ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συμβουλές για το Πασχαλινό Τραπέζι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Εν. Κατ. Ρεθύμνου , Δευτέρα, 05 Απρίλιος 2004

Πάσχα

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, με στόχο την ενημέρωση των Καταναλωτών, δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες, που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι Καταναλωτές, όταν προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.
- Για τις συνθήκες υγιεινής
- Για τα κρέατα
- Για τις σοκολάτες
- Για τα αυγά
- Για τα λαχανικά
- Χοληστερίνη και Θερμίδες στο πασχαλινό Τραπέζι

Για τις συνθήκες υγιεινής
Το κατάστημα, από το οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας, πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού και των εργαλείων (φόρμες εργασίας, εργαλεία κοπής ή σερβιρίσματος καθώς και τα μέλη του προσωπικού πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά).

Για τα κρέατα
- Μην αγοράζετε κρέατα από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
- Το κρέας, γενικά, πρέπει να είναι σιτεμένο (ώριμο κρέας), για να είναι πιο τρυφερό και γευστικό.
- Το αρνάκι θεωρείται ότι είναι αρνάκι γάλακτος, όταν τρέφεται μόνο με το γάλα της προβατίνας και το βάρος του δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.
- Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
- Το αρνίσιο συκώτι έχει χρώμα λίγο πιο σκούρο από το μοσχαρίσιο και είναι το ίδιο τρυφερό. Η γεύση του, όμως, είναι λίγο πιο "βαριά". Η δε αρνίσια συκωταριά θεωρείται ιδανική, για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
- Το αρνίσιο κρέας περιέχει διπλάσιο λίπος από το μοσχαρίσιο και λίγο περισσότερο από το χοιρινό, γι' αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
- Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνάκι, έχει λιγότερο λίπος, αλλά ψήνεται πιο δύσκολα στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
- Το φρέσκο αρνί έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το λίπος του μοιάζει με μεδούλι. Προσοχή όμως, όταν το κρέας έχει θαμπό χρώμα, είναι σκληρό ή φέρει εκχυμώσεις, σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο.
- Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, φώσφορο και σίδηρο.
- Το παραδοσιακό κοκορέτσι, οι γαρδούμπες και άλλα εδέσματα, που προέρχονται από εντόσθια ζώων θα πρέπει να παρασκευάζονται από εντόσθια αμνών γάλακτος και όχι από αυτά των ενήλικων ζώων, που μπορεί να έχουν προσβληθεί από ασθένειες.
- Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την καταγωγή των ζώων, των οποίων το κρέας αγοράζουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια κρέατα έχουν σφραγίδα μπλε. Η ένδειξη "εγχώριο" δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται. Τα εισαγόμενα από την Ε.Ε. και τις Τρίτες Χώρες κρέατα έχουν, πάλι, μπλε σφραγίδα, με την ένδειξη της χώρας, από την οποία προέρχονται (π.χ. "ΒG" = Βουλγαρία). Τα ζώα, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας ζωντανά και σφάζονται εδώ, φέρουν επιπλέον και μια πράσινη σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης. Το σχήμα της σφραγίδας δηλώνει το είδος του ζώου, δηλαδή το μοσχάρι και το αρνί φέρουν σφραγίδα σε σχήμα ρόμβου, το αρνάκι γάλακτος και το κατσικάκι γάλακτος σφραγίδα σε σχήμα παραλληλόγραμμου κ.λ.π. Βέβαια, όταν το ζώο τεμαχίζεται, είναι δύσκολο για τον Καταναλωτή να εντοπίσει την αντίστοιχη σφραγίδα, στο κομμάτι του κρέατος που αγοράζει.
- Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι μέρες των γιορτών, και τα ειδικά εδέσματα, που καταναλώνονται και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και επομένως πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας, το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη.

Για τις σοκολάτες
Οι Καταναλωτές πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης

Για τα αυγά
-  Τα αυγά είναι τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, για μικρούς και μεγάλους, αλλά συχνά απαγορευμένη, λόγω προβλημάτων υγείας.
-  Το αυγό δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό ένα πλήθος από θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες).
-  Είναι τροφή που δεν παχαίνει και δίνει 150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βρώσιμου μέρους. Ο κρόκος, όμως, του αυγού έχει μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, αν και αυτό στην καθημερινή του δόση, δεν συντελεί στην χοληστεριναιμία, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Για να έχει το αυγό την πραγματική θρεπτική του αξία, πρέπει να είναι φρέσκο και υγιές.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο Καταναλωτής για να εξακριβώσει τη φρεσκότητα του αυγού;
Βυθίζουμε το αυγό σε αλατόνερο (100 cc νερό, 10 γρ. αλάτι) και εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από μια εβδομάδα. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. ¶λλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.
Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.
Πως να εξακριβώσει ο Καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού;
- Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
- Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη, ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
- Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
- Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις ).
Πότε ένα αυγό είναι υγιές;
Αυτό δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί από τον Καταναλωτή. Δηλαδή μια μικροβιακή μόλυνση δεν ανιχνεύεται παρά μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο (σαλμονέλες, μυκοβακτήρια φυματίωσης κ.λ.π.). Πέρα από αυτό, όμως, αν ένα αυγό μας φανεί ύποπτο, καλύτερα να μην το καταναλώσουμε.
Πως εξακριβώνει ο Καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί έτσι διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του.
Τα αυγά ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες:
- Κατηγορία Α ή νωπά αυγά για τα οποία ισχύει η παρακάτω ταξινόμηση:
o XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.)
o L = μεγάλο (από 63-73γρ.)
o M = μεσαίο (από 53-63γρ.)
o S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
- Κατηγορία Β ή λιγότερο νωπά αυγά (ψυγείου)
- Κατηγορία Γ ή αυγά για βιομηχανική χρήση.
Σήμανση Αυγών
Στα καταστήματα, όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αβγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία. Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αβγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.
- Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προέρχονται από μολυσμένες κότες (π.χ. σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο και αιτία σοβαρής δηλητηρίασης).
- Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
- Οι οδηγίες, που δίνει το ΚΕΠΚΑ στους Καταναλωτές, αφορούν, κυρίως, την θρεπτική αξία των αυγών και τους τρόπους προστασίας της υγείας του Καταναλωτή από τυχόν μολύνσεις, που μπορεί να μεταδοθούν από μολυσμένα και αλλοιωμένα αυγά.

Για τα λαχανικά
Τέλος τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.

Χοληστερίνη και Θερμίδες στο πασχαλινό Τραπέζι
Σας παραθέτουμε σχετικό πίνακα με τις θερμίδες και τα ποσά χοληστερίνης που καταναλώνουμε στο Πασχαλινό μας τραπέζι. Μετά από αυτές τις πληροφορίες αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να καταναλώνουμε τα τόσο νόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα, με μέτρο!

ΤΡΟΦΗ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ(milligram) ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Αρνί 300 330 1230
Κοκορέτσι 150 160 236
Αυγά (2) 150 675 220
Τυρί 100 72 304
Τσουρέκι 70 78 286
Σαλατικό 300 - 75
Ψωμί 50 - 109
Σοκολατένιο αβγό 100 10 529
1325 2990

www.inaep.org/enka.htm

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240263
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.