ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Oχι στη Γενετική Τρομοκρατία των οργανισμών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
Οικολογική Συσπείρωση Κεντρικής Ελλάδας , Τρίτη, 20 Μάρτιος 2007
19.3.07

Καταγγέλλουμε την ενορχηστρωμένη Πανελλαδική καμπάνια προώθησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.). Καταγγέλλουμε επίσης το μεγάλο διαφημιστικό κύμα των εταιριών, που σκεπάζει σήμερα όλη την Ελλάδα στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τοξικών Φυτοφαρμάκων.

Στις 19 Μαρτίου στα Καμένα Βούρλα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα "Το μέλλον της Ελαιοκαλλιέρνειας μπορεί να γίνει πιο λαμπερό".

Διοργανωτής η γνωστή εταιρεία Μεταλλαγμένων ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής του ζιζανιοκτόνου Roundup®,ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. και Κ.Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΑΒΕΕ, στις 08:00 το βράδυ, στο Ξενοδονείο ΓΑΛΗΝΗ. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Monsanto στον τομέα της βιοτεχνολογίας ,των πατενταρισμένων σπόρων κ.ά.

Στις 19.3.07 επίσης πραγματοποιήθηκε μια ανάλογη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Μεταλλαγμένα και ποιότητα τροφίμων-ποιοτική γεωργία", ενώ την Πέμπτη 15 Μαρτίου έγινε στην Αθήνα ημερίδα για τη "συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με τις μη Γ.Τ. καλλιέργειες (συμβατικές και βιολογικές)".

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι προσπάθειες πλασαρίσματος των μεταλλαγμένων από πολυεθνικές εταιρείες φυτοφαρμάκων και ελαχίστων μισθωμένων μελών της επιστημονικής κοινότητας!

Είναι γεγονός ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια τεράστια απειλή από τα μεταλλαγμένα. Η διαμάχη κορυφώνεται και διεθνώς πλέον υποστηρίζεται, ότι καμιά συνύπαρξη δεν είναι στην πράξη δυνατή, γιατί η επιμόλυνση σε γειτονικές καλλιέργειες, με τη μεταφορά γύρης από τον αέρα, έντομα, πουλιά κλπ, είναι αναπόφευκτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες σαν την Ελλάδα, με μικρό κλήρο.

Η καλλιέργεια και διακίνηση μεταλλαγμένων (Γ.Τ.Ο.) επιμολύνουν ή απειλούν με επιμόλυνση και αθέμιτο ανταγωνισμό τις συμβατικές, τις βιολογικές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Πρόκειται για έρευνα του καθηγητή Ζιλ Ερίκ Σεραλινί, ειδικού στον τομέα της Γενετικής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν και της Greenpeace. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, που έχει ήδη πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στην επέκταση της καλλιέργειας Γ.Τ.Ο. Γι' αυτό μόνο μια ποικιλία καλλιεργείται στο έδαφός της (ο αραβόσιτος ΜΟΝ810). Υφίστανται όμως μεγάλες πιέσεις από την κυβέρνηση της Αμερικής για να ανοίξει τις πόρτες στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Στη χώρα μας έχει απαγορευτεί από τον Ιανουάριο 2006 η καλλιέργειά του μεταλλαγμένου αραβόσιτου αφού η Ελλάδα έκανε χρήση της ρήτρας διασφάλισης του αρθρ. 23 της Οδηγίας 2001/18.

Είναι θετικό ότι η Ελλάδα αντιστέκεται αλλά είναι πολύ αρνητικό το γεγονός της έλλειψης σταθερής πολιτικής θέσης. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη συμμετοχή πολλών κυβερνητικών στελεχών στις πρόσφατες εκδηλώσεις, που δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα κυβερνητικές επιφυλάξεις στους Γ.Τ.Ο. αρχίζουν να λυώνουν.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι πολλές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που έχουν κηρύξει το Νομό τους ελεύθερο από μεταλλαγμένα δεν κάνουν τίποτα για να ισχυροποιήσουν την απόφαση.

Η επέκταση της καλλιέργειας των Γ.Τ.Ο. μπορεί να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τα παραδοσιακά γεωργικά είδη φυτών που έθρεψαν πολλές γενιές αλλά να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην πτώχευση της βιοποικιλότητας και να αποβεί ένα "είδος τρομοκρατίας" στο βιογενετικό απόθεμα.

Ό,τι η φύση έφτιαξε στα δισεκατομμύρια χρόνια δεν μπορεί ο άνθρωπος να το αλλάξει άκριτα σε μια μέρα.

Μας είναι γνωστές οι δραστηριότητες της Monsanto να αναπτύξει την "τεχνολογία εξολοθρευτή" παράγοντας σπόρους, που σπέρνονται μόνο μια φορά. Ο μοναδικός λόγος ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας είναι να φτιάξει "σπόρους πατέντας" και να υποχρεώσει τους αγρότες να καταφεύγουν στο μαγαζί της για κάθε σπορά. Πολλοί γεωργοί σύρονται κάθε χρόνο από τη Monsanto στα δικαστήρια επειδή χρησιμοποιούν σπόρους πατέντας χωρίς την ανάλογη καταβολή τιμήματος!

Απέναντι σ΄ αυτό το σύγχρονο εφιάλτη υποστηρίζουμε με πάθος τη βιολογική καλλιέργεια και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Μόνο αυτά εγγυώνται την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων.

Απαντάμε με όχι στο απλοποιημένο νόημα της σημερινής ημερίδας της Monsanto που ζητά να της παραδώσουμε τις αρχέγονες γεωργικές ποικιλίες φυτών για ένα "λαμπερό" μέλλον των δικών της πατενταρισμένων γενετικών σαράβαλων. Τα είδη τα φτιάχνει εξελεκτικά η φύση και όχι οι έμποροι.

Καλούμε όλους τους πολίτες να παρευρεθούμε στο χώρο της εκδήλωσης για να αντισταθούμε στη νέα γενετική τρομοκρατία και να προστατεύσουμε την αυταξία των ειδών.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμμένα Βούρλα
www.e-ecology.gr
τηλ.: 6939047462


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 151 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567361
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.