ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Δήμας για την απώλεια της βιοποικιλότητας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ευρώπη
EEP newsletter , Σάββατο, 24 Μάρτιος 2007

Δήλωση του Σταύρου Δήμα, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνου για θέματα περιβάλλοντος, από το ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Ενημερωτικού Τύπου (www.eep.org).

Σταμάτημα της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010

«Ο παγκόσμιος ρυθμός εξαφάνισης (ειδών) είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό, και ένας εκτιμώμενος αριθμός 34.000 φυτικών και 5.200 ζωϊκών ειδών αντιμετωπίζουν εξαφάνιση. Ένα στα οκτώ είδη πουλιών, ένα τέταρτο όλων των θηλαστικών και ένα τρίτο όλων των αμφιβίων είναι απειλούμενα. Η τελευταία ήταν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια και σήμανε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να φροντίζουμε γιΆ αυτή την απώλεια είναι γιατί η φύση έχει εγγενή αξία και γιατί έχουμε ηθικό καθήκον να δρούμε σαν υπεύθυνοι διαχειριστές του πλανήτη. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι η φύση είναι η βάση των οικονομιών μας. Η προστασία της φύσης και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων συχνά παρουσιάζονται ως αντίθετα. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η φύση παρέχει το σύστημα στήριξης της ζωής από το οποίο εξαρτώνται η ευημερία και οι οικονομίες μας. Οι «υπηρεσίες των οικοσυστημάτων» που παρέχει η φύση περιλαμβάνουν την παροχή τροφής, καυσίμων και φαρμάκων καθώς και τη ρύθμιση της ατμόσφαιρας, του νερού και του κλίματος. Υγιή και ανθεκτικά οικοσυστήματα είναι η καλύτερη άμυνα μας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής μεταβολής. Ένα καθαρό παράδειγμα ήταν η καταστροφή που κτύπησε τη Νέα Ορλεάνη. Οι φυσικές άμυνες που παρείχε η παράκτια βλάστηση είχαν καταστραφεί και σαν αποτέλεσμα η βλάβη που προκλήθηκε ήταν πολλές φορές χειρότερη από αυτή που θα αναμενόταν.

Η Κίνα είναι μια χώρα υπερβολικών μεγεθών και ο οικονομικός ανταγωνισμός με την Κίνα προσφέρεται συχνά σαν ένας λόγος για το γιατί δεν μπορούμε να επιδιώξουμε υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής προστασίας. Αλλά αν κοιτάξει κανείς πιο κοντά στην πραγματικότητα της Κίνας θα δει ένα παράδειγμα του υπέρογκου κόστους της μη δράσης. Είκοσι χρόνια ανεξέλεγκτης ανάπτυξης σημαίνει ότι το 20% της γης της πάσχει από διάβρωση εδάφους, το 75% των λιμνών και σχεδόν όλα τα παράκτια ύδατα έχουν ρύπανση, το 90% των βοσκοτόπων είναι υποβαθμισμένοι. Η Κίνα αρχίζει να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα αλλά το κόστος είναι τεράστιο. Οι βλάβες από την υδατική και ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υπολογισθεί στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι ετήσιες βλάβες από ερημοποίηση κοστίζουν 33 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο αναδάσωσης "Πράσινο Σινικό Τείχος" που στοχεύει να προστατεύσει το Πεκίνο από την σκόνη και τη ρύπανση θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια. Όλα μαζί αυτά τα έξοδα ισοδυναμούν με το 8% του ΑΕΠ της Κίνας.

Το βασικό συμπέρασμα είναι καθαρό. Η βιοποικιλότητα είναι ένα από τα θεμέλια τόσο του αειφόρου περιβάλλοντος όσο και της αειφόρου οικονομίας. Το σταμάτημα της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι μια πολιτική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ είναι μεγαλύτερη από αυτή στα πολιτικά κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανειλημμένα ότι η προστασία της φύσης είναι ένα θέμα για το οποίο νοιάζονται με πάθος οι άνθρωποι.

Οι επιχειρήσεις είναι κύριοι εταίροι στο να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 και πρέπει να λάβουν μέρος ενεργά. Μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι οικονομικές δραστηριότητες που βασίζονται στο φυσικό περιβάλλον συνεισφέρουν 100 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο στην Βρετανική οικονομία. Στην Ουαλία, περίπου ένα έκτο του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από το περιβάλλον για την απασχόληση του. Και στη Σκοτία, σχεδόν τόσοι άνθρωποι απασχολούνται σε δραστηριότητες προστασίας της φυσικής κληρονομιάς όσοι απασχολούνται στη βιοτεχνολογία, στα ηλεκτρονικά και τις τηλεπικοινωνίες. Το ίδιο ισχύει και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται σΆ αυτούς τους τομείς έχουν ένα στρατηγικό ενδιαφέρον στην προστασία της φύσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φροντίσει να δουλέψει πολύ μΆ αυτές για να επιτευχθεί ο στόχος του 2010.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια της βιοποικιλότητας.  Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση των δραστηριοτήτων εξόρυξης, κατασκευών και υποδομών. Εδώ η πρόκληση είναι να βρεθούν τρόποι να γίνονται αυτές οι δραστηριότητες έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η επίπτωση τους στο περιβάλλον. Και είναι μια πρόκληση η οποία συμφέρει πολύ τις επιχειρήσεις, γιατί καμιά επιχείρηση  δε θέλει να συσχετίζεται στο μυαλό των ανθρώπων με καταστροφή σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς ή απώλεια ενός είδους. Εμπειρίες όπως αυτή του ατυχήματος του Exxon Valdez έδωσαν σκληρά μαθήματα που δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ για τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα είναι μια ανταπόκριση σΆ αυτή την κατάσταση και ο μεγάλος στόχος είναι να ενσωματωθούν θέματα βιοποικιλότητας στην διακυβέρνηση των επιχειρήσεων».

(EC/2007-02.22) Απόδοση στα ελληνικά: Ε.Μ.


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57079346
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.