ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ευρωπαϊκή προσφυγή κατά της Ελλάδας για το περιβάλλον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Περιβάλλον
Από την Καθημερινή , Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007

Από την Καθημερινή (www.kathimerini.gr)

ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ προσφυγής κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε τέσσερις περιπτώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποφάσισε να κινήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται συγκεκριμένα για περιπτώσεις που αφορούν τον έλεγχο ουσιών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, την κάλυψη των ζωνών ειδικής προστασίας για τα άγρια πτηνά, την προστασία των υδάτων και τις κλιματικές αλλαγές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε πρώτη γραπτή προειδοποίηση στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2006 όσον αφορά την προστασία του όζοντος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, διαπιστώθηκαν κενά στην ελληνική νομοθεσία κατά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία του όζοντος (κανονισμός 2000/2037/ΕΚ).

Ο κανονισμός αυτός έχει ως στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό της βλάβης του στρώματος του όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές νεοπλασίες και τύφλωση, επηρεάζοντας παράλληλα αρνητικά την υγεία των ζώων και τη βλάστηση.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θέσπισε κανόνες για τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την ποιοτική αποκατάσταση και την καταστροφή ουσιών που υπόκεινται σε έλεγχο, όπως οι χλωροφθοράνθρακες, οι υδροχλωροφθοράνθρακες, οι αλόνες και το μεθυλοβρωμίδιο. Ακόμη, η Επιτροπή θεωρεί ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο δεν διασφαλίζει τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο τυχόν διαρροών από είδη εξοπλισμού που περιέχουν ουσίες οι οποίες καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Τέλος, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει την τεκμηρίωση σχετικά με την ποσότητα χρησιμοποιημένων ουσιών οι οποίες ανακτήθηκαν, ανακυκλώθηκαν, αποκαταστάθηκαν ποιοτικώς ή καταστράφηκαν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν διασφάλισε την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με την προστασία των άγριων πτηνών (οδηγία 79/409/EΚ).

Ο καθορισμός ζωνών ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) - ενδιαιτημάτων πτηνών διεθνούς σημασίας - αποτελεί βασική υποχρέωση με βάση την οδηγία για τα άγρια πτηνά. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν παρέχει επαρκή νομική προστασία για τις χαρακτηρισμένες ΖΕΠ και, ως εκ τούτου, δεν κατοχυρώνει την προστασία των οικολογικών ενδιαιτημάτων και την επιβίωση και αναπαραγωγή των ζωικών ειδών.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την απαίτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την προστασία των υδατικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2000/60/ΕΚ). Η οδηγία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι έως το 2015 όλα τα υδατικά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκονται σε «υγιή οικολογική κατάσταση». Επίσης η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να συντάξουν μελέτες για τις λεκάνες απορροής των ποταμών, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους ποταμούς, τις λίμνες, τα υπόγεια και παράκτια ύδατα, πέραν της εκπόνησης οικονομικής ανάλυσης για τη χρήση των υδάτων.

Οι αναλύσεις αυτές όφειλαν να έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή έως το Μάρτιο 2005. Στα τέλη του 2006, η Ελλάδα δήλωσε ότι η διαδικασία συγκέντρωσης και σύνταξης έκθεσης με όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα θα ολοκληρωνόταν έως τα τέλη 2007. Λόγω της σημασίας της υποχρέωσης αυτής, η Επιτροπή θεωρεί ότι σημειώνεται σοβαρή καθυστέρηση και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για μη κοινοποίηση πληροφοριών σε ό,τι αφορά τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 264 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55168899
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.