ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
WWF Ελλάς: Κύριε Πρωθυπουργέ, το κλίμα είναι στο χέρι σας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
WWF Ελλάς , Τρίτη, 20 Μάρτιος 2007
Δελτίο Τύπου

14 Μαρτίου 2007

Με χαρά διαβάσαμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή, στην χθεσινή Κυβερνητική επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που μπορεί να φτάσει και το 30% έως το 2020. Ο στόχος αυτός θα συνδυαστεί με την ανάληψη δεσμευτικών στόχων για συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20% στη συνολική παραγωγή ενέργειας.

"Συγχαίρουμε τον Πρωθυπουργό για τη στάση του, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του Συμβουλίου Κορυφής, η χώρα μας δια του αρμοδίου Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σιούφα, ήταν αντίθετη στη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ" σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά, ώστε η χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και την Ευρωπαϊκή πολιτική, και να θωρακιστεί απέναντι στις σοβαρές συνέπειες που θα φέρει η αλλαγή του κλίματος. Σημειώνεται ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Κορυφής είναι πλέον αδιαπραγμάτευτοι και αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας να τους υλοποιήσει. Για όλα αυτά, ο ρόλος του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ώστε να δώσει σαφή κατεύθυνση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής μέτρων και κινήτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέχρι στιγμής επιδόσεις της χώρας μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι μάλλον φτωχές, ενώ τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται αδυνατούν να δώσουν επαρκή λύση. Για παράδειγμα, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας είναι ανεπαρκέστατα, ενώ η Ελλάδα μέχρι σήμερα κωλυσιεργεί στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την Οδηγία 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τη στιγμη που όλα δείχνουν ότι οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα δριμείς και θα επηρεάσουν το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος και σχεδόν κάθε τομέα της οικονομικής ζωής της χώρας.

"Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ έθεσε το πλαίσιο. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού εκφράστηκε σαφώς και δημόσια. Τώρα απαιτούνται μέτρα για να τα καταφέρουμε. Κύριε Πρωθυπουργέ, το κλίμα είναι και στο χέρι σας" καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Κλιματικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη:

(α) κατά 2οC Κλιματικές επιπτώσεις
(β) από την αύξηση κατά 3οC

Ανθρώπινη Υγεία

(α) 90-200 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από ελονοσία και άλλες αρρώστιες που σχετίζονται με το νερό, αυξημένες πιθανότητες διάρροιας και υποσιτισμού.

(β) 300+ εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κινδυνεύουν από ελονοσία. 5-6 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από δάγκειο πυρετό.

Γεωργία

(α) Αυξανόμενη πείνα σε μέρη όπως η υπό-Σαχάρια Αφρική και η νότια Ασία εξαιτίας της μείωσης της αγροτικής παραγωγής. Αυξανόμενες ανομοιότητες και αυξανόμενες διαμάχες εξαιτίας της έλλειψης νερού και λιγότερο προβλέψιμες σοδειές.

(β) 50-120 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κινδυνεύουν από πείνα. Αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως.

Νερό

(α) 662 εκ. - 3 δις άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού. Παγκόσμια έλλειψη νερού. Μείωση υγρασίας του εδάφους που καταλήγει σε εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της γης και μειωμένη απόδοση.

(β) 3,1-3,5 δις άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού με πιθανή μετανάστευση, εξαιτίας της ξηρασίας. Υψηλός κίνδυνος ξηρασίας για την νότια Ευρώπη, Δυτική Αφρική, Κεντρική Αμερική, Μέση Ανατολή και περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας.

Πάγος και παγετώνες

(α) Απώλεια του 60% του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική. Πλήρες λιώσιμο του Γροιλανδικού πάγου με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5οC. 25% ή περισσότερο μείωση του Αρκτικού πάγου και συνεχής υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου.

(β) Σχεδόν πλήρης απώλεια του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική. Πλήρης απώλεια του Γροιλανδικού στρώματος πάγου και των Αρκτικών υφαλοκρηπίδων πάγου με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3ο C για πολλούς αιώνες.

Οικοσυστήματα

(α) Απώλεια του 95% των κοραλλιογενών υφάλων μέχρι τα μέσα του αιώνα, δυσμενείς επιπτώσεις στην εμπορική αλιεία και την προστασία των ακτών και οικονομικές απώλειες. Κίνδυνος μετατροπής του 43%των παγκόσμιων δασικών συστημάτων σε μη δασικά, επέκταση των δασών στην Αρκτική. Σημαντική καταστροφή και αποσύνθεση στα αρκτικά οικοσυστήματα, μεγάλο ποσοστό της τούνδρας μπορεί να εξαφανιστεί. Απώλεια του 25% των ειδών χλωρίδας και πανίδας.

(β) Μικρή ελπίδα ανάκτησης των εναπομείναντων κοραλλιογενών υφάλων. 88% ρίσκο αλλαγής των παγκόσμιων δασικών συστημάτων σε μη δασικά, ρίσκο απώλειας δασών σε μέρη της Ευρασίας, Αμαζονίας και Καναδά. 50% απώλεια των υγροτόπων στη Μεσόγειο, Βαλτική. Μαζικές απώλειες και πιθανή εξαφάνιση ειδών που εξαρτώνται από τους πάγους, συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων και πολλών ειδών στο Μεξικό και τη Ν. Αφρική. Απώλεια του 33% των ειδών χλωρίδας και πανίδας.

¶νοδος της στάθμης της θάλασσας

(α) 25-50 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και από πλημμύρες στις ακτές, που θα κοστίζουν στα κράτη 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

(β) 180 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στις ακτές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές ή χώρες.

Ακραίος καιρός

(α) Αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των πλημμύρων, ξηρασιών, καταιγίδων, κυμάτων καύσωνα, τροπικών κυκλώνων, τυφώνων και άλλων ακραίων γεγονότων που οδηγούν σε αυξημένη οικονομική ζημιά και σε πιθανή μείωση ευκαιριών ανάπτυξης.

(β) Μαζικές αυξήσεις στη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών, της ξηρασίας, των καταιγίδων και των κυμάτων καύσωνα. Οι κοινωνικοοικονομικές απώλειες από τις παγκόσμιες καταστροφές κυμαίνονται μεταξύ 3-5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η κατάσταση στη χώρα μας με αριθμούς:

- Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εκπομπών, θα υπερβούμε τα όρια εκπομπών που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο [1].

- Δεν θα πιάσουμε το στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [2].

- Η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο.

- Κάθε Έλληνας παράγει σχεδόν 12,4 τόνους αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο, δηλαδή 12% πιο πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

- Έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25 [3].

- Η κυβέρνηση απάλλαξε το λιγνίτη, που αποτελεί το πλέον ρυπογόνο καύσιμο παγκοσμίως, από κάθε φόρο [4].

- Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν έχει γίνει ποτέ [5].

- Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εισαγωγή ΑΠΕ στον οικιακό τομέα δεν έχουν εφαρμοστεί.

- Ζητήσαμε τριετή παράταση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων [6].

- Καταλαμβάνουμε την 40η θέση επί συνόλου 53 χωρών, αναφορικά με τα μέτρα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής [7].

- Η θερμοκρασία στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του WWF Ελλάς, μπορεί να ανέβει έως και 4,5ο C, με αντίστοιχη μείωση των βροχοπτώσεων έως και 50%. Επιπλέον, και 35 νύχτες παραπάνω θα είναι οι νύχτες με θερμοκρασία άνω των 20ο C. Οι επιπτώσεις στον τουρισμό, τη γεωργία, και το φυσικό περιβάλλον της χώρας θα είναι ανυπολόγιστες και το πλήγμα στην ελληνική οικονομία δυσβάσταχτο.

 Σημειώσεις:

[1] Οι εκπομπές CO2 στην Ελλάδα το 2004 ήταν αυξημένες κατά 26,6% σε σχέση με το 1990 και κατά 23,9% σε σχέση με το έτος βάσης. Ο στόχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο ήταν να περιοριστεί η αύξηση στο 25% έως το 2010 σε σχέση με το έτος βάσης, κάτι που είμαστε ήδη στα πρόθυρα να ξεπεράσουμε.

[2] Ο στόχος για την Ελλάδα ήταν το 20,1% του ηλεκτρισμού να παράγεται από ΑΠΕ έως το 2010. Σήμερα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μόλις στο 9-10% περίπου (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικων).

[3] Το 2004, η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο έφτανε το 65%.

[4] Η κυβέρνηση προχωρά σε εξαίρεση του λιγνίτη από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δίνοντας στη ΔΕΗ ένα δώρο της τάξεως των 105.000.000 ¤.

[5] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τις διαδικασίες για παραπομπή της χώρας μας εξαιτίας της μη-απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

[6] Η Οδηγία 2002/91 που αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί έως τον Ιανουάριο του 2006. Αντ' αυτού η χώρα μας ζήτησε τριετή παράταση, κι όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε μια ακόμα παραπομπή λόγω παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

[7] Germanwatch,2006. The climate change performance Index.A comparison between the top 53 CO2 emitting nations.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, d.karavellas@wwf.gr, 210 3314893
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, a.plitharas@wwf.gr, 210 3314893, 6974 334442

WWF Ελλάς
Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση
Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα,
Tηλ.: 210 331 4893,
Fax: 210 324 7578,
E-mail: a.plitharas@wwf.gr,
www.wwf.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581272
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.