ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Με φόντο την επένδυση στο Τοπλού η 6η συνεδρίαση του Νο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Σάββατο, 31 Μάρτιος 2007

30.3.07: 6η συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου

Με φόντο την επένδυση στο Τοπλού και τη δυνατότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξελίχθηκε η συζήτηση για τα περισσότερα θέματα.

Το Λασίθι στην Πλώρη κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για την ειδική συνεδρίαση του ΝΣ που έχουν ζητήσει όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας να διεξαχθεί μετά το Πάσχα με προσκεκλημένες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που αναφέρονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο Κάβο Σίδερο (Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος, Τεχνικών Υπηρεσιών, Αρχαιολογική, Δασική, Πυροσβεστική κ.ά.). Το ψήφισμα επιχειρεί να εκφράσει το σύνολο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Σε συζήτηση για το 5ετές πρόγραμμα (2007-2012) σχολικής στέγης, εκφράστηκε η έκπληξή μας για τις προβλέψεις που γίνονται. Πως είναι δυνατόν π.χ. για το Παλαίκαστρο να εκτιμάται ότι οι μαθητές του Δημοτικού από 81 που είναι σήμερα θα φτάσουν τους 83 το 2012, αύξηση δηλαδή μόνο 2 μαθητών σε 5 χρόνια, όταν οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι ξεκινούν άμεσα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή 3300 νέες θέσεις εργασίας. ¶τεκνοι άραγε θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι ή θα προσληφθούν και οι ανήλικοι παρατώντας το σχολείο;

Απαντήθηκε ότι δεν συνυπολογίστηκε το πιθανό πληθυσμιακό «μπουμ» και ότι αν αυτό συμβεί σε δυο τρία χρόνια θα αναθεωρηθεί το πρόγραμμα. Μα σε δυο τρία χρόνια ίσως είναι πολύ αργά κι ένα ακόμη έλλειμμα υποδομών, αυτό της σχολικής στέγης, θα έχει οξυνθεί επικίνδυνα.

Σε συζήτηση για την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για προσθήκη σε ξενοδοχείο στο Μόχλος παρουσιάσαμε φωτογραφία, όπου το υπό μελέτη έργο εικονιζόταν ολοκληρωμένο. Η φωτογραφία αυτή κατεδείκνυε την ανάγκη υιοθέτησης των προτάσεων που «το Λασίθι στην Πλώρη» έχει εισηγηθεί για τις ΜΠΕ, π.χ. να προηγούνται αυτοψίες στις περιοχές των έργων και επιτόπου συζήτηση με τα τοπικά συμβούλια από την επιτροπή περιβάλλοντος. Κυρίως όμως η φωτογραφία αυτή, αξίζοντας όσο χίλιες λέξεις, έθετε το καίριο ερώτημα: αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε μια μικρή σχετικά προσθήκη πως θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το έργο μαμούθ στο Τοπλού;

Συζητήθηκαν ακόμα τα χρονίζοντα σχέδια πόλεων και για τα προγράμματα της Δασικής Υπηρεσίας. Τα συμπεράσματα ήταν καταθλιπτικά και απαισιόδοξα για τη δυνατότητα διαχείρισης του δημοσίου χώρου και προέκυπταν αβίαστα από τις ενημερώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Για κανένα σχέδιο πόλης δεν υπάρχει βεβαιότητα ολοκλήρωσής του με το τέλος της τετραετίας. Όσο για το πρόγραμμα της δασικής υπηρεσίας ο προϋπολογισμός των 15000¤ για όλο το Νομό ήταν αποκαλυπτικός, αλλά και εξοργιστικός. Με πρόταση του Γιάννη Περάκη υιοθετήθηκε ομόφωνα σχετικό καταγγελτικό ψήφισμα σε συνδυασμό με την ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης προστασίας του μοναδικού ευρωπαϊκού φοινικοδάσους, του Βαγιού, από το απειλητικό σκαθάρι.

Τέλος διαφωνώντας με την κατεστημένη πολιτιστική πολιτική της Νομαρχίας να μοιράζονται ετησίως 1000-2000¤ σε δεκάδες αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ζητήσαμε να υπάρχει ποιοτική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των αιτούντων με βάση τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς και τον προγραμματισμό της τρέχουσας. Ζητήσαμε επίσης να κρατάει και η Νομαρχία ένα μέρος, περίπου 30%, από το συνολικό ποσό που για φέτος είναι 100.000¤ για να οργανώνει κατΆ έτος μια παραδειγματική πολιτιστική εκδήλωση με γενικότερη απήχηση. Ενδεικτικά προτείναμε να γίνει στο Λασίθι συμπόσιο με καταξιωμένους Κρήτες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους και θέμα τις αλλαγές στην κρητική κοινωνία τα τελευταία 50 χρόνια, αυτές δηλαδή που ευτυχώς δεν πρόλαβε να δει ο Καζαντζάκης.

Αντώνης Ανηψητάκης

Νομαρχιακή Κίνηση
"το Λασίθι στην Πλώρη"
www.plori.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567579
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.