ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ Δ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου , Τρίτη, 20 Μάρτιος 2007


Η αφίσσα του Δήμου που καλεί σε συλλαλητήριο στις 26 Μαρτίου...!

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης και κλιμακούμενης επίθεσης από το Δήμο και συγκεκριμένους φορείς του νησιού ενάντια σε όσους είχαν το θάρρος να αντιταχθούν στο νέο μεγάλο λιμάνι.


Μοναδικός στόχος αυτών των φασιστικών μεθοδεύσεων που αποκαλούν "αγώνα" είναι η συσπείρωση ενάντια σε όσους τώρα ή στο μέλλον αποπειραθούν να αμφισβητήσουν και να διαφωνήσουν με τις κυρίαρχες λογικές πάνω στο πολύ σοβαρό ζήτημα της ανάπτυξης του νησιού.

Δυστυχώς το μοντέλο της άγριας ανάπτυξης έχει επιβληθεί στα νησιά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία δεν είναι παρά κενά λόγια στη διγλωσσία της εξουσίας που εξαντλείται, στην καλύτερη περίπτωση, σε ήσσονος σημασίας έργα εξωραϊσμού. Μπροστά στο πλιάτσικο που έχουν στήσει οι μεγαλοεργολάβοι, οι tour operators, οι εφοπληστές και ο συρφετός από ανώνυμους κι επώνυμους επενδυτές που επιδιώκουν να πιάσουν την καλή, ένας νέος πολύμορφος πόλος αντίστασης έχει αρχίσει να αναδύεται.

Εδώ στη Νάξο, η συκοφάντηση κατά ατόμων και συλλογικοτήτων που αντιστέκονται είναι μια διαμορφωμένη πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως έχουν πάρει μια τροπή άκρως ανησυχητική για τον πολιτισμό, το ήθος και την πολιτική που πριμοδοτούν οι αρχές.

Έτσι η αρχή έγινε σε επίσημη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος με τους φορείς πριν ένα μήνα περίπου όπου οι πρόεδροι του Εμπορικού και του Επισιτιστικού Συλλόγου πρωτοστάτησαν σε απειλές και απαίτησαν την απομόνωση των διαφωνούντων, τόνισαν ότι πρέπει να εντοπιστούν οι αδυναμίες τους και να τους χτυπήσουν σ' αυτές.

Το έδαφος είχε πλέον στρωθεί. Με πρωταγωνιστές αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και τα τσιράκια τους και μέσα από την τουριστική επιτροπή του δήμου προτάθηκε η δημιουργία λίστας προγραφών που θα αναρτηθεί μάλιστα σε διάφορα σημεία της πόλης ώστε να εξοβελιστούν οι αντιρρησίες στο πυρ το εξώτερο, να στιγματιστούν τα μαγαζιά τους και να μποϋκοταριστούν επαγγελματικά.

Εμείς θα προτείνουμε να υποχρεωθεί κάθε κάτοικος να φοράει περιβραχιόνιο με διαφορετικά διακριτικά ανάλογα με τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με το λιμάνι. Επίσης, στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα γκέτο μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινούνται οι διαφωνούντες με το λιμάνι, και να ακολουθήσει η Τελική Λύση και να τους κάνουν σαπούνι μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες...

Σ' αυτό το κλίμα και μέσα από αυτό τον εσμό δημιουργήθηκε αυτό το μόρφωμα που αποκαλούν "επιτροπή αγώνα" και που μας γεννά την εύλογη απορία ποιος ακριβώς είναι ο στόχος της, αφού το έργο του λιμανιού είναι της Περιφέρειας (του κράτους δηλαδή) με το οποίο ο δήμος συμφωνεί, και άρα δεν αντιλαμβανόμαστε από ποιον θα διεκδικήσουν και τι. Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτοί οι ίδιοι διαπλέκονται και με τους κομματικούς μηχανισμούς και με τους κρατικούς φορείς, τότε γίνεται καθαρό ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση ενάντια στις απείθαρχες κοινωνικές μειοψηφίες.

Βέβαια, για τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα ο δήμος δεν ξέρει να φτιάχνει επιτροπές αγώνα: Στην κινητοποίηση για την μαζική δολοφονία στο "Σάμινα" - με 14 συντοπίτες μας νεκρούς - που οργανώθηκε από πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Κίνησης και άλλων συλλόγων του νησιού, ο δήμος έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ λίγους μήνες αργότερα φρόντισε να υποδεχτεί με τιμές τον πολιτικό υπεύθυνο της τραγωδίας, τον τότε υπουργό ναυτιλίας Παπουτσή.

Και για άλλα ζητήματα όμως που αφορούν την κοινωνία οι αρχές τηρούν σιγή ιχθύος: για τη δραματική κατάσταση στην ακτοπλοΐα και τις υπέρογκες αυξήσεις στα ναύλα, για τον εξοβελισμό και τη δραματική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού του νησιού μέσα από τις απαγορεύσεις των τυροκομικών προϊόντων και άλλα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη λυματολάσπη να ρυπαίνει τη θάλασσα, για την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών και την παράδοση της γης στις κατασκευαστικές, και για πλήθος ακόμα προβλημάτων που θα έπρεπε να επιλυθούν άμεσα οι αρχές επιδεικνύουν μόνο αδράνεια.

Και σαν να μη φτάνει η ολιγωρία και η ανικανότητά τους, κατηγορούν και τους διαφωνούντες με το μεγάλο λιμάνι ότι παραπλανούν το ναξιακό λαό, κρίνοντας προφανώς από τον εαυτό τους. Είναι κοινά αποδεκτό άλλωστε ότι αυτοί που κατ' επάγγελμα εξαπατούν το λαό είναι οι πολιτικοί οι οποίοι συστηματικά άλλα υπόσχονται προεκλογικά και άλλα πράττουν μετά τις εκλογές, ενώ επινοούν διάφορες μεθόδους για να αποκρύψουν την πραγματικότητα από την κοινωνία.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές τώρα τελευταία τονίζουν πόσο επικίνδυνο είναι το λιμάνι αλλά αντί να σπεύσουν να εκπονήσουν μελέτες για την επισκευή του αυτοί συστήνουν επιτροπές κοινωνικού κανιβαλισμού. Η εγκληματική τους αμέλεια εδώ και τρία χρόνια μετά τη θεομηνία που κατέστρεψε μέρος της προβλήτας, γίνεται πλέον έγκλημα εκ προμελέτης όταν δεν φροντίζουν να την επισκευάσουν το συντομότερο. Είναι τυχαίο ότι θυμήθηκαν την επικινδυνότητα του λιμανιού μόλις πριν ένα μήνα, προσπαθώντας μέσα από μια ακατάσχετη κινδυνολογία να φορτώσουν τυχόν ατύχημα στις πλάτες όσων αντέδρασαν στο μεγάλο λιμάνι; Μιλάμε για θράσος και για προκλητική διαστροφή της κοινής λογικής από ανθρώπους που αν αληθεύουν αυτά που λένε για την επισφαλή κατάσταση του λιμανιού, τότε θα έπρεπε να τρέχουν να κρυφτούν.

Πάντως επιτέλους, μετά από ενάμισι χρόνο κι αφού δια στόματος αντιδημάρχου ειπώθηκε ότι το ζήτημα είναι ιδεολογικό, αναγνωρίστηκε τελικά η πολιτική διάσταση του ζητήματος!

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης ποτέ δεν είδαμε το λιμάνι αλλά και οποιοδήποτε μεγάλο έργο που θα επηρεάσει συνολικά τον χαρακτήρα του νησιού, αποκομμένο από το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης.

Η άγρια ανάπτυξη είναι ο μοχλός μέσα από τον οποίο το παρόν σύστημα ανανεώνει τις πηγές πλουτισμού και κυριαρχίας του και ο στόχος της είναι να φέρει περισσότερα κέρδη για τους ισχυρούς και πιο εντατικοποιημένη εκμετάλλευση για τους πολλούς, καθώς και να λεηλατήσει το περιβάλλον μέχρι την καταστροφή του.

Σ' αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που υπηρετεί το κέρδος, εμείς αντιτάσσουμε μια άλλη αντίληψη που θέτει στο κέντρο της τους καταπιεσμένους αυτού του πλανήτη και το περιβάλλον. Και γι' αυτά τα συμφέροντα θα αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη.

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί μετά τις 21 Φλεβάρη όπου στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάσθηκε η προσφυγή ενάντια στο έργο και που η εισήγηση της εισηγήτριας υποστηρίζει την ακύρωσή του υιοθετώντας τους λόγους που προβάλλαμε ότι θα είναι καταστροφικό για το νησί έργο. Από τότε τα κοράκια έχουν λυσσάξει.

Έτσι οι προτάσεις που προωθεί η Τουριστική Επιτροπή του δήμου Νάξου με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο μηχανικό - εμποροσπιτά Γιάννη Πομώνη είναι οι εξής ανήκουστες:

1. Να μποϋκοτάρουν επαγγελματικά οι Ναξιώτες τους 33 κατοίκους.

2. Να τοιχοκολληθούν τα ονόματά τους σε όλη τη Νάξο.

3. Να κλείσουν οι δυο Δήμοι του νησιού, το Επαρχείο, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα καταστήματα του νησιού για να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που θα οργανώσουν στις 26 Μαρτίου και να καλέσουν κανάλια να για να το καλύψουν.

4. Να μηνύσουν όσους έχουν καταγγείλει αυτές τις πρακτικές σαν τραμπούκικες και φασιστικές.

Λένε μάλιστα ότι αν μείνουν απαθείς οι ναξιώτες όχι μόνο το λιμάνι, αλλά οποιοδήποτε μεγάλο έργο δε θα γίνει στο μέλλον και ότι όσοι διαφώνησαν με το λιμάνι επιχείρησαν να παραπλανήσουν το ναξιακό λαό.

Η αντι-επιτροπή αντι-αγώνα απαρτίζεται από τους:

Βασίλη Βαλληνδρά, τουριστικό πράκτορα,
Λευτέρη Στρατούρη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων,
Βασίλη Ραπτάκη, δημοτικό σύμβουλο,
Βασίλη Μετζουβή, πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου,
Νίκο Δρύλλη, τουριστικό επιχειρηματία και
Μιχάλη Τουλούπη, ενοικιαζόμενα μηχανάκια.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου
e-mail: haini@altecnet.gr


limani naxou
naxios , 2007-03-23 17:09:21
1)εαν ειστε εναντια στην άγρια ανάπτυξη της Νάξου και του ήπιου τουρισμού γιατί η ενασχόληση και οι επιχειρήσεις σας είναι τουριστικές? 
2)γιατί αντιδράτε με αυτούς που αντιδρούν ενώ εσείς είστε οι καθεαυτού αντιδραστικοί? 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 20 Μάρτιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574932
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.