Η εισήγηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Ημερίδα για την υγεία "Εναλλακτική παρέμβαση στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ" που διοργάνωσαν με επιτυχία στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 7.4.04 οι Οικολόγοι Πράσινοι. Εφ'όσον λάβουμε και άλλα κείμενα από την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, θα τα δημοσιεύσουμε κι αυτά.
¶θικτες οι αιτίες της αρρώστιας
Υπάρχει σήμερα μία μεγάλη επιστημονική βιβλιογραφία η οποία αποδεικνύει ότι οι κυριότερες αιτίες των ασθενειών έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής, διατροφής, το περιβάλλον, τις ψυχολογικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Όμως αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα προσανατολίσει τις πολιτικές ούτε και έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των ιατρικών σχολών.
Η δήθεν παντοδύναμη ιατρική δεν πέτυχε να εξασφαλίσει για την πλειονότητα των ανθρώπων των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών καλή υγεία και την πρόληψη των χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, που έχουν λάβει επιδημικές διαστάσεις. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, μόνον στο 10-15% των παθολογικών καταστάσεων μπορεί η ιατρική να επηρεάσει ευνοϊκά τους δείκτες υγείας του πληθυσμού. Στο υπόλοιπο των προβλημάτων υγείας το ιατρικό σύστημα είναι πρακτικά ανίσχυρο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αιτίες της αρρώστιας.
Στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, τονίστηκε η ανάγκη για προτεραιότητα στην πρόληψη αφού και η ιατρική γίνεται και η ίδια πρόβλημα: - Όταν εστιάζεται μόνο στα συμπτώματα, παραβλέποντας τις συνολικότερες αιτίες της ασθένειας και τη θεραπεία τους. - Όταν εφαρμόζει θεραπείες ή επεμβάσεις που δεν είναι απόλυτα απαραίτητες. - Όταν καθορίζεται από τις προτεραιότητες της οικονομίας. - Όταν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές, ή προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών. - Όταν, στην εκπαίδευση και την έρευνα, παρακάμπτει αξιόπιστες εναλλακτικές μεθόδους για να συνεχίσει απαράδεκτα πειράματα σε ζώα.
«Σε πάμπολλες περιπτώσεις αρρώστιας οι θεραπείες συνεχίζονται ως το σημείο που επέρχεται πλήρης αποδιοργάνωση του συστήματος και δεν συνέρχεται πια ποτέ το άρρωστο άτομο, δεν καταφέρνει δηλαδή ποτέ πλέον να ανακτήσει πλήρως την υγεία και ισορροπία του», λέει ο δόκτωρ της Αφάρμακης Οικολογικής Ιατρικής κ. Π. Κουμεντάκης.
Επιπλέον η ιατρική κριτικάρεται πως έχει πλημμυρίσει τις κοινωνίες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, τις ιατρογενείς αρρώστιες, τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις των φαρμάκων, τις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις και τα ιατρικά λάθη. Η σύγχρονη ιατρική έχει φαρμακοκεντρικό χαρακτήρα και κατευθύνεται βασικά από τις πολυεθνικές των φαρμάκων και τις πολυεθνικές της ιατρικής τεχνολογίας. Απλώς καταστέλλονται τα συμπτώματα της αρρώστιας με βίαιο και συχνά επικίνδυνο τρόπο, αδιαφορώντας για τις βασικές αιτίες της αρρώστιας.
Λίγο πριν εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο, ο Μπιλ Κλίντον είχε πει ότι τα ιατρικά λάθη ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ’ όσους τα τροχαία.
Στη Γερμανία ο καθηγητής Remmel αναφέρει 30.000 νεκρούς ασθενείς το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Δηλητηριάσεων της χώρας μας, κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 40.000 περιπτώσεις δηλητηρίασης, οι περισσότερες των οποίων είναι δηλητηριάσεις από φάρμακα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, τα ιατρικά λάθη ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους το χρόνο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά τις καρδιοπάθειες, τους καρκίνους και τα εγκεφαλικά. Αντίστοιχα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του forum με θέμα «Υγεία και πολιτικές Υγείας», που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι περίπου 20-30 ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα και περίπου 200 παθαίνουν καθημερινά σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, εξαιτίας ιατρικών λαθών, μεγάλο ποσοστό των οποίων θα μπορούσε να προληφθεί.
Θεραπεία στις αιτίες και όχι στο σύμπτωμα
Σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά της Αμερικής και της Μ. Βρετανίας τεκμηριωμένες έρευνες αναφέρουν ότι «οι γιατροί είναι η τρίτη κορυφαία αιτία θανάτου στις ΗΠΑ προξενώντας 250.000 θανάτους κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ οι θάνατοι αυτοί κάθε χρόνο προξενούνται από τις εξής αιτίες: α. 12.000 θάνατοι από περιττές χειρουργικές επεμβάσεις β. 7.000 θάνατοι από λάθη στην χορήγηση φαρμάκων στα νοσοκομεία γ. 20.000 θάνατοι από άλλα λάθη στα νοσοκομεία δ. 80.000 θάνατοι από λοιμώξεις στα νοσοκομεία και ε. 106.000 θάνατοι από ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων και ιατρογενείς αρρώστιες που δεν οφείλονται σε λάθη αλλά σε σωστές από ιατρική άποψη πρακτικές.
Στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό American Family Physician (Αμερικάνος Οικογενειακός Γιατρός) είχε αναφερθεί ότι: «πρόσφατοι υπολογισμοί προτείνουν πως κάθε χρόνο περισσότερο από 1 εκατομμύριο άρρωστοι παθαίνουν βλάβες στην υγεία τους ενώ βρίσκονται στα νοσοκομεία και 180.000 περίπου πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των βλαβών. Είναι γεγονός ότι η σχετιζόμενη με τα φάρμακα νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι συνήθεις καταστάσεις και υπολογίζεται ότι στοιχίζουν περισσότερο από 136 δις δολάρια το χρόνο...».
Στη Μ. Βρετανία τα ιατρική λάθη σκοτώνουν 30.000 Βρετανούς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal. Όπως δήλωσε ο γιατρός και εκδότης του περιοδικού, που είναι όργανο του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, από 20 έως 30 χιλιάδες πεθαίνουν εξαιτίας των γιατρών κάθε χρόνο ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασθενών θα ταλαιπωρηθούν από επιπλοκές στην υγεία τους εξαιτίας των γιατρών.
Ιατρική ή υγεία; Διαλέξτε!
Οι ιατρικές πρακτικές ευθύνονται για 250.000 θανάτους το χρόνο, καθιστώντας την ιατρική ως τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Πρόκειται για στοιχεία από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA, το περιοδικό του αμερικάνικου ιατρικού συλλόγου.
Στη χώρα μας, τα τρία τέταρτα των θανάτων κάθε χρόνο οφείλονται στις καρδιαγγειακές αρρώστιες και τον καρκίνο αλλά η ιατρική ελάχιστα πράγματα καταφέρνει να προσφέρει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των εκφυλιστικών ασθενειών. Ποιος αμφιβάλλει για τις επιπτώσεις της χημικοποίησης της ζωής, της εισβολής εκατοντάδων χιλιάδων χημικών, τοξικών ή επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα, το νερό, τον αέρα, τη γη; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη σχέση μεταξύ του σύγχρονου τρόπου ζωής με σοβαρές ασθένειες, εκφυλιστικές παθήσεις, τον ίδιο τον καρκίνο;
Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι το 24% των θανάτων, που σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, έχει σχέση με κάποια μορφή καρκίνου;
Προφανώς δεν αποτελούμε πρωτοτυπία. Αποτελούμε και στον τομέα αυτό Ευρώπη. Πρόκειται -περίπου- για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και κάθε αναπτυγμένης βιομηχανικής χώρας. Βασική αιτία, οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Αντίθετα, οι μεταδοτικές και οι ενδημικές ασθένειες είναι υπεύθυνες για λιγότερο από το 5% των θανάτων στις βιομηχανικές χώρες ενώ το αντίθετο ισχύει για τις αναπτυσσόμενες.
Ενώ όμως ο καρκίνος, όπως και οι γενετικές δυσπλασίες ή μια οξεία δηλητηρίαση, έχει εμφανή αποτελέσματα, η τοξική δράση πολλών χημικών ουσιών είναι πολύ πιο ύπουλη, μια και η δράση τους είναι μακροχρόνια.
Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η χημικοσυντηρούμενη γεωργία, οι επεξεργασμένες τροφές (και τώρα πια και τα μεταλλαγμένα), ο τρόπος ζωής και διατροφής, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο υπονομεύουν τη βιολογική μας λειτουργία, εξοντώνουν το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Σήμερα -έχει πει ο Ντήτερ Ντουμ- το να είναι κανείς υγιής σημαίνει το μέσο όρο αρρώστιας που δεν κάνει πια εντύπωση. «Τι κάνεις;» ρωτούν και εμείς απαντάμε αυθόρμητα «καλά», έχοντας κατά νου -μάλλον υποσυνείδητα- ότι υπάρχουν και χειρότερα.
Την ίδια στιγμή οι γιατροί γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Όπως και τα φαρμακεία και τα ίδια τα φάρμακα. Μας έχουν μάθει ότι η υγεία δεν είναι ένα αυτονόητο αγαθό αλλά κάτι που μπορεί να αγοραστεί η να παρασχεθεί από το κράτος. Ότι η υγεία θα μπορούσε να εξασφαλιστεί -όπως έλεγε ο Ιβάν Ίλιτς- μόνον αν εξαρτηθεί από την κατανάλωση εξειδικευμένων φροντίδων και φαρμάκων και ότι κάθε όργανο και κάθε βιολογικό περιστατικό, κάθε ηλικία, κάθε πάθηση, και η ίδια η αγωνία, θα μπορούσαν να έχουν κάποιον ειδικό.
Ενθαρρύνοντας έτσι την ιατρική εξάρτηση -λέει ο Αντρέ Γκορζ- τόσο των υγιών ατόμων όσο και των άρρωστων, η ιατρική κατεβάζει το όριο της αρρώστιας και προσθέτει τα δικά της δηλητήρια στα δηλητήρια του βιομηχανικού τρόπου ζωής.
Οφείλουμε λοιπόν να δούμε διαφορετικά τη ζωή μας. Να ξαναποκτήσουμε τον έλεγχο του κορμιού μας, της σκέψης μας, των συνθηκών της ζωής μας, της ίδιας της αρρώστιας μας.
Να αμφισβητήσουμε οτιδήποτε μας αρρωσταίνει στην καθημερινή μας ζωή, τις ίδιες τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές αιτίες που παράγουν αρρώστια και θάνατο. Με την έννοια αυτή -όπως λέει ο Ίλιτς- το να παραμένουμε σε καλή υγεία γίνεται μια ανατρεπτική δραστηριότητα.
Αντιβιοτικά και διαφάνεια
Η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, δημιούργησε την οικονομική γιγάντωση των φαρμακευτικών εταιριών, η οποία εκφράζεται με διεθνή οικονομικά λόμπυ, τεράστιο τζίρο, (που πλησιάζει αυτή των εταιριών πετρελαίου) και με την άσκηση κοινωνικής πίεσης, λόγω των χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα αυτό.
Η κατευθυνόμενη συνταγογραφία αποτελεί σήμερα κοινό μυστικό των διαφόρων ταμείων του κράτους, των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με το American Journal of Medicine, η αλλοίωση του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να προστεθεί στις μυριάδες των δυνητικών παρενεργειών των αντιβιοτικών.
Αντιβιοτικά χορηγούνται σε ιλιγγιώδεις ποσότητες και στην κτηνοτροφία, 30 φορές περισσότερα αντιβιοτικά απ΄ ότι στους ανθρώπους, ενώ το γάλα επιτρέπεται να περιέχει συγκεντρώσεις 80 διαφορετικών αντιβιοτικών. Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ διαπίστωσε ίχνη αντιβιοτικών στο γάλα, που εγείρει κινδύνους για την υγεία, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων σ΄ αυτούς που πίνουν το γάλα αυτό.
Στη Δυτική Ευρώπη και Αμερική που η καταγραφή παρενεργειών των φαρμάκων είναι συστηματική, τα περιστατικά βαρειών ή θανατηφόρων παρενεργειών πληθαίνουν και οι οργανώσεις καταναλωτών ζητούν περισσότερη ενημέρωση και διαφάνεια. Διότι δεν μας επιτρέπεται να δούμε πόσοι ασθενείς είχαν παρενέργειες από τη χρήση του φαρμάκου, ούτε αν και πόσοι κατέληξαν στο νοσοκομείο. ‘Όλα αυτά είναι μυστικά.
Εκμετάλλευση σε τρόφιμα και φάρμακα
Όπως γράφτηκε σε μια αιγυπτιακή πυραμίδα, "ο άνθρωπος ζει με το ? από αυτά που τρώει. Με τα υπόλοιπα, ζει ο γιατρός του"! Απ΄ ότι φαίνεται και σήμερα, η ολιγοφαγία έχει περισσότερη αξία από αυτήν που είμαστε έτοιμοι να της αναγνωρίσουμε. Αντί όμως να αλλάξουμε το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο (μαζί με το αντίστοιχο γεωργικό και κτηνοτροφικό), που παράγει επιδοτούμενες χωματερές, καρκίνους, καρδιαγγειακά και αφύσικο πάχος στο Βορρά, καταδικάζουμε το Νότο στην ανέχεια, τη στέρηση, την πείνα.
Ενώ η παραγωγή τροφίμων θεωρητικά φτάνει για να θρέψει όλον τον πλανήτη, η πείνα εξακολουθεί να δολοφονεί. Ενώ το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, εκατοντάδες εκατομμύρια «τριτοκοσμικών» δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα.
Εκμετάλλευση όμως υπάρχει και στα φάρμακα. Έρευνα του International Journal Health Services για τις δραστηριότητες προώθησης των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην Αγγλία, ΗΠΑ, Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική έδειξε ότι σε αντίθεση με τα ενημερωτικά έντυπα σε ¶γγλους και Βορειαμερικανούς γιατρούς, τα έντυπα στους γιατρούς του Τρίτου κόσμου είχαν υπερβολές στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και απέκρυπταν πολλές επικίνδυνες παρενέργειες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δωροδοκία σημαντικών γιατρών και υγειονομικών έχει καθοριστική σημασία στην προώθηση των φαρμάκων στον Τρίτο κόσμο.
Ερωτηματικά και για τα εμβόλια
Για τα εμβόλια, που η χρησιμότητά τους δεν αμφισβητήθηκε ακόμη από το γενικό πληθυσμό, πληθαίνουν οι ενδείξεις για μακροπρόθεσμα δυσμενείς συνέπειες.
Υπάρχει μια μακριά λίστα παρενεργειών από εμβολιασμούς και ως ένα σημείο οι παρενέργειες των εμβολιασμών είναι επίσημα παραδεκτές αν και ευρέως υποτιμούνται ενώ έχει συσχετιστεί ο εμβολιασμός με αυτοάνοσες νόσους, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, με αλλεργίες κ.α.
Σύμφωνα με τον Kris Coublomne οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί και απέτυχαν να προστατέψουν βρέφη με εμβρυοπάθεια από ερυθρά, από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί πριν την εγκυμοσύνη τους. Επίσης το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης είναι αναποτελεσματικό ενώ θύματα της ευλογιάς, του κοκίτη, της πολιομυελίτιδας και άλλων επιδημικών ασθενειών, είχαν εμβολιαστεί κατ’ αυτών στο παρελθόν.
Ένας άλλος κίνδυνος που τονίζεται είναι η μετάδοση ασθενειών ενώ οι εμβολιασμοί με ζωντανούς ιούς δημιουργούν φορείς που διασπείρουν τους ιούς σε επιρρεπείς πληθυσμούς. Εμβόλια με συνδυασμούς ζωντανών ιών έχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων ιών των οποίων η παθογόνος δύναμη και η δύναμη καρκινογένεσης είναι άγνωστες, όπως και ο κίνδυνος χρωμοσωμικής βλάβης με πιθανότητα μεταβίβασης του προβλήματος στις επόμενες γενεές.
Η χορήγηση ξένων πρωτεϊνών στη νεαρή ηλικία υπάρχει προβληματισμός πως προκαλεί «σύγχυση» στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού που βρίσκεται σε ανώριμη κατάσταση, ώστε αργότερα να έχει δυσκολίες να ξεχωρίσει τις δικές του από τις ξένες πρωτεΐνες.
Το κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει ανοσολογικό σύστημα διαφορετικό από το διπλανό του, διαφορετική ευαισθησία για ορισμένες ασθένειες και καθόλου για άλλες, στοιχείο που αγνοούν τα προγράμματα εμβολιασμών και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται για ασθένειες που δεν παθαίνουν ποτέ.
Τα εμβόλια χορηγούνται πολύ νωρίς στη ζωή και προκαλούν ανοσοκαταστολή σ’ ένα ποσοστό περιπτώσεων. Ένας αριθμός αυτοάνοσων νόσων, είναι δυνατόν να προκαλούνται από εμβολιασμούς.
Οι επιστήμονες καταδιώκουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς όμως υποστηρίζεται ότι οι βιολογικές τρύπες που ανοίγουν, γεμίζουν αμέσως με μεταλλαγμένες μορφές των οργανισμών που μάχονται, όπως στην ηπατίτιδα.
Το συμπέρασμα των επικριτών είναι ότι στόχος των εμβολιασμών είναι η διάσωση του γοήτρου ενός συγκεκριμένου τρόπου ιατρικής σκέψης και το οικονομικό κέρδος των φαρμακευτικών βιομηχανιών.
Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Εμβόλια (NVIC) των ΗΠΑ έχει πει ότι οι στατιστικές για τις παρενέργειες των εμβολίων προέρχονται κυρίως από γιατρούς αλλά σύμφωνα με έρευνα επιθεωρητή του FDA (Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α) μόνο 1% από τις παρενέργειες φαρμάκων και εμβολίων φτάνουν μέχρι τις στατιστικές του FDA, ενώ μόνο το 18% των γιατρών που παρατήρησαν παρενέργειες σε παιδιά μετά τον εμβολιασμό, θα αναφέρουν το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ευεξία και η υγεία της κοινωνίας μπορούν να διασφαλιστούν από πολιτικές πραγματικής πρόληψης, που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των ασθενειών.
Αυτό σημαίνει έμφαση στους παρακάτω τομείς: - Βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης - Καταπολέμηση της ανεργίας - Καταπολέμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής (μόλυνση –ρύπανση, τοξικά απόβλητα κλπ.) - Βελτίωση της διατροφής (απαγόρευση των χημικών φυτοφαρμάκων, προώθηση των φυσικών καλλιεργειών απαγόρευση των μεταλλαγμένων και των βιομηχανοποιημένων μεγακτηνοτροφιών κλπ) - Αποφυγή επικίνδυνων θεραπειών - ¶μεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων του WHO για τη διατροφή τη διαβίωση την πολυφαρμακία - Εκτέλεση κλινικών μελετών στην Ελλάδα - Ανοιχτή και αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη στα θέματα της υγείας - Μεταφορά των αποφάσεων για τη χάραξη πολιτικής της υγείας στους πολίτες με τη μορφή δημοψηφισμάτων μετά από ανοιχτή ενημέρωση. - Προώθηση των εναλλακτικών θεραπειών και ενσωμάτωσή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μιχάλης Τρεμόπουλος |
εντοπίζουμε το πρόβλη Επισκέπτης , 2006-05-27 15:30:00 το άρθρο το διάβασα σήμερα 27-5-06 αν και έχουν περάσει 2 χρόνια από την ημέρα που δημοσιεύτηκε είναι ακόμη επίκαιρο! Αυτό είναι που με προβληματίζει! Όλοι όσοι βρισκόμαστε στον τομέα της υγείας, διαπιστώνουμε τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, γνωρίζουμε την βαρύτητα που έχουν, κάνουμε προτάσεις αλλα δεν υπάρχει βελτίωση! Θεωρώ οτι οι Ημερίδες για την υγεία διοργανώνονται με επιτυχία, τα άρθρα είναι περιεκτικά, ουσιαστικά με στόχους και προοπτικές αλλά η κατάσταση αμετάβλητη! Πρέπει επιτέλους να δράσουμε ουσιαστικά, επιβάλεται να δρομολογηθεί μια πολιτική υγείας που δεν θα μείνει στον σχεδιασμό αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίηση! Αυτό θα γίνει με την συμμετοχή όλων μας. Η υγεία μας ενδιαφέρει όλους δεν είναι μέλημα μόνο των κυβερνητικών πολιτικών. Η υγεία δεν είναι λόγια, η υγεία είναι αγαθό για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε με έργα! | Βασίλης Καφαταρίδης Επισκέπτης , 2006-05-31 07:41:47 Φοβερή η εισήγηση του Μιχάλη Τρεμόπουλο. Έχει πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία. | Ιατρός Επισκέπτης , 2006-12-19 08:47:56 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.homeopathy.gr/articles_vaccines.html όπου περιέχονται σχετικά άρθρα και βιβλία |
. ecocrete.gr . |