ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ HALIL SAVDA! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Αντιρρησίες συνείδησης
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης , Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2007
12/03/2007

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης πραγματοποίησε στις 13.3.07 στις 6 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Συμπαραστεκόμαστε στον Τούρκο Κουρδικής καταγωγής αντιρρησία Halil Savda, ο οποίος αρνείται να στρατευθεί για λόγους συνείδησης. Ευελπιστούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης που κατοχυρώνεται από διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν κατά το παρελθόν καταδικαστεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης και την εναλλακτική υπηρεσία.

Αναδημοσιεύουμε την καταγγελία της δικηγόρου του Halil Savda για κακομεταχείρισή του στην φυλακή και δημοσιεύουμε την ανοικτή επιστολή του πρώτου Έλληνα ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη προς τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής ¶μυνας, τον Αρχηγό του Στρατού της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Στρατοδίκες που θα δικάσουν τον Halil Savda.

ΣYNΔEΣMOΣ ANTIPPHΣIΩN ΣYNEIΔHΣHΣ
Tσαμαδού 13A, Aθήνα,
Tηλ. 6977 956091, 210 3813928,
e-mail: greekco@hotmail.com,
www.antirrisies.gr

Ακολουθεί η καταγγελία της δικηγόρου του Halil Savda:

02.02.2007

Προς τον τύπο και την κοινή γνώμη,

Ο πελάτης μου Halil Savda συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου 2006 στο δικαστήριο όπου προσήλθε για να παραστεί στην εν εξελίξει δίκη του σχετικά με την άρνησή του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης. Καθώς συνεχίστηκε η δίκη του, ο πελάτης μου αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί χωρίς προφυλάκιση στις 25 Ιανουαρίου 2007.

Μετά από την απελευθέρωσή του ο Halil Savda στάλθηκε στην 8η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Tekirdag Besiktepe. Αν και είναι αντιρρησίας συνείδησης και παρόλο που το δήλωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δίκης του και δικάστηκε για το λόγο αυτό, του ζητήθηκε ξανά να φορέσει στρατιωτική στολή. Ο Halil Savda επανέλαβε τότε ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης και ότι δεν θα υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Μετά τη δήλωσή του αυτή συνετάχθη επίσημη αναφορά και ο Halil οδηγήθηκε ενώπιον του Στρατιωτικού Εισαγγελέα του Çorlu με την κατηγορία της "επίμονης ανυποταξίας".

Αντί να πάρει κατάθεση από τον Halil Savda για την πράξη του, ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας του Çorlu τον φώναξε και τον επέπληξε αναφερόμενος στις προηγούμενες δίκες του και ισχυριζόμενος ότι ο Halil πήγε εκεί για να κάνει προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ αλλά ο ίδιος δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ως αποτέλεσμα ο Halil Savda είπε ότι δεν θα καταθέσει υπό αυτές τις συνθήκες και δεν έδωσε κατάθεση.

Ο Στρατιωτικός Εισαγγελέας έστειλε τον Halil Savda πίσω στην στρατιωτική μονάδα και πάλι προκειμένου να δικαστεί χωρίς προφυλάκιση. Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2007 ο Halil Savda υπέστη κακομεταχείριση στο Πειθαρχείο της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Ο αρχιλοχίας που ήταν ο υπεύθυνος του Πειθαρχείου μαζί με δυο φρουρούς και άλλον έναν αξιωματικό έσπρωξαν τον Halil με το πρόσωπο στον τοίχο, άνοιξαν με κλοτσιές τα πόδια του και άρχισαν να τον χτυπούν. Συνέχισαν να τον κλωτσούν και όταν έπεσε στο πάτωμα ενώ του φώναζαν "είσαι προδότης, είσαι τρομοκράτης" και για να μην ακούγονται οι κραυγές του του έχωσαν ένα βρώμικο φίμωτρο στο στόμα του. Εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκε, το πρόσωπο του Halil Savda είναι πρησμένο και τα χείλη του σκισμένα και ματωμένα.

Αργότερα οι ίδιες αρχές θέλησαν να ψάξουν τον Halil και συνέχισαν να τον παρενοχλούν κατά τη διάρκεια της έρευνας και απαίτησαν να βγάλει τα ρούχα του. Για να αποφύγει περεταίρω κακοποίηση ο Halil γδύθηκε μέχρι τα εσώρουχα. Αφού ξαναντύθηκε ο Halil οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο όπου δεν υπήρχε τίποτα για να καθίσει ή να ξαπλώσει. Ο Halil κρατήθηκε εκεί επί 3 ημέρες, αναγκάστηκε να κοιμηθεί πάνω στο τσιμέντο και δεν του δόθηκε καν μια κουβέρτα. Ο Halil Savda έκανε απεργία πείνας για 5 μέρες ως διαμαρτυρία γι' αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση ώσπου συναντήθηκε με τη δικηγόρο του. Ο διοικητής του Πειθαρχείου ήρθε τη Δευτέρα και παρενέβη στην κατάσταση. Ο Halil δήλωσε ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί. Η πορεία της δίκης του Halil Savda είναι υπό αόριστο καθεστώς τώρα και έχει αφεθεί στις αυθαίρετες και υποκειμενικές πολιτικές του Στρατιωτικού Εισαγγελέα του Çorlu.

Suna Coskun (η δικηγόρος του Halil)

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή του πρώτου Έλληνα ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ

11.03.2007

Κύριε Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας,
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ της Εθνικής ¶μυνας,
Κύριοι Στρατοδίκες,

Με μεγάλη θλίψη και αγωνία για την μακρόχρονη ταλαιπωρία, τους εκφοβισμούς, την κακοποίηση και τον βασανισμό, κατά τον χρόνο κράτησής του, του αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά καθώς και για τις συνεχιζόμενες διώξεις του για την ίδια πράξη με διαφορετικό κατηγορητήριο, σας απευθύνω έκκληση να δείξετε την πρέπουσα προσοχή και να συμβάλλετε αποφασιστικά στην δικαίωση του φυλακισμένου αντιρρησία συνείδησης που δικάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Στρατοδικείο.

Εσείς που έχετε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σας, γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας πως σήμερα ολόκληρος ο κόσμος υποφέρει από τον θάνατο, την θλίψη, τον πόνο και τις καταστροφές που προκαλούν οι πόλεμοι καθώς και από τις παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τσαλακώνεται, το δικαίωμα να ζεις αντικαταστάθηκε από το δικαίωμα να σκοτώνεις, οι κόποι μας σπαταλιώνται σε ατελείωτους εξοπλισμούς, λαοί που μπορούν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο διχάζονται και ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα και στον φόβο για το μέλλον και για το μέλλον των παιδιών μας.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα του απέραντου πόνου που απλώνεται παγκόσμια, έχετε την τύχη ένας νέος άνθρωπος, ένας ενεργός πολίτης και άξιος συμπατριώτης σας, να βρίσκει το κουράγιο και την δύναμη να υψώνει το ανάστημά του και να φωνάζει σε όλους μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, μια άλλη επιλογή για ένα καλύτερο αύριο.

Και βέβαια δεν είναι μόνος του! Εκατοντάδες ενεργοί πολίτες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο και στεκόμαστε δίπλα του διαμορφώνοντας τις συνθήκες για έναν ειρηνικό κόσμο του αύριο.

Αυτό το χρέος απέναντι στους λαούς μας και το μέλλον τους με οδήγησαν πριν 20 χρόνια να αρνηθώ την συμμετοχή μου σε κάθε στρατιωτικό μηχανισμό βίας και πολέμου με αποτέλεσμα να παραμείνω 20 μήνες στις ελληνικές στρατιωτικές φυλακές, διεκδικώντας δίκαιη νομοθετική ρύθμιση στο δικαίωμά μας να αρνούμαστε τον πόλεμο με τον θάνατο και την καταστροφή που σκορπίζει.

Έτσι σήμερα σαν ενεργός πολίτης, σαν πατέρας πέντε παιδιών που θέλω να ζήσουν χωρίς πολέμους αλλά και σαν εκπαιδευτικός που θέλω κανείς μαθητής μου να ζήσει την φρίκη του πολέμου, αισθάνομαι να μοιράζομαι με τον Τούρκο αδελφό μου αγωνιστή αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά αυτόν τον ωραίο αγώνα. Έναν αγώνα αναζήτησης αληθινής ειρήνης και ευημερίας των δύο λαών μας, με κατανόηση και συνεργασία, που οδηγεί στην συναδέλφωσή μας, μακριά από την αυτοκαταστροφική ανάπτυξη των εξοπλισμών, την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας, τις ισορροπίες τρόμου, το αβέβαιο μέλλον.

Δεν δικαιωνόμαστε αλήθεια και οι δύο, εάν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη ή τι συμβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Σουδάν και σ' όλη την Μέση Ανατολή;

Ζητώ, λοιπόν, στο όνομα της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών μας να αφήσετε ελεύθερο να πράττει κατά πως ορίζει η καρδιά και η συνείδησή του, τον φίλο μου αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά και να κάνετε γρήγορα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις αναγνώρισης του δικαιώματος της αντίρρησης συνείδησης. Έχει ανάγκη η χώρα σας τέτοιους άξιους και θαρραλέους πολίτες και η αναγνώριση του δικαιώματος της αντίρρησης συνείδησης θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα να βρεθεί ο λαός σας ενωμένος με τις αξίες και τους στόχους όλων των άλλων ευρωπαϊκών λαών, με τους οποίους θα μοιραστεί το μέλλον.

ο αντιρρησίας συνείδησης Μιχάλης Μαραγκάκης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186360
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.