"Εκτός εάν..." |
|
|
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου -
Λίμνη Κουρνά
|
Δήμος Τσαντίλης
,
Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2007
|
Δεν πρόκειται να πάρουμε νερό από την λίμνη του Κουρνά, δήλωνε ο νέος Δήμαρχος προεκλογικά. Ομολογούμε ότι θαυμάσαμε την τόλμη του. Στην πολιτική σπανίζουν οι καταφατικές προτάσεις, τα απερίφραστα ναι, ναι ή ου, ου. Οι πολικοί μάς έχουν συνηθίσει στον υποθετικό λόγο, τον περισσό και εκ του πονηρού.
Εξαίρεση; Οι εκλογές ήρθαν και πέρασαν. Ο νέος Δήμαρχος επανέλαβε και μετεκλογικά την κατηγορηματική του πρόθεση να μην πάρει νερό από τον Κουρνά, διανθισμένη, όμως με ένα αόριστο "εκτός εάν". Δεν θα πάρουμε, λοιπόν, νερό από την λίμνη του Κουρνά, "εκτός εάν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο".
Έτσι μάλιστα. Αυτός που ασκεί την εξουσία έχει πάντα την ευχέρεια να ορίζει το πότε και το αν κάτι γίνεται "απολύτως αναγκαίο". Τότε το "είπα - ξείπα" δεν είναι τότε μια απλή ανακολουθία, αλλά γνήσιος πολιτικός λόγος. Ποιος θα άφηνε το Ρέθυμνο να κορακιάσει; Ανάγκα, ως γνωστόν, και θεοί πείθονται, πολλώ δε μάλλον οι πολιτικοί.
Και πράγματι πριν ο πετεινός λαλήσει τρις, οι οπαδοί του "εκτός εάν" έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
Κινδυνεύουμε αλλά μη φοβάστε. Η λειψυδρία κτυπά την πόρτα του Ρεθύμνου, αλλά έχουμε τις "απολύτως αναγκαίες" λύσεις. Σε αδιέξοδο βρίσκεται η διαχείριση του νερού στο Ρέθυμνο, αλλά εμείς θα αυξήσουμε την προσφορά νερού πέρα από κάθε ζήτηση. Αυτά είπαν μέσες - άκρες οι σύνεδροι.
Τσιμουδιά, όμως, για τις κολοσσιαίες απώλειες του δικτύου, τσιμουδιά και για μια διαχείριση που θα βασίζεται όχι στην αυξανόμενη προσφορά, αλλά στον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού. Οι απώλειες θα ήταν εφικτό να αρχίζουν να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται σταδιακά, χωρίς υπέρογκες δαπάνες. Μαζί με την λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση του νερού θα ήταν δυνατόν υπερκαλύψουν την (μειωμένη) ζήτηση.
Μόνος που μίλησε για διαχείριση που θα βασίζεται όχι στην αυξανόμενη προσφορά, αλλά στον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού ήταν ο αναπληρωτής Νομάρχης κ. Μανόλης Αρχοντάκης. Δυστυχώς όμως ένας κούκος, έστω και υψηλά ιστάμενος στην νομαρχιακή ιεραρχία, δεν φέρνει την άνοιξη - άλλωστε αυτό που μετρά δεν είναι τι λένε οι τοπικοί μας άρχοντες, αλλά τι κάνουν. Κούκοι μεμονωμένοι υπάρχουν σε κάθε ημερίδα και ορισμένες φορές διατυπώνουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Τέτοια ήταν η παρέμβαση του κ. Μοτάκη, κατοίκου Πλατανιά, που μίλησε για μια απλή και φθηνή, πλην παντελώς αγνοημένη μέθοδο για τον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον Πλατανία, απΆ όπου υδρεύεται το Ρέθυμνο. Η μέθοδος δεν είναι άλλη από την κατασκευή μικρών φραγμάτων στην κοίτη του ποταμού που θα σγκρατούν το πλημμυρικό νερό.
Δύσκολο όμως να κάνει κανείς το εύκολο και προφανές. Έτσι οι "απολύτως αναγκαίες" λύσεις που κυριάρχησαν στην ημερίδα ήταν άλλες. Η μια ήταν η αποπεράτωση του στοιχειωμένου Φράγματος των Ποταμών που κάποτε πιστευόταν ότι θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα των προβλημάτων και ότι θα επέτρεπε μια χωρίς όρια ανάπτυξη. Την άλλη την ακούσαμε για πρώτη φορά. Είναι η ενιαία διαχείριση της "λεκάνης Αργυρούποης - Κουρνά - Μοσέλα", που θα ωφελήσει όλους, Χανιώτες και Ρεθεμνιώτες.
Δηλαδή; Θα πάρει τελικά το Ρέθυμνο νερό από τον Κουρνά; Και βέβαια θα πάρει. Απλώς δεν θα φαίνεται και δεν θα βγάζει μάτι. Η Γεωργιούπολη, το Ρέθυμνο, ο Δήμος Λαπαίων, το Αρκαδι, ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά δεν θα παίρνουν μόνο, αλλά "θα συνεισφέρουν τους πόρους τους προκειμένου να υπάρχει ενιαία διαχείριση".
Έτσι κομψά πρέπει να μάθουμε να εκφραζόμαστε. Και βέβαια να αποσιωπάμε. Ήταν άλλωστε μια "πολιτικώς ορθή ημερίδα", όπου μόνο σοβαρές και "απολύτως αναγκαίες" λύσεις συζητήθηκαν.
Τσιμουδιά συνεπώς και για το καθεστώς προστασία που διέπει την λίμνη του Κουρνά, την μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη και μία από τις ελάχιστες σε νησιά της Μεσογείου. Για τους υδρογεωλογικά σκεπτόμενους, η λίμνη του Κουρνά δεν είναι παρά μια φυσική λιμνοδεξαμενή, που η ορθολογική της διαχείριση δεν απαιτεί παρά τα στοιχειώδη μαθηματικά του δημοτικού. "Έστω κρουνός ...", κάπως έτσι δεν άρχιζαν τα προβλήματα που λύναμε; Δεδομένων μάλιστα των παροχών το ερώτημα συχνά ήταν: "Σε πόσο χρόνο θα αδειάσει η δεξαμενή;"
Τσιμουδιά για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην λίμνη του Κουρνά, με τις γαμοταβέρνες, τα αυθαίρετα και την ανεξέλεγκτη άντληση. Το Ρέθυμνο θέλει απλώς να μπεί και αυτό στον χορό αυτών που λυμαίνονται ήδη το νερό της λίμνης για τα χωράφια και τα ξενοδοχεία τους στην ευρύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης.
Η προστασία των οικοσυστημάτων ενοχλεί την ορθολογική διαχείριση, αυτή, δηλαδή, που μας συμφέρει. Η προστασία της υγείας μας ενοχλεί, κατά πώς φαίνεται, και αυτή. Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν μιλά κανείς για την ζώνη προστασίας, που με βάση την νομοθεσία πρέπει να υπάρχει γύρω από το σημείο από το οποίο αντλείται πόσιμο νερό; Είναι οι γαμοταβέρνες και οι βόθροι τους συμβατές με την "προστασία των επιφανειακών νερών που προορίζονται για την απόληψη πόσιμου νερού" την οποία επιβάλλει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία;
Δυστυχώς δεν είναι πάντα ο γυαλός είναι στραβός, αλλά εμείς που αρμενίζουμε στα τυφλά... Για μια ακόμη φορά, ο εγχώριος ορθολογισμός μας δεν επαρκεί, για μια ακόμη φορά, ο ευρωπαϊκός γυαλός μοιάζει να απομακρύνεται. Με άλλα λόγια την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις περιοχές Natura, καθώς και την νομοθεσία για τα νερά θα τις βρούμε αργά ή γρήγορα μπροστά μας, όπως ήδη συμβαίνει στην περίπτωση των σκουπιδιών - και όχι μόνο. Τότε θα κληθούμε να πληρώσουμε για τις λύσεις που είχαμε εθιστεί να πιστεύουμε ότι ήταν "απολύτως αναγκαίες".
Δήμος Τσαντίλης
. ecocrete.gr . |
|