ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τεράστιας έκτασης καταστροφές στον βιότοπο Κουρνά - Γε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Λίμνη Κουρνά
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων , Τρίτη, 03 Απρίλιος 2007

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΙΟΤΟΠΟ ΚΟΥΡΝΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ «ΑΡΧΩΝ»!!!Α. Φωτ. 1. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο αυτό μπορείτε να δείτε το μπάζωμα της ακτής της λίμνης Κουρνά (υγρότοπου που υποτίθεται πως προστατεύεται και που αποτελεί το καμάρι της περιοχής και διαφημίζεται σε ολους τους τουριστικούς οδηγούς). Προφανώς ο ιδιοκτήτης της (αυθαίρετης υποθέτουμε...) παραλίμνιας ταβέρνας επεκτείνει την αυλή του... Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε ήδη στον τοπικό τύπο πρίν λίγες μέρες. Θα θέλαμε να μάθουμε αν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από τον τοπικό Δήμο ή κάποια άλλη αρχή...Β. Φωτογραφίες 2,3,4,5,6: Προέρχονται από την ακτή της Γεωργιούπολης, από την περιοχή της εκβολής του ποταμού «Περαστικού» και αδυνατούν, πιστεύουμε, να αποδώσουν την τρομακτική αλλοίωση που έχουν προκαλέσει συγκεκριμένα άτομα εκεί για την κατασκευή καντινών, μπάρ και την οικειοποίηση-κατοχή τμήματος της παραλίας για εκμετάλλευση.

Δυτικά της εκβολής κατασκευάστηκε πρόσφατα μεγάλο ξύλινο κιόσκι με τσιμεντένια βάση (για μπάρ προφανώς), αφού έγινε εκτεταμένη καταστροφή καλαμιώνων και μπάζωμα πηγών και ποταμού (και κατάληψη μέρους του οδοστρώματος του παραλιακού δρόμου).

Κοντά στο σημείο αυτό σκάβονται χαντάκια στην παραλία και μεταφέρονται βουνά άμμου και μεγάλα βράχια από τη θάλασσα. Μεγάλες πέτρες μεταφέρονται επίσης για τα μπαζώματα που προαναφέρθηκαν αλλά και για άλλα σημεία. Τρείς εκσκαφείς δουλεύουν συνεχώς από τα ξημερώματα ως αργά τη νύχτα (με προβολείς!) δεν ξέρουμε για πόσο καιρό τώρα!

Στον ποταμό τώρα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μετακίνηση του σημείου εκβολής του!!! Δημιουργείται φράγμα με τις πέτρες που προαναφέραμε, σκάβεται χαντάκι και εκτρέπεται η ροή του! Κι αυτό, για να οικειοποιηθούν αποκλειστικά ένα κομμάτι παραλίας οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων μαγαζιών που βρίσκονται ανατολικά από το ποτάμι. Στο ίδιο μέρος έχει γίνει επίσης εκτεταμένη ισοπέδωση αμμοθινών.

Μπροστά σΆ αυτή την τραγική κατάσταση, εκτιμούμε πως η απλή καταγγελία στα ΜΜΕ δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα «έργα» αυτά, να αποκατασταθεί το τοπίο και να κατεδαφιστούν όσα κτίσματα είναι παράνομα.

Ζητάμε από τις όποιες τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την τήρηση της νομοθεσίας (Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικός Σταθμός, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κ.α.), να μας εξηγήσουν γιατί δεν έχουν κάνει ενέργειες για να σταματήσουν οι παραπάνω επεμβάσεις, και τους καλούμε έστω και τώρα να δράσουν.

Πέρα από αυτό όμως, το όλο θέμα έχει τέτοιες διαστάσεις και προεκτάσεις, που απαιτεί οπωσδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Γι αυτό, ζητούμε συνεργασία με άτομα και φορείς από την περιοχή για τη διασταύρωση των πληροφοριών για τα γεγονότα και για τα άτομα που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Επίσης ζητούμε συνεργασία ώστε οι νομικές προσφυγές και οι καταγγελίες να υποστηριχτούν από όσο περισσότερα άτομα και φορείς γίνεται.

Σημείωση:
Υγρότοπος Αλμυρού - Δράπανο, Παραλία Γεωργιούπολης, Λίμνη Κουρνά
: Βιότοποι ενταγμένος στο Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» της Ε.Ε. με κωδικούς GR 4310001 και GR 4310010 αντίστοιχα. Το όλο σύμπλεγμα αποτελεί έναν σημαντικότατο και πανέμορφο (ακόμα!….) βιότοπο, που περιλαμβάνει επίσης Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους και περιοχές με είδη και οικοτόπους των Οδηγιών 92/43 ΕΟΚ. Εχουν γίνει ένα σωρό μελέτες για την περιοχή και τον σωστό τρόπο διαχείρισής της...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821059510
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: ecocrete.grΧανιά 31-3-2007


Σχεδίου δράσης προστα
pascoe , 2007-04-14 16:20:54
Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ και το Μ.Α.Ι.Χ. ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την κατάρτιση σχεδίου δράσης προστασίας σε πέντε περιοχές της Δυτικής Κρήτης, στην Ελαφόνησο, Γραμβοΰσα, Αγια, Κουρνά και Πρέβελη που προτείνονται για ένταξη στο δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000 και υλοποιείται με την συνεργασία των κοινοτήτων των περιοχών αυτών όπως και με την υποστήριξη των Δημοσίων Αρχών και Τοπικών φορέων. 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μέρος απο την Γενική Διεύθυνση XI της ευρωπαϊκής Επιτροπής (Περιβάλλον), όπως και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 
 
Με την επένδυση 1.159.000 Ευρο η οργάνωση ανάπτυξης OADYK ανέπτυξε τη διαχείριση περιβάλλοντος της λίμνης Κουρνά.  
Τα αποτελέσματα αυτής της υψηλής επένδυσης είναι αρκετά μικρά. 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Απρίλιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 110 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655610
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.