ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να απαγορευτεί η καλλιέργεια, διακίνηση και χρήση μετα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Μεταλλαγμένα
Οικολόγοι Πράσινοι , Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ

Να απαγορευτεί η καλλιέργεια, διακίνηση και χρήση μεταλλαγμένων στην Ελλάδα

14.3.2007

Η Ημερίδα με θέμα τη Συνύπαρξη Γενετικά Τροποποιημένων και μη Γενετικά Τροποποιημένων καλλιεργειών στην Ελλάδα, που διοργανώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αύριο 15.03.07 στις 9.30 π.μ., είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος αποδοχής της εισβολής των μεταλλαγμένων (γενετικώς τροποποιημένων - Γ.Τ.) ποικιλιών στην ελληνική γεωργία.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κοινωνία, οι οργανώσεις των αγροτών και των καταναλωτών και οι φορείς της παραγωγής και του εμπορίου τροφίμων, τα νομαρχιακά συμβούλια όλης της χώρας, που έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερες από μεταλλαγμένα, απορρίπτουν με συντριπτική πλειοψηφία την εισβολή της Γενετικής μηχανικής στη διατροφή μας. Επίσης, υπάρχει απαγόρευση του ελληνικού κράτους για όλες τις ποικιλίες ΓΤ καλαμποκιού, που εμπεριέχει ο επίσημος ευρωπαϊκός κατάλογος σπόρων.

Η Ημερίδα αυτή βασίζεται στην ολέθρια πολιτική της Κομισιόν της Ε.Ε., που δρομολογήθηκε στη συνεδρίασή της στη Βιέννη στις 4-6/04.2006, όταν έδωσε πράσινο φως σε καινούργιες εγκρίσεις και σε προγράμματα προώθησης της βιομηχανίας της Γενετικής μηχανικής, χωρίς να υπάρχει καμία εφικτή μέθοδος προστασίας της παραγωγής της απαλλαγμένης από ΓΤΟ.

Όταν η ίδια η Κομισιόν, στις εκθέσεις της που διέρρευσαν, αποδέχεται πια τις επιπτώσεις των ΓΤΟ στην υγεία και το περιβάλλον, για ποια συνύπαρξη μπορούμε να μιλήσουμε;

Σε όλον τον κόσμο έγινε φανερό ότι η συνύπαρξη καλλιεργειών με ΓΤΟ και άλλων καθαρών δεν είναι εφικτή, ανεξάρτητα αν καλλιεργούνται φυτά για διατροφή, για παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών ή ενέργειας.

Οποιαδήποτε άλλη αγροτική δραστηριότητα στη φυτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία, μακροπρόθεσμα θα μολυνθεί. Και όπως δείχνουν τα σκάνδαλα του παρελθόντος, η μόλυνση αυτή γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα (π.χ. η πλήρης μόλυνση της καλλιέργειας ελαιοκράμβης στον Καναδά, οι παράνομες κυκλοφορίες του καλαμποκιού Star Link, Β11, του ρυζιού LL RICE 601 κ.α.).

Η ίδια η βιομηχανία της Γενετικής τονίζει ότι η μηδενική περιεκτικότητα δεν μπορεί να επικρατήσει στο μέλλον και προωθεί όλο και ανώτερα επιτρεπτά όρια στις μολύνσεις με ΓΤΟ του πολλαπλασιαστικού υλικού και την αποδυνάμωση του νομικού πλαισίου για έγκριση, σήμανση και ιχνηλασιμότητα στην Ευρώπη. Επιπλέον, απορρίπτει συστηματικά να αναλάβει κάθε μορφή ευθύνης για οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές. Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιριών της γενετικής βιομηχανίας θεωρούν τις γιγαντιαίες καταστροφές που έχουν γίνει έως τώρα στη διατήρηση τοπικών ποικιλιών σπόρων, στη φυσική βιοποικιλότητα και την παράνομη εισροή ΓΤΟ στη διατροφική αλυσίδα, απλά ως κανονικές κινήσεις του εμπορικού ανταγωνισμού.

Τα τελευταία 15 χρόνια χιλιάδες ανεξάρτητοι επιστήμονες έδειξαν ότι η τεχνολογία της γενετικής μηχανικής δεν ελέγχεται αλλά εξαπλώνεται μέσω των φυσικών παραγόντων, μεταφέρεται άμεσα σε μικροοργανισμούς του εδάφους και των ανώτερων οργανισμών και δεν ανακαλείται. Η εξάπλωση των τεχνικώς ενεργοποιημένων γονιδίων με άγνωστη σύνθεση και δράση (γενετικά απόβλητα) και νέες τεχνολογίες (π.χ. της στείρωσης των σπόρων -Terminator) δημιουργούν μια τελείως ανυπολόγιστη απειλή για το φυσικό περιβάλλον, που είναι όμως η βάση για την επιβίωσή μας.

Το μεγάλο κίνημα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο ανέπτυξε μεγάλη αντίσταση στην επιθετικότητα των βιομηχανικών κολοσσών να μονοπωλούν την παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως, με την εξαφάνιση κάθε φυσικής τροφής  και με το πατεντάρισμα των φυτών και ζώων. Μόνο το 2005 δόθηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας EPA για 100 φυτά, 40 ζώα και 200 ανθρώπινα γονίδια.

Απορρίπτουμε την προσπάθεια της γενετικής βιομηχανίας, μέσω των κρατικών υπηρεσιών, να προωθήσει μια τεχνολογία που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της χώρας μας, την ελεύθερη επιλογή των πολιτών και τους φυσικούς παράγοντες γενικότερα, στις οποίες βασίζεται ακόμα και η σταθεροποίηση τον οικοσυστημάτων και του κλίματος. Υπερασπίζουμε την ποιότητα ζωής, τη φύση και τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών της μετάλλαξης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως μέρος του πανελλήνιου και παγκόσμιου κινήματος, καλούν τους πολίτες να αντισταθούν και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν και να δώσουμε έμφαση στην πραγματική ενημέρωση.

Δεν θέλουμε τα μεταλλαγμένα, ούτε στο χωράφι ούτε στο ράφι.

Επικοινωνία: τηλ.: 6976 448442

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 104 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566837
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.