ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το δάσος του Συγγρού μας προσφέρει το πολυτιμότερο αγα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου Κόντρα στον Καιρό , Τρίτη, 17 Απρίλιος 2007

Δεν κρύψαμε την ικανοποίησή μας για την τοποθέτηση-δέσμευση του νέου Δημάρχου κ. Γ. Πατούλη, κατά το κόψιμο της πίτας μας, πως το Δάσος Συγγρού είναι δάσος και σαν τέτοιο θα αντιμετωπισθεί. Ύστερα από την «πολιορκία» που δέχτηκε τα προηγούμενα χρόνια και τις προσπάθειες για λογής-λογής «αξιοποιήσεις» του, ελπίζουμε πλέον ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα δείξει στο δάσος τον σεβασμό που του οφείλεται.

Ασφαλώς βέβαια κανείς δεν έχει την αφέλεια να πιστεύει πως όλοι αυτοί που τόσα χρόνια το επιβουλεύονταν, θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Το δάσος παραμένει πάντα ένα ελκυστικό «φιλέτο» και η ελεύθερη αγορά ελάχιστες οικολογικές ευαισθησίες διαθέτει. ΓιΆ αυτό κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν μας επιτρέπεται.

Επειδή λοιπόν και κατά το παρελθόν όλες οι προσπάθειες άλωσης του δάσους ξεκίνησαν από διάφορες προτάσεις «ανάπλασης», «αξιοποίησης», «ανοίγματος στους πολίτες» πάντοτε δε με «καλές προθέσεις», θυμίζουμε τις απόψεις της Δημοτικής μας Κίνησης.

Το πιο σημαντικό απΆ όλα που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, τους συλλόγους, τους φορείς, το Δήμο, την Πολιτεία και όλους όσοι κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, είναι πως: Το δάσος αποτελεί από μόνο του ένα πολύτιμο, αναντικατάστατο και μοναδικό αγαθό για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας. Είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες και τους προσφέρει το πιο ζωτικό στοιχείο, που κανένας με άλλον τρόπο δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει: ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ.

ΓιΆ αυτό δεν χρειάζεται παρά μόνο την αγάπη και τη φροντίδα μας για να διατηρηθεί και να προστατευθεί από τους ποικίλους κινδύνους που το απειλούν, με πρώτο και μεγαλύτερο εκείνον της «αξιοποίησης», η οποία ακυρώνει την ίδια την ουσία του δάσους ως μοναδικού πνεύμονα οξυγόνου και οδηγεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Οι απόψεις για την "αξιοποίηση" του δάσους και για "ψυχαγωγία" δεν οδηγούν παρά στην αλόγιστη χρήση, στην υπερεκμετάλλευση, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του. Για να σωθεί ένα δάσος και να διατηρηθεί ως δάσος πρέπει να μείνει εντελώς παρθένο, μακριά από "ψυχαγωγικές" ρυπογόνες εκδηλώσεις και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Οι πολίτες μπορούν να χαίρονται το δάσος με το περπάτημα και μόνο. Οι χώροι για τις θεατρικές παραστάσεις είναι τα θέατρα. Για τις αθλητικές εκδηλώσεις τα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Επομένως μέριμνα και υποχρέωση του Δήμου είναι η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, έξω από το δάσος.

Προστασία, φροντίδα και κάποιες επεμβάσεις απαιτούνται λοιπόν, στις οποίες το ΙΓΕ, που αποτελεί και τον μοναδικό αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση του Κληροδοτήματος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα:

1.Στη βελτίωση του συστήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, για όλη την έκταση του Δάσους. Η εκδήλωση τριών περιστατικών πυρκαγιάς την περασμένη χρονιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

2.Στην άμεση κατεδάφιση του περίφημου αυθαίρετου «των προσκόπων», που κατασκευάσθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου, υποτίθεται για τους Προσκόπους της περιοχής και έχει κηρυχθεί τελεσιδίκως αυθαίρετο και κατεδαφιστέο από την αρμόδια Πολεοδομία.

3.Στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης για αποχαρακτηρισμό 20 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης, που είχαν κάνει οι προηγούμενες Διοικήσεις του ΙΓΕ.

4.Στη δενδροφύτευση χέρσων περιοχών. ΠαρΆ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια εθελοντές, έχοντας ήδη φυτέψει και περιποιηθεί πάνω από 5.000 δένδρα, συγκεκριμένες αποψιλωμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος, δεν δασώνονται.

Αν ο Δήμος Αμαρουσίου συνδράμει στα παραπάνω, προασπίζοντας πρωτίστως τους όρους του κληροδοτήματος, θα έχει προσφέρει τη σημαντικότερη υπηρεσία στους δημότες του και ο Δήμαρχος θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την δέσμευση του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Διονύσου 2-4 ΜΑΡΟΥΣΙ 15124
τηλ. 210-6125532
kontrastonkairo@yahoo.gr
www.kontrastonkairo.gr

ΜΑΡΟΥΣΙ 17.04.2007


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 174 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125513
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.