ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ Κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Δημήτρης Φαναριώτης , Κυριακή, 18 Μάρτιος 2007
18/3/07

Το μεγαλύτερο δώρο που προσέφερε η επιστήμη στον ¶νθρωπο από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης ως σήμερα, δεν μπορεί να είναι άλλο από την πρόσφατη δημοσίευση του πορίσματος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το πόρισμα αφού όλοι το ξέραμε ήδη, ότι το κλίμα άλλαξε...;

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, αποδείχτηκε με επιστημονικό και συνεπώς αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι "το κλίμα άλλαξε" και ότι γι' αυτό, υπαίτιος είναι ο ¶νθρωπος. Αυτό, δηλαδή που όλοι γνωρίζαμε, αλλά τόσον καιρό δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι ...δεν ήταν κάτι το τυχαίο.

Μετά από αυτό το πόρισμα δεν μπορούν, πια οι ΗΠΑ να το αμφισβητήσουν.

¶ρα, αποδείχτηκε!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το πόρισμα αφού όλοι ξέραμε ήδη, ότι το κλίμα άλλαξε;

Το νέο στοιχείο που προστίθεται στην όλη υπόθεση, είναι ότι: Η Επιστημονική Κοινότητα υποχρεούται να εκλάβει το γεγονός ως πραγματικότητα και να το θέσει τώρα πια σαν ένα νέο "αξίωμα" και να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτό.

Αν κάτι δεν έχει αποδειχθεί και επιστημονικά τεκμηριωθεί, η επιστημονική κοινότητα, όχι απλά δεν το λαμβάνει υπ' όψη, αλλά, στην ουσία, υποχρεούται να μην το εκλάβει στα σοβαρά και υποχρεούται να μην εκφράζει άποψη (οποιαδήποτε), μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες που θα το τεκμηριώσουν. Έτσι, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορούσε να απαιτήσει δραστικά μέτρα, εφόσον αυτά δεν μπορούσαν να κριθούν απαραίτητα.

Στο διάσημα που δεν είχε αποδειχτεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν υπαίτια για την αλλαγή του κλίματος, η κατ' ιδίαν εκτίμηση των πραγμάτων, ήταν το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει σε δράση, (εφόσον ο ίδιος το ήθελε), χωρίς να περιμένει την επιστημονική κοινότητα να τον στηρίξει. Κάποιοι από εμάς λοιπόν (που ξεκίνησαν εδώ και πάνω από 35 χρόνια, μετεξελίχτηκαν γρήγορα σε ευρύ κίνημα και δρουν μέχρι και σήμερα, προσπαθούσαν να πείσουν τους "ορθολογιστές" υπόλοιπους για τους κινδύνους που διαφαινόταν. Σιγά, σιγά, ονομάστηκαν "Οικολόγοι", αυτοί δηλαδή που ενδιαφέρονται για την Οικολογική Ισορροπία. Όμως, όσο και να προσπαθούσαν, (αναπόφευκτα) εξέφραζαν την "δική" τους, μόνον άποψη, γιατί η Επιστημονική Κοινότητα δεν μπορούσε να τους στηρίξει και έτσι έμεναν μόνοι και αβοήθητοι.

Καθόσον λοιπόν, οι "Οικολόγοι" εξέφραζαν τις απόψεις τους δημοσίως, (έτσι, "ατεκμηρίωτες"), η επιστημονική κοινότητα ήταν υποχρεωμένη να τις αντικρούει. Δεν ήταν λίγες και οι φορές που θεωρήθηκαν ακραίοι και εύκολα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι παραπλανούν τον κόσμο. Οι κόποι τους δεν ανταμείφθηκαν όσο έπρεπε, την εποχή πριν ...αποδειχθεί ότι "το κλίμα άλλαξε".

Η κυριότερη από την σειρά μελετών που κάνει ο ΟΗΕ για το κλίμα, κράτησε 6 χρόνια, από το 2001 και παραδόθηκε επισήμως στην ανθρωπότητα στις αρχές του 2007.

Το πρώτο συνοπτικό πόρισμα έρχεται να αλλάξει τελείως την ροή της συνεχώς αναπτυσσομένης Βιομηχανικής Εποχής, έρχεται να αλλάξει την ροή της Ανθρωπότητας.

3700 επιστήμονες έκλεισαν με το έργο τους την εποχή της έλλειψης Οικολογικής Συνείδησης και εγκαινίασαν μια νέα εποχή, στην οποία η Οικολογική Συνείδηση είναι χαρακτηριστική για όλους τους ανθρώπους.

Όλοι οι επιστήμονες θα εργάζονται πια με (υποχρεωτική) προτεραιότητα τις Οικολογικές λύσεις και τα σχολεία θα διδάσκουν (υποχρεωτικά) μόνον τον Οικολογικό τρόπο ζωής.

Στην Εποχή της Παγκόσμιας Οικολογικής Συνείδησης, δεν είναι τυχαίο γεγονός η πολλή σημαντική αύξηση των δράσεων των ΜΚΟ του Περιβάλλοντος που πραγματικά έχει κατακλείσει τα ΜΜΕ, στην Κέρκυρα, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους δύο, τρεις μήνες. Το κίνημα δικαιώθηκε, επομένως ...ξεσπαθώνει και αποκτάει και ...αέρα.

Αντίστοιχα η Ε.Ε. ζητά δεσμεύσεις από την Ελλάδα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τώρα όσο ποτέ πριν. Η Ελλάδα δεσμεύεται και τις προωθεί όσο ποτέ πριν.

Η εποχή που τα αυτοκίνητα θα κινούνται με υδρογόνο είναι πια θέμα λίγου, ή λιγότερου χρόνου.

Οι ανάπτυξη έργων ΑΠΕ είναι η πιο σημαντική και πιο επείγουσα δράση για την επαναφορά του κλίματος και πρέπει να τις εφαρμόσουμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα, σε κάθε μέρος της Γης, αλλιώς θα αργήσει πολύ η αντίστροφη μέτρηση και η επαναφορά της ισορροπίας στη Γη.

Η Οικολογία δεν μπορεί, παρά να παίξει έναν νέο ρόλο και στην πολιτική.

Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί δεν μπορούν πια, παρά να ενσωματώσουν πλήρως στο πρόγραμμά τους τις αρχές της Οικολογικής Ισορροπίας διότι τώρα επιβάλλεται όσο ποτέ πριν.

Πράγματι, κάτι σημαντικό άλλαξε στις αρχές του 2007.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξυγίανση του πλανήτη άρχισε.

Προσοχή όμως:

Αυτό που άλλαξε, στην ουσία είναι μόνον κάτι ...στο μυαλό μας (Παγκόσμια συνείδηση).

Ας μη γελιόμαστε.

Στην πραγματικότητα, οι γενιές οι δικές μας, εκ των πραγμάτων δεν θα προλάβουν να δουν σημαντικές αλλαγές και αποτελέσματα.

Η Αειφόρος Ανάπτυξη του πλανήτη Γη, είναι κάτι που θα το ζήσουν οι επόμενες γενεές. Και αυτό θα γίνει μόνον αν εμείς τώρα, προσφέρουμε απλόχερα βοήθεια στην Μητέρα Γη και συνεχίσουμε να προσφέρουμε, χωρίς να έχουμε την απαίτηση να "πάρουμε", δηλαδή να δούμε αποτέλεσμα για πολύ καιρό. Ακόμα και αν φθάσουμε το 20% της ενέργειας να παράγεται με ΑΠΕ το 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο διάστημα μεταξύ και θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον στόχο αυτό για να δούμε αποτέλεσμα και αυτά πάλι θα είναι πολλά χρόνια μετά το 2020. Καθώς θα πλησιάζει το 2020 θα έχουν ήδη τεθεί πολύ μεγαλύτεροι στόχοι από αυτό.

Πρέπει από τώρα να τα έχουμε υπ' όψη αυτά, ώστε να μην απογοητευτούμε τα επόμενα χρόνια που, ενώ εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για το περιβάλλον, δεν θα βλέπουμε ακόμα επαναφορά στο κλίμα. Η πίστη ότι κάποτε θα τα καταφέρουμε δεν πρέπει να μας αφήσει. Η πίστη αυτή θα είναι ο μόνος φύλακας άγγελός μας που θα μπορεί να μας παρασταθεί, στο μεσοδιάστημα έως την επαναφορά του κλίματος που προβλέπεται να είναι ακόμα δυσκολότερο.

Το ξεκίνημα της νέας εποχής, της εποχής της "Οικολογικής Συνείδησης", μας βρίσκει τελείως ανοργάνωτους και με ένα εθελοντικό Οικολογικό Κίνημα ουσιαστικά αδύναμο απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενάντια στα οποία, ολομόναχο (ατεκμηρίωτο, αλλά σωστό) πάλευε, τόσα χρόνια, μη βρίσκοντας ιδιαίτερη συμπαράσταση από αυτούς που θα έπρεπε να το στηρίξουν. Τώρα όμως θα υπάρχει ένας νέος σύμμαχος που θα δίνει μαζί μας τους αγώνες της μαχόμενης οικολογίας οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν.

Τώρα, τους δίκαιους αγώνες της Μαχόμενης Οικολογίας, θα πλαισιώνει η Επιστήμη και θα είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, όσο ποτέ πριν!

Για το ΟικοΚερκυρα και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας.

Δημήτρης Φαναριώτης
Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας
e-mail: fanariotis@ecocorfu.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57580718
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.