επιλογή για ένα καλύτερο αύριο.

Και βέβαια δεν είναι μόνος του! Εκατοντάδες ενεργοί πολίτες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο και στεκόμαστε δίπλα του διαμορφώνοντας τις συνθήκες για έναν ειρηνικό κόσμο του αύριο.

Αυτό το χρέος απέναντι στους λαούς μας και το μέλλον τους με οδήγησαν πριν 20 χρόνια να αρνηθώ την συμμετοχή μου σε κάθε στρατιωτικό μηχανισμό βίας και πολέμου με αποτέλεσμα να παραμείνω 20 μήνες στις ελληνικές στρατιωτικές φυλακές, διεκδικώντας δίκαιη νομοθετική ρύθμιση στο δικαίωμά μας να αρνούμαστε τον πόλεμο με τον θάνατο και την καταστροφή που σκορπίζει.

Έτσι σήμερα σαν ενεργός πολίτης, σαν πατέρας πέντε παιδιών που θέλω να ζήσουν χωρίς πολέμους αλλά και σαν εκπαιδευτικός που θέλω κανείς μαθητής μου να ζήσει την φρίκη του πολέμου, αισθάνομαι να μοιράζομαι με τον Τούρκο αδελφό μου αγωνιστή αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά αυτόν τον ωραίο αγώνα. Έναν αγώνα αναζήτησης αληθινής ειρήνης και ευημερίας των δύο λαών μας, με κατανόηση και συνεργασία, που οδηγεί στην συναδέλφωσή μας, μακριά από την αυτοκαταστροφική ανάπτυξη των εξοπλισμών, την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας, τις ισορροπίες τρόμου, το αβέβαιο μέλλον.

Δεν δικαιωνόμαστε αλήθεια και οι δύο, εάν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη ή τι συμβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν και σʼ όλη την Μέση Ανατολή;

Ζητώ, λοιπόν, στο όνομα της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών μας να αφήσετε ελεύθερο να πράττει κατά πως ορίζει η καρδιά και η συνείδησή του, τον φίλο μου αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά και να κάνετε γρήγορα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις αναγνώρισης του δικαιώματος της αντίρρησης συνείδησης. Έχει ανάγκη η χώρα σας τέτοιους άξιους και θαρραλέους πολίτες και η αναγνώριση του δικαιώματος της αντίρρησης συνείδησης θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα να βρεθεί ο λαός σας ενωμένος με τις αξίες και τους στόχους όλων των άλλων ευρωπαϊκών λαών, με τους οποίους θα μοιραστεί το μέλλον.

ο αντιρρησίας συνείδησης Μιχάλης Μαραγκάκης

Για περισσότερες πληροφορίας πάνω στις κινητοποιήσεις και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τον Χαλίλ Σαβντά, απευθυνθείτε στην διεύθυνση του ελληνικού συνδέσμου αντιρρησιών συνείδησης:

e-mail: greekco@hotmail.com

www.antirrisies.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 43 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186153
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.