ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 20 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Δήμου Ρεθύμ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πρ. Χανίων , Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2004

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Δήμου Ρεθύμνου για το νερό του υγροτόπου

Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος της λίμνης του Κουρνά είναι η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Ρεθύμνου, με τη βοήθεια του  ΟΑΔΥΚ, για  την ανεξέλεγκτη (και πιθανόν καταστροφική) άντληση νερού από τη λίμνη για την υδροδότηση του Ρεθύμνου. Η προσπαθεια αυτή είναι απαράδεκτη, γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με την τύχη ενός σημαντικού βιότοπου των Χανίων, και εξηγούμε παρακάτω τι εννούμε. Επι πλέον, ο Δήμος Ρεθύμνου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., καταφεύγει σε δόλια τεχνάσματα. ΄Ως τώρα, έχει βρεί αντιμέτωπο τον Δήμο Γεωργιούπολης. Ελπίζουμε πως η τοπική δημοτική αρχή θα συνεχίσει μια πορεία υπεράσπισης της λίμνης.

Συγκεκριμένα: Ο Δήμος Ρεθύμνου ζητά νερό για το Ρέθυμνο. Ως εδώ καλά. Το θέμα είναι με ποιούς –θεμιτούς- τρόπους θα εξασφαλίσει νερό η πόλη. Ηδη ο Δήμος Ρεθύμνου παίρνει νερό από τις πηγές της Αργυρούπολης. Από τη λίμνη του Κουρνά αντλείται ήδη νερό για άρδευση. Γίνεται σωστά η διαχείριση των νερών για άρδευση και ύδρευση; Μήπως ξοδεύουμε τζάμπα το νερό; Μήπως υπάρχουν διαρροές στα δίκτυα; Πόσα είναι τα αποθέματα νερού που μπορούμε να ξοδέψουμε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και ανεπίστρεπτες καταστάσεις;

Οσον αφορά τον υγρότοπο του Κουρνά, οι γεωλόγοι προειδοποιούν πως,  από ένα σημείο μείωσης του όγκου του γλυκού νερού και πέρα, το αλμυρό νερό που υπάρχει υπόγεια θα ανέβει, με αποτέλεσμα μια δραματική αλλαγή στην όλη σύσταση του νερού της λίμνης και ολέθριες συνέπειες στο όλο οικοσύστημα.

Τι έχει γίνει ως τώρα:

Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη κατασκευάσει αγωγό μεταφοράς νερού από τη λίμνη Κουρνά ως το Ρέθυμνο. Επίσης, προσπάθησε παλαιότερα να κατασκευάσει, χωρίς άδεια, αντλιοστάσιο και ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια, σε οικόπεδο του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Τις εργασίες τελικά τις σταμάτησε η αστυνομία, μετά από παρέμβαση του (προηγούμενου) δήμαρχου Γεωργιούπολης. Όμως, στη θέση του αντλιοστασίου έχουν τοποθετηθεί στύλοι της ΔΕΗ και μετασχηματιστής, για τροφοδοσία με ρεύμα, και μένει μόνο η σύνδεση με το δίκτυο (βλ. φωτογραφία). Παράλληλα, τα   μηχανήματα του ταχυδιυλιστηρίου έχουν ήδη αγοραστεί από τον Δήμο Ρεθύμνου και δεν απομένει παρά να εγκατασταθούν.

Δράμια 

Στην προσπάθεια να νομιμοποιήσει αυτές τις ενέργειες, ο Δήμος Ρεθύμνου έχει εκπονήσει προμελέτη για  προέγκριση χωροθέτησης αντλιοστασίου και ταχυδιυλιστηρίου στην θέση Δράμια. Η προμελέτη έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια Κρήτης όπου εκκρεμεί. Έχει συνταχθεί επίσης Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη και δεν έχει υποβληθεί σε δημόσια κρίση.  Η Μελέτη αφορά την κατασκευή του αντλιοστασίου και του ταχυδιυλιστηρίου στην θέση Δράμια (το κτίριο, δηλαδή. Προφανώς οι «επιπτώσεις στο περιβάλλον» προβλέπονται μηδενικές, αφού το νερό που θα διυλίζεται θα προέρχεται από το…πουθενά!). Συζήτηση για τις επιπτώσεις στον υγρότοπο από τη συγκεκριμένη άντληση νερού δε γίνεται…

Παράλληλα, οι εφημερίδες του Ρεθύμνου προβάλλουν έντονα το ζήτημα, δίνοντας την εικόνα πως «όπου να 'ναι» ολοκληρώνεται το έργο και πως η Ε.Ε., στην υλοποίησή του. Είναι φανερό πως ο Δήμος Ρεθύμνου, με τη δημιουργία τετελεσμένων, την παραπλανητική τακτική –μέσω της «σαλαμοποίησης» του έργου και την υποβολή χωριστών Μ.Π.Ε.- και τη συστηματική παραπληροφόρηση, επιχειρεί σοβαρό πλήγμα στον υγρότοπο της λίμνης Κουρνά (χαρακτηρισμένο ως  περιοχή ειδικής προστασίας για τα πουλιά και ενταγμένο στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000), ασκώντας πελατειακή –ψηφοθηρική- πολιτική.

Καταγγέλουμε τις παραπάνω μεθοδεύσεις και ζητούμε να δοθούν στοιχεία από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. για την διαχείριση των νερών της λίμνης.

Αναλυτικά:

Ποια είναι η παροχή (διαχρονικά), του γλυκού νερού της υποβρύχιας πηγής (ελάχιστη, μέγιστη, μέση);
Ποιός όγκος νερού αντλείται κάθε χρόνο και για ποιές χρήσεις;
Ποιά προβλέπεται να είναι η εξέλιξη των αναγκών για αρδευτική χρήση;
Ποιες είναι οι ανάγκες του τοπικού δήμου; Συμφωνεί με τις απαιτήσεις του Δήμου Ρεθύμνου;
Πόσο νερό ζητά ο Δήμος Ρεθύμνου; (Να σημειωθεί πως οι ανάγκες της πόλης του Ρεθύμνου είναι πολύ αυξημένες το καλοκαίρι λόγω των ξενοδοχείων).
Ποιοί φορείς εμπλέκονται στη διαχείριση της περιοχής ως βιοτόπου «ΦΥΣΗ 2000»;
Πιστεύουμε πως πρέπει η Νομαρχιακή και δημαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι άλλοι φορείς των Χανίων (αλλα και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), που έχουν λόγο για την προστασία των τοπικών πόρων και του  φυσικού περιβάλλοντος, να δείξουν σθεναρή στάση σ΄αυτό το θέμα. Επίσης, να πιέσουν συγκεκριμένα  για να προστατευτεί  ουσιαστικά ο πολύ σημαντικός υγρότοπος της περιοχής Κουρνά-Γεωργιούπολης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΧΑΝΙΩΝ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 19 Δεκέμβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 106 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54655897
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.