ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ "ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΑΠΟΥ, ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Υγεία
ACT UP HELLAS , Τρίτη, 17 Απρίλιος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Φυματίωση, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ιατρικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 σημειώθηκε διεθνώς άνησυχητική αύξηση της επίπτωσης του νοσήματος αλλά και της ανθεκτικότητας του μυκοβακτηριδίου (το μικρόβιο που ευθύνεται για τη φυματίωση) διεθνώς. Βασικές αιτίες που ενοχοποιούνται για αυτό είναι η αύξηση της φτώχειας, η μετακίνηση πληθυσμών και η επιδημία του HIV/AIDS.

Η Φυματίωση είναι ένα μολυσματικό νόσημα που μεταδίδεται μέσω του αέρα. Εάν δεν θεραπευθεί ένα άτομο με ενεργό φυματίωση μολύνει κατά μέσον όρο 10-15 άτομα κάθε χρόνο.

Ενας στους 10 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί θα αρρωστήσει με ενεργό φυματίωση στη διάρκεια της ζωή του. Τα άτομα που είναι HIV (+) είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η ΤΒ είναι μια αρρώστια της φτώχειας που προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων από φυματίωση εκπροσωπεί για τον αναπτυσσόμενο κόσμο περισσότερο από το μισό των θανάτων που συμβαίνουν στην Ασία.

Το 2005, 1.600.000 άνθρωποι πέθαναν από Φυματίωση, κάτι που ισοδυναμεί με 4.400 θανάτους την ημέρα.

Η ΤΒ είναι η κύρια αιτία θανάτου των ατόμων με AIDS. Περίπου 200.000 άνθρωποι με HIV πεθαίνουν από ΤΒ κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από αυτούς στην Αφρική.

Υπήρχαν 8.800.000 νέα κρούσματα φυματίωσης το 2005 και το 80% ήταν σε 22 χώρες.

Ο ολικός αριθμός νέων περιστατικών αυξάνει στην Αφρική, την Α. Μεσόγειο και τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ΤΒ είναι μια πανδημία. Παρά το γεγονός ότι η υψηλότερη κατά κεφαλή αναλογία είναι στην Αφρική (28% όλων των κρουσμάτων) το ήμισυ των νέων περιστατικών είναι σε 6 Ασιατικές χώρες: το Μπανγκλαντές, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες.

Πολυανθεκτική Φυματίωση είναι η μορφή της φυματίωσης που δεν απαντά στις συνηθισμένες θεραπείες. Είναι πρακτικά πρόβλημα όλων των χωρών που απαντάται το νόσημα.

Κάθε χρόνο αναφέρονται 450.000 νέα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης με τα υψηλότερα ποσοστά να εκπροσωπουνται σε χώρες της τέως Σ. Ενωσης και την Κίνα.

Η ιδιαίτερα ανθεκτική Φυματίωση (XDR-TB) συμβαίνει όταν αναπτύσσεται αντοχή σε δεύτερης γραμμής φάρμακα. Η θεραπεία της είναι πολύ δύσκολη ενώ τέτοια περιστατικά –κατά εκτιμήσεις της Π.Ο.Υ. 27.000 περιστατικά παγκοσμίως ετησίως- έχουν εντοπισθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο ειδικός για την Φυματίωση του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), Dr. PAUL NUNN ανακοίνωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις στο Λος Αντζελες, οτι θα χρειασθούν 600-εκατομμύρια δολλάρια την επόμενη δεκαετία για την αναχαίτιση της καταστροφικής επιδημίας της ιδιαίτερα ανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB).

Στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι στο γηγενή πληθυσμό η φυματίωση παρουσιάζει σταδιακή κατά έτος μείωση σε όλη τη δεκαετία του 90, παραμένει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Η σοβαρότητα ωστόσο του προβλήματος εστιάζεται στην εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα στελεχών. Σύμφωνα με στοιχεία του Euro TB (σύστημα καταγραφής των δεδομένων της φυματίωσης σε 52 χώρες της Ευρώπης) τα ποσοστά μιας αντοχής, είναι διπλάσια αυτών της Ισπανίας αλλά και σαφώς μεγαλύτερα από όλες τις χώρες της Δ. Ευρώπης.

Επισημαίνεται η έλλειψη νομικού πλαισίου στη χώρα μας για τα λοιμώδη και την αντιμετώπισή τους, η έλλειψη πολιτικής για την επιβλεπόμενη χορήγηση φαρμάκων (DOT) ούτε καν για τους πολυανθεκτικούς ασθενείς.

Η ΑCT UP HELLAS – ως οργάνωση από το 1993 που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων με HIV/AIDS - συμμετέχει στη διεθνή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας της Φυματίωσης από το 2005.

Η ΑCT UP HELLAS έχει από καιρού εισηγηθεί τη δωρεάν αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων από το ΕΣΥ αλλά και την τροποποίηση του πρόσφατου μεταναστευτικού νόμου που αποκλείει την πρόσβαση στο σύστημα υγείας των παράνομων αλλοδαπών.

Η επιδημία της πολυανθεκτικής Φυματίωσης αποδεικνύει έμπρακτα μια απλή – δύσκολα ως φαίνεται κατανοητή - αλήθεια: οι αρρώστιες δεν σταματούν στα σύνορα, στο χρώμα, στο φύλο ή στις σεξουαλικές προτιμήσεις...

Οι αρρώστιες αν είναι κάπου, είναι παντού.

Η ACTUP HELLAS ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης των μεταναστών για τη Φυματίωση και τη δυνατότητα προσέγγυσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των Συλλόγων, αλλά και των Εφημερίδων τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η προβολή ανάλογων spot από το πρόγραμμα STOP TB, του οποίου είμαστε μέλη, αλλά και η δημιουργία ανάλογου υλικού, με τη συμμετοχή τους, όπως και ο έλεγχος με φυματινοαντίδραση στους χώρους τους.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υ.Υ.Κ.Α.

ACT UP Δράσε Hellas
Aids Coalition to Unleash Power

www.actup.gr
actup@otenet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58239982
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.