ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου , Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρόδος 19-04-2007

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

26 Απριλίου-Γενεύη: Τροποποίηση της συμφωνίας ΠΟΥ-ΔΕΑΕ

30 Απριλίου-Βιέννη: Ελπίδα για μιά νέα Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο το Παρατηρητήριο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Αναπολιτάνος ανοίγοντας τη συνέντευξη, εξέφρασε τη θλίψη του για τη δολοφονία του Δημάρχου του Ναγκασάκι Ίτσκο Ίτο, που ήταν μαζί με το Δήμαρχο της Χιροσίμα οι συνιδρυτές της Παγκόσμιας Κίνησης "Mayors for Peace", μιάς κίνησης αφιερωμένης στον αγώνα κατά των πυρηνικών εξοπλισμών και η οποία αριθμεί 1608 πόλεις-μέλη ανάμεσά τους και η Ρόδος. Ο Δήμαρχος του Ναγκασάκι είχε προσκληθεί πέρσι να παρευρεθεί στο Διεθνές Συμπόσιο και το Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου. Χθες κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΑΠΜ αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα και να αποσταλεί στην πόλη του και την Κίνηση "Mayors for Peace". Ο κ Αναπολιτάνος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τελευταίες δραστηριότητες του ΑΠΜ και στην πρόσφατη κατάθεση δύο ερωτήσεων στη Βουλή για θέματα που προέκυψαν από τη δράση του Παρατηρητηρίου.

"Το ΑΠΜ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει γίνει μία οργάνωση αναγνωρίσιμη και διακριτή. Η δράση του έχει γίνει πολύ γνωστή σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. ¶ρθρα και αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά έχουν προβάλει τις δραστηριότητές του. Πολλές είναι και οι αναφορές για το ΑΠΜ στο Διαδίκτυο. Δυνάμωσαν η επικοινωνία και οι δεσμοί μας με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το 2ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου που θα πραγματοποιηθεί 24-30 Σεπτεμβρίου 2007. Κορυφαία εκδήλωση του Φεστιβάλ, θα είναι η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατά της πυρηνικής απειλής και για την διεκδίκηση μετατροπής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ειρήνης, Ελεύθερης από Πυρηνικά. Για το περιεχόμενο, τις εκδηλώσεις και την καλλίτερη οργάνωση του Φεστιβάλ, το ΑΠΜ έχει ανοίξει διάλογο μέσα από την ιστοσελίδα του, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει και να συμβάλει καθένας που επιθυμεί", ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Το ΑΠΜ θα κάνει φέτος αισθητή την παρουσία του και εκτός συνόρων. Σε συνεργασία και συντονισμό με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις προετοιμάζονται δύο σοβαρές πρωτοβουλίες, για τις οποίες μίλησαν στους δημοσιογράφους τα μέλη του ΔΣ Όλγα Αθανίτου και Πάρις Παπαθεοδώρου.

Η πρώτη έχει να κάνει με την τροποποίηση της επαίσχυντης Συμφωνίας που έχει υπογραφεί από το 1959 μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Δ.Ε.Α.Ε.), που με λίγα λόγια επιβάλλει λογοκρισία σε προγράμματα και μελέτες σχετικές με τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας στην Υγεία και δεν επιτρέπει τη δημοσίευσή τους χωρίς την προγούμενη έγκριση της ΔΕΑΕ. Ήδη έχει επιδοθεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας (αντίστοιχες έχουν επιδοθούν και σε άλλες χώρες) και στην Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με την οποία ζητείται η παρέμβασή τους στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία που θα συνέλθει τον προσεχή Μάϊο στη Γενεύη, ώστε να τροποποιηθεί ή να τερματιστεί αυτή η συμφωνία.

Αυτή την επιστολή έχουν συνυπογράψει αρκετοί φορείς και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για το ίδιο θέμα στις 26 Απριλίου - μαύρη επέτειο της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ - θα ξεκινήσει μιά πρωτότυπη διαδήλωση μπροστά στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, η οποία σχεδιάζεται να κρατήσει για πολύ καιρό. Το ΑΠΜ θα βρίσκεται με αντιπροσωπεία του εκεί.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την προπαρασκευαστική επιτροπή για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων που συνέρχεται από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου στη Βιέννη με την παρουσία εκπροσώπων Κρατών αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απ όλο τον Κόσμο. Είναι μιά ιδιαίτερα σημαντική διάσκεψη, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει κατάληξη σε Συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, που απειλούν με νέο ολοκαύτωμα τον Πλανήτη.

Να θυμίσουμε οτι η αντίστοιχη προηγούμενη διάσκεψη (Μάϊος 2005) δεν είχε καταλήξει μετά την υπονόμευσή της και την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν. Το ΑΠΜ, ως φορέας που παρακολουθεί τις εξελίξεις και στον τομέα των πυρηνικών εξοπλισμών, προετοιμάστηκε έγκαιρα και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστευθεί μέσα από τις απαιτούμενες από τον ΟΗΕ διαδικασίες, προκειμένου να παρευρίσκεται εκεί εκπρόσωπός του. Ήδη η θετική απάντηση του ΟΗΕ δόθηκε πριν από μερικές μέρες. Βασική επιδίωξή μας σε αυτή τη συνάντηση είναι να προωθήσουμε το στόχο της μετατροπής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ειρήνης, Ελεύθερης από Πυρηνικά.

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου - Mediterranean Anti-Nuclear Watch
TEE/Tm. Dodekanisou, 4, Mitropoleos Str.
Rhodes, P.C. 85100, Greece
Info. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462
URL: http://www.manw.org - E-mail: info@manw.org


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 125 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57606397
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.