ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΤΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Κάβο Σίδερο
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 18 Απρίλιος 2007

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των περιβαλλοντικών όρων για την τουριστική επένδυση της αγγλικής εταιρείας Loyalward στο Κάβο Σίδερο, σε περιοχή 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού και στηρίζουν την προσφυγή πολιτών και οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ.

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει 6 τουριστικά συγκροτήματα (ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο), 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί καθώς και εκτάσεις που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια του προγράμματος NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι με την γιγαντιαία αυτή παρέμβαση στο περιβάλλον, την εξαντλητική εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της περιοχής, προς όφελος μιας εταιρείας. Σημειώνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη λειτουργία Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000, στάση που τις αφήνει έκθετες και ευάλωτες στην αυθαιρεσία και στις καταστροφικές παρεμβάσεις.

Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τα προστατευόμενα από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είδη ζώων και φυτών αλλά άμεσα και τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, η οποία θα υποστεί πλήρη διάλυση, εφόσον δημιουργηθούν τουριστικά συγκροτήματα με συνολικό αριθμό κατοίκων που θα ξεπερνά τις 10.000, αφού στις 7000 κλίνες θα προστεθούν και οι 3000 περίπου εργαζόμενοι σε αυτά, σε ένα Δήμο που σήμερα δεν ξεπερνά τους 2.500 κατοίκους! Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, θα επιφέρει σημαντικότατες πληθυσμιακές και πολιτιστικές αλλαγές, θα απαιτήσει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας ενώ μια από τις μεγαλύτερες απειλές είναι η λειψυδρία, σε μια περίοδο που έγινε αντιληπτή στους πάντες η κλιματική αλλαγή και οι δραματικές επιπτώσεις της.

Η περιοχή αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης, η οποία αφορά το 30% της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (προγράμματα CORINE και MEDALUS). Για το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης (ιδίως της ανατολικής αλλά και σε τμήματα της δυτικής) υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης. Η κατασπατάληση νερού στο μαζικό τουρισμό (ένας τουρίστας καταναλώνει 6-12 φορές περισσότερο νερό από έναν ντόπιο) εντείνει τον κίνδυνο ερημοποίησης, ιδίως αν συνδυαστεί με τα σχεδιαζόμενα γήπεδα γκολφ, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10-12.000 κατοίκων!.

Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα: Δεν θαΆ χουν να πιουν νερό οι κάτοικοι, για να ποτίζονται τα γκολφ;

Το νερό, στις νησιωτικές περιοχές και ειδικά στην Κρήτη, είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που απαιτεί μια σοβαρή αντιμετώπιση, καθώς ήδη μεγάλα τμήματα του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας (Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Ηράκλειο κ.α.). Το να μιλήσουμε για επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή είναι το ελάχιστο, καθώς οι πρώτοι που θα στερηθούν το νερό που θα καταναλώνεται στα γήπεδα γκολφ θα είναι οι αγρότες. Θα εγκαταλείψουμε κάθε άλλη δραστηριότητα προς όφελος της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού;

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις:

• ¶μεση λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 και χρηματοδότησή τους ώστε να προστατευτεί ο μοναδικός φυσικός πλούτος του νησιού, που αποτελεί πηγή ζωής και πόλο έλξης ήπιων τουριστών. Χωρίς τη φύση δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε τουρισμός!

• Στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες ντόπιων προϊόντων με τη στήριξη της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης.

• Ενίσχυση μικρών οικοτουριστικών - αγροτικών υποδομών που θα δημιουργηθούν από τους κατοίκους της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης τα προϊόντα της Μονής Τοπλού.

• Αναστήλωση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, τόσο για τη διατήρηση της ιστορίας και του μοναδικού χρώματος της Κρήτης, όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου που επισκέπτονται, μέσα από προγράμματα οικοτουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού.

• Αξιοποίηση των ήπιων μορφών και εξοικονόμηση ενέργειας. Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπη περιοχή της χώρας σε αυτόν τον τομέα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
17-4-2007ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 168 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159889
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.