ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ (;) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Λίμνη Κουρνά
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων , Παρασκευή, 13 Απρίλιος 2007

Σχετικά με τις καταγγελίες μας για τη λίμνη Κουρνά και την παραλία της Γεωργιούπολης

Α. Πρίν από λίγες μέρες δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο μια σειρά καταγγελίες για καταστροφικές περιβαλλοντικές επεμβάσεις στην παραλία της Γεωργιούπολης και στη λίμνη Κουρνά, ενώ μέλη μας πήραν μέρος και σε τηλεοπτικές εκπομπές τοπικού καναλιού προβάλλοντας τα θέματα αυτά. Στο σημερινό δημοσίευμα ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις υπήρξαν, με βάση πληροφορίες από την περιοχή και την επαφή μας με το τοπικό γραφείο Χανίων της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου.

Β. Αρχίζουμε από τα θετικά: Πληροφορηθήκαμε πως εδώ και μέρες, μετά από παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου, της Κτηματικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας απομακρύνθηκαν τα μπάζα από την όχθη της λίμνης Κουρνά (από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ταβέρνας).

Οσον αφορά την κατάσταση στις εκβολές του Περαστικού, μέσα στη Ζ.Ο.Ε. Γεωργιούπολης:

1. Ο εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε όλες τις καταγγελίες μας, που αφορούσαν προσπάθεια εκτροπής της κοίτης του ποταμου (!), μπαζώματα, παράνομα κτίσματα και εγκαταστάσεις (μπάρ, καντίνες) ανατολικά και δυτικά του ποταμού. Δήλωσαν πως έχουν πάει επανειλημμένα στην περιοχή, έχουν κάνει αυτοψία, έχουν συντάξει τεχνικές εκθέσεις, έχουν εκδώσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για ορισμένους και, για μιά περίπτωση, έχουν δώσει και κατάθεση στην ανακρίτρια. Μας ενημέρωσαν πως διάφοροι ιδιώτες και φορείς έχουν επίσης κάνει καταγγελίες.

Να σημειωθεί πως η αρμοδιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας περιορίζεται στην προστασία του «Παλαιού» και του «Νέου» αιγιαλού από καταπατήσεις εις βάρος του δημοσίου. Πιθανόν να υπάρχουν και πολλές άλλες παραβάσεις, που όμως είναι αρμοδιότητα της πολεοδομίας ή άλλων υπηρεσιών.

2. Μάθαμε επίσης πως τη Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε και η αστυνομία και έγιναν κάποιες συλλήψεις και μηνύσεις. Το αρνητικό (και το πιο προκλητικό) της ιστορίας: Ορισμένοι, παρά τις μηνύσεις και τα πιθανά πρόστιμα, συνεχίζουν το έργο των ανασκαφών, εκτροπών, μπαζωμάτων, αυθαίρετων κατασκευών κ.λ.π.,! Τι πρέπει να γίνει;

3. Υπ΄Άοψιν πως σε όλη την «καυτή» ιστορία της εκμετάλλευσης των παραλιών εμπλέκονται πολλές και διάφορες υπηρεσίες: Το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία, η Κτηματική Υπηρεσία, το Γραφείο Πολεοδομίας και φυσικά οι τοπικοί Δήμοι. Σε αναγνωρισμένους βιοτόπους και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Γ. Είναι σαφές πως, άν τα πράγματα συνεχίσουν ανεξέλεγκτα, είτε στην παραλία της Γεωργιούπολης είτε σε άλλες παραλίες του νομού, το «μπάχαλο» θα συνεχίζεται επΆ αόριστον, με αποτέλεσμα την ασχήμια, την καταστροφή βιοτόπων, τη δυσφήμιση της χώρας μας και, τελικά, τον εξανεμισμό των εσόδων από τον τουρισμό στις συγκεκριμένες (υποβαθμισμένες πλέον) περιοχές. Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη και επίμονη δράση όλων των εμπλεκομένων «αρχών» για να λυθεί το πρόβλημα. (Λύση του προβλήματος εννούμε την άμεση τιμωρία των υπευθύνων, το σταμάτημα των όποιων παράνομων δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου). Τελικά, άν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα λύνεται. Εκεί είναι το κλειδί. Ελπίζουμε πως ο τοπικός Δήμος θα αποφασίσει να προχωρήσει σε κάθαρση, και θα πιέσει αποφασιστικά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

Διαφορετικά, τα πράγματα εξελίσσονται έτσι: Όταν καταγγέλλονται παρανομίες σε μία υπηρεσία, αρχίζει μια διακίνηση εγγράφων προς άλλες συναρμόδιες, που, αν γίνει με ραθυμία, ώσπου να παρθούν κάποιες κατασταλτικές αποφάσεις, περνάει τόσος καιρός, ώστε ...λήγει η τουριστική περίοδος! Και του χρόνου με υγεία! Τα κέρδη από τη θερινή δραστηριότητα υπερκαλύπτουν κατά πολύ τα ένα-δυό πρόστιμα. Αλλωστε, πολλές «χοντρές» παρανομίες δεν τιμωρούνται ποτέ: Χρειάζεται να πιαστούν οι υπεύθυνοι «επ αυτοφόρω...» και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, όταν οι έλεγχοι είναι σπάνιοι.

Δ. Εμείς επιμένουμε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος συνεργαζόμενοι και με άλλες οικολογικές οργανώσεις, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα καί για άλλα που θα προκύπτουν συνέχεια, λόγω εποχής.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.grΧανιά 12-4-2007


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655661
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.