ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πράσινες πολιτικές και ...πράσινα άλογα! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τρίτη, 10 Απρίλιος 2007
Απρίλιος 2004

Τι περιλαμβάνει το "Σχέδιο Δράσης για την κλιματική αλλαγή" που εξάγγειλε πρόσφατα ο Δήμαρχος του Λονδίνου;

1) τα "Πράσινα Σπίτια", δηλαδή επιδοτούμενα μέτρα και τεχνολογίες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας,

2) τους "Πράσινους Οργανισμούς" με στόχο τη στροφή σε συσκευές και κτίρια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας σε εμπορικά κέντρα και δημόσιους χώρους,

3) την "Πράσινη ενέργεια" η οποία πρέπει να καλύπτει σε λίγα χρόνια το 25 % των αναγκών του Λονδίνου &

4) τις "Πράσινες Μεταφορές" που θα επιβραβεύουν τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών και θα "χαρατσώνουν" τα ρυπογόνα.

Κι εμείς εδώ τι κάνουμε;

Πρώτον, οξύναμε το κυκλοφοριακό. Με τα στενέματα των δρόμων και τα αποτυχημένα κυκλοφοριακά μέτρα καταφέραμε να εγκαταστήσουμε στο κέντρο της πόλης άλλον ένα ρύπο, το καρκινογόνο βενζόλιο, που εμφανίζεται κατά κανόνα στις μεγαλουπόλεις.

Δεύτερον, δεν καθιερώσαμε ούτε ένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας ή παραγωγής πράσινης ενέργειας στα δημόσια κτίρια (έστω ένα φωτοβολταϊκό για δείγμα).

Τρίτον, είμαστε κολλημένοι στο λιγνιτικό δρόμο. Είναι ντροπή στο νομό Κοζάνης, τον 1ο νομό της χώρας σε παραγωγή ρυπογόνων αερίων του θερμοκηπίου, να μην έχει εκφραστεί ούτε ένας φορέας κατά της εγκατάστασης νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όλοι σχεδόν λένε το ναι στη ΔΕΗ, την ίδια ώρα που "τα κόβουν παχιά" για το περιβάλλον και την υγεία. Και ποιος άλλωστε έχει το σθένος πει το όχι, όταν οι καινούριες προσλήψεις είναι το δέλεαρ που κλείνει στόματα και εξαγοράζει συνειδήσεις, εν μέσω μάλιστα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου;

Η εξαγγελία για τις νέες μονάδες αναμένεται τον επόμενο μήνα. Κι η τοπική και κομματική ηγεσία προβλέπεται σύμπασα να δώσει - στην κυριολεξία - "γη και ύδωρ", με περιτύλιγμα βέβαια τη γνωστή, κούφια συνθηματολογία και τους ανέξοδους λεονταρισμούς.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι και πάλι απογοητευτική: οι εταίροι μας στην Ευρώπη ασχολούνται με πράσινες πολιτικές κι εμείς με ...πράσινα άλογα!

¶συλο διαρκείας για τα τσίρκο η Κοζάνη. Όταν σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται όλο και πιο αυστηρά η νομοθεσία που απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα, όταν ισχύει η Διεθνής Συνθήκη για το εμπόριο απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας CITES, όταν είναι γνωστό σε όλους τα βασανιστήρια που υφίστανται τα ζώα στα τσίρκο, όταν και στην Ελλάδα η μία μετά την άλλη πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, κλπ ) δεν δίνουν σε τέτοια τσίρκο άδειες εγκατάστασης, στην Κοζάνη τα τσίρκο έχουν άσυλο διαρκείας. Ο Δήμος Κοζάνης, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, δεν τόλμησαν - ή δεν ενδιαφέρθηκαν - να βγάλουν κόκκινη κάρτα στα τσίρκο με ζώα, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες διαμαρτυρίες μας. Κι όμως ο δήμαρχος κ. Κουκουλόπουλος, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θα έπρεπε να δώσει δείγματα γραφής και ευαισθησίας στο θέμα αυτό. Κρίμα...

Νομαρχιακό φάουλ. Στο μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας ο νομάρχης Κοζάνης υπογράμμισε ότι ο νομός μας είναι από τους "πιο πλούσιους σε δάση". Αν λάβουμε υπόψη όμως ότι το ποσοστό δασικών εκτάσεων στο νομό μας είναι της τάξης του 30%, δηλαδή ανήκουμε στην προτελευταία ζώνη δασοκάλυψης, ενώ οι πιο δασωμένοι νομοί (Ευρυτανία, Δράμα, κ.λπ.) αγγίζουν το 70%, τότε μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Τουτέστιν ο Ν. Κοζάνης είναι από του φτωχότερους σε δάση. Έχουμε χορτάσει να βλέπουμε φαλακρά βουνά και γκρίζα χρώματα.

Συμπέρασμα: ανασκουμπωθείτε και δεντροφυτέψτε, γιατί κι εδώ είμαστε πάτος.

Η νιτρορρύπανση και πάλι στο προσκήνιο. Από την πολύ εύστοχη ανακοίνωση των Γεωπονικών Συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας για τις ανησυχητικές και συνεχώς αυξανόμενες διαστάσεις της ρύπανσης των νερών με νιτρικά εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων, σημειώνουμε το εξής: 1ον) ότι τα μέτρα περιορισμού της νιτρορρύπανσης άρχισαν να εφαρμόζονται – κατόπιν εορτής - σε περιοχές που είναι μόνιμα στο "κόκκινο", όπως Θεσσαλικός κάμπος. 2ον) ότι στη Δυτική Μακεδονία πουθενά δεν εφαρμόζονται καλλιεργητικά σχέδια για μείωση των νιτρικών, παρότι υπάρχουν περιοχές με εντατικές καλλιέργειες, όπως η Σαριγκιολ, ο κάμπος Εορδαίας και Αμυνταίου η όπου η νιτρορύπανση είναι ανεβασμένη (θυμηθείτε τα κρούσματα της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, κλπ) και 3ον) ότι στον Ταξιάρχη και στην Κοκκινιά των Γρεβενών ήδη το πόσιμο νερό έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο.

Τι περιμένουμε λοιπόν για να εφαρμόσουμε και στη Δυτική Μακεδονία τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1257/99;

Να δηλητηριάσουμε πρώτα τα νερά μας, όπως δηλητηριάσαμε και τον αέρα μας;

Το κινητό κρύβει κι άλλους αόρατους κινδύνους. Εκτός των γνωστών θερμικών και βιολογικών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, η λειτουργία του κινητού εγκυμονεί κι άλλους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα η αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ακουστικού νεύρου, μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του γενετικού υλικού και πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας 8χρονης έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Κυτταρικής βιολογίας και Ραδιοβιολογίας κ. Μαργαρίτη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεγάλη σημασία έχει η θέση της συσκευής: τουλάχιστον 40 εκατοστά απόσταση από το σώμα μας ! Γενικό συμπέρασμα: λίγα λόγια με τα κινητά και μόνον σε επείγουσες περιπτώσεις.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα νερά. Το ότι η Ελλάδα είναι τακτικός θαμώνας του Ευρωδικαστηρίου δεν αποτελεί πλέον είδηση. Αυτή τη φορά παραπέμπεται για τρεις περιβαλλοντικές παραβιάσεις μεταξύ των οποίων και η αδράνεια της στο θέμα του ποιοτικού ελέγχου των υδάτινων αποδεκτών. Η Ελλάδα κατατάχτηκε τελευταία χώρα στον τομέα ποιότητας των υδάτων. Επιπλέον η σχετική Έκθεση που παρέδωσε ήταν ελλιπέστατη και δεν περιείχε βασικά στοιχεία (μετρήσεις, σχέδια διαχείρισης κλπ). Η Ευρωπαϊκή επιτροπή δεν δέχτηκε το αίτημα μας για νέα παράταση δηλώνοντας: "nisafi pia"!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581073
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.