ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ν.Ε. Λασιθίου του ΚΚΕ υπέρ της ματαίωσης της επένδυση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Ιτάνου - Κάβο Σίδερο
Ν.Ε. ΚΚΕ Λασιθίου , Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2007

Η τουριστική επένδυση στο «Κάβο Σίδερο»

ΤΟΝ ερχόμενο Μάιο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των 6 τουριστικών χωριών, από τη βρετανική εταιρία «ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ» Σητείας, σε περιοχή που της παραχώρησε το Ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,2 δις ¤ (6 τουριστικά χωριά, 7000 κλίνες, γήπεδα γκολφ, κ.ά.) σε παρθένα περιοχή με σπάνιες ομορφιές, όπως το γνωστό φοινικόδασος «Βάι» και μΆ ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο. ΓιΆ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και ως περιοχή Natura.

Μοναδική επιδίωξη είναι το κέρδος, με ανυπολόγιστες επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με καταστροφή του περιβάλλοντος, κατασπατάληση των φυσικών πόρων, εδαφικές αλλοιώσεις, κ.λ.π.

Οι ευθύνες των πολιτικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα και της ΝΔ σήμερα που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μεγάλες. Μεγάλες και οι ευθύνες του ΣΥΝ που με την πολιτική του, ανέχεται και στηρίζει το έγκλημα αυτό.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει οφέλη (νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, κλπ.) είναι ψεύτικο. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στους κατοίκους της περιοχής, για να τους κάνει συνένοχους σε αυτό το έγκλημα. Το παράδειγμα του οικισμού «Διόνυσος» δίπλα στη συζητούμενη περιοχή είναι πρόσφατο και έγινε με ανάλογες τυμπανοκρουσίες.

Βασική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου στο τομέα του τουρισμού όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας είναι η τάση συγκεντροποίησης των επιχειρήσεων του κλάδου, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς όφελος του λεγόμενου ποιοτικού τουρισμού (γκέτο πολυτελείας). Ενός τουρισμού που θα απευθύνεται σε τουρίστες με υψηλά εισοδήματα. Είναι σίγουρο ότι δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα καταστήσουν τους κατοίκους από αφέντες του τόπου τους σε φαμέγιους των πολυεθνικών εταιριών. Όσοι απασχοληθούν επαγγελματικά, θα δουλεύουν κάτω από συνθήκες «γαλέρας», χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθούς πείνας.

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου και αντίστοιχα των Δημοτικών Συμβουλίων Σητείας και Ιτάνου, είναι εξίσου μεγάλες, που συνηγορούν στην προοπτική αυτή. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της εκκλησίας, η οποία συνέστησε το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» για να έχει την αποκλειστική διαχείριση της μεγάλης περιουσίας της Μονής Τοπλού.

Για το ΚΚΕ, ο τουρισμός είναι μέσο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας για ανάπαυση και αναψυχή. Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην ευρύτερη επικοινωνία, στη γνωριμία των ηθών και εθίμων των άλλων λαών, στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, στη δημιουργία νέων αναγκών για μόρφωση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας, που να σέβεται, να αναβαθμίζει και να ισορροπεί με το περιβάλλον.

Μια τέτοιου είδους ανάπτυξη αντιπροσωπεύει την πολιτική του ΚΚΕ. Μια τέτοια πολιτική δεν χωράει στη λογική της εμπορευματοποίησης της περιοχής, με κίνητρο το κέρδος. Αυτό βέβαια απαιτεί μια άλλου είδους οικονομική ανάπτυξη, στα πλαίσια εφαρμογής της Λαϊκής Οικονομίας, κίνητρο της οποίας θα είναι η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, η ευημερία του λαού και ανάπτυξη προς όφελος του και όχι για τις τσέπες λίγων πλουτοκρατών. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, είναι η γη, οι παραγωγικές πηγές, οι παραλίες, τα μνημεία, ο πλούτος αυτού του τόπου, να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και αυτή να τα διαχειρίζεται.

Σε μια τέτοια βάση μπορούμε να δούμε το συνολικό σχεδιασμό της περιοχής, που θα προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής των κοινωνικών υπηρεσιών, των υποδομών και μεταφορών σε συνδυασμό με τις διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί ο σχολικός, αθλητικός και κοινωνικός τουρισμός σε συνεργασία με τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, σωματεία, συνεταιρισμούς κλπ. Ενώ ο αλλοδαπός τουρισμός πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια των ισότιμων διμερών και οικονομικών συνεργασιών της χώρας μας με άλλες χώρες.

Ένας τέτοιος συνδυασμός θα διασφαλίζει την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ικανοποιητικούς μισθούς με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προστασία του περιβάλλοντος. Κίνητρα παραμονής των νέων στον τόπο τους, με ουσιαστική, ισότιμη μόρφωση, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους κ.α.

Η Ν.Ε. Λασιθίου του ΚΚΕ εκτιμά ότι σήμερα επιβάλλεται η ματαίωση της επένδυσης. Η συνεργασία και κοινή δράση του λαού της περιοχής για μια ανάπτυξη που θα είναι προς όφελος τους. Καλεί όλο το Λασιθιώτικο λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και νέους της περιοχής Σητείας και Ιτάνου, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ν.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 15 Απρίλιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 144 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56159556
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.