Το 5ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο με κύριο θέμα «Λιβαδοπονία Ξηροθερμικών Περιοχών» πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου 2006. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Κρήτη, και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Το παρακολούθησαν 200 περίπου σύνεδροι (ειδικοί επιστήμονες, γεωτεχνικοί όλων των κλάδων, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, κ.λπ.) από την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ συμμετείχε ως προσκεκλημένος και Τούρκος επιστήμονας. Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 61 επιστημονικές εργασίες (24 προφορικές και 37 αναρτημένες) που ήταν κατανεμημένες στις παρακάτω πέντε ενότητες:
I. Η λιβαδοπονία στην Κρήτη II. Οικολογία λιβαδιών και λειμώνων III. Διαχείριση και βελτίωση λιβαδιών και λειμώνων IV. Λιβαδικά οικοσυστήματα και άγρια πανίδα V. Κτηνοτροφία και ερημοποίηση
Τα κυριότερα πορίσματα του συνεδρίου ήταν τα εξής:
1. Η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στα λιβάδια με αποτέλεσμα αυτή να ταυτίζεται με τη λιβαδοπονία. Τα λιβάδια όμως δεν είναι μόνο βοσκότοποι αγροτικών ζώων, αλλά φυσικά οικοσυστήματα πολλαπλών σκοπών, οπότε η διαχείριση τους πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να βασίζεται στην ολιστική θεώρηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη μεριά, τα λιβάδια αποτελούν την κύρια και βασική χρήση γης στις ξηροθερμικές περιοχές, που είναι ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. ΓιΆ αυτό, η ορθολογική τους διαχείριση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να προστατευτούν και να αποτραπεί η υποβάθμισή τους. Για το σκοπό αυτό προτάθηκε η ίδρυση φορέων διαχείρισης όχι μόνο για τις προστατευμένες περιοχές, αλλά και για τις λιβαδικές εκτάσεις, όπου ασκείται κτηνοτροφική δραστηριότητα.
2. Η βόσκηση των αγροτικών ζώων είναι ένας οικολογικός παράγοντας και όταν ασκείται ορθολογικά στα λιβάδια συμβάλλει στην προστασία και τη διατήρησή τους. Όταν όμως ασκείται αλόγιστα με κύρια πρακτική την υπερβόσκηση, τότε μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση του οικοσυστήματος και ερημοποίηση. Η ερημοποίηση με την έννοια της υποβάθμισης των εδαφών είναι υπαρκτή σε πολλές ξηροθερμικές περιοχές της χώρας και προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αλόγιστη άσκηση της κτηνοτροφίας. Για να αποκατασταθούν τα εδάφη αυτά, πριν είναι πολύ αργά, θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική για την κτηνοτροφία και να δοθεί έμφαση στην αρμονική ανάπτυξή της με το περιβάλλον.
3. Ειδικότερα στην Κρήτη, ο αριθμός των αιγοπροβάτων υπερβαίνει κατά πολύ τη βοσκοϊκανότητα των λιβαδικών εκτάσεων με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Μεγαλονήσου να έχουν υποβαθμιστεί και ερημοποιηθεί. Επιβάλλεται δραστική μείωση του αριθμού αυτού, ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Οι αιτίες της καταστροφής των λιβαδικών οικοσυστημάτων πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην πολιτεία (έλλειψη πολιτικής, ιδιοκτησιακό καθεστώς) όσο και στους κτηνοτρόφους (περιφράξεις, ζωοκλοπές), αλλά και στις μεταξύ τους συγκρούσεις για τις βοσκόμενες εκτάσεις.
4. H χώρα μας διαθέτει πολύτιμα λιβαδικά οικοσυστήματα με υψηλή βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα, τα οποία πρέπει να καταγραφούν και να διαχειριστούν σε αειφορική βάση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρησή τους. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες γνώσεις και τεχνολογίες στην απογραφή, ταξινόμηση, διαχείριση και ανάπτυξη των λιβαδιών της χώρας με βάση τη γνώση, η οποία κατατέθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
5. Τέλος, θα πρέπει η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και τα μέλη της να στρέψουν τις μελλοντικές τους έρευνες σε θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των αναμενόμενων κλιματικών αλλαγών στα λιβάδια, στο μέλλον των λιβαδιών και της κτηνοτροφίας στη μετά – ΚΑΠ εποχή, στη βιολογική κτυνοτροφία και στις άλλες χρήσεις των λιβαδιών, πέραν της κτηνοτροφίας, όπως είναι η άγρια πανίδα, το νερό και ο αγροτουρισμός.
. ecocrete.gr . |