ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Επιτροπή Λαγκάδας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δημοπρατήθηκε το Φράγμα στον Αποσελέμη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocrete , Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2004

Δημοπρατήθηκε χθές η πρώτη φάση του έργου για το Φράγμα Αποσελέμη κατά την οποία θα κατασκευαστεί η λεκάνη κατάκλυσης και το φράγμα. Τα συνεργεία αναμένεται να εγκατασταθούν στην περιοχή της Λαγκάδας τον Ιούνιο. (Θα αρχίσουν να δουλεύουν στην πιό ευαίσθητη τουριστικά περιοχή της Κρήτης μέσα στο κατακαλόκαιρο;). Στην πρώτη αυτή φάση θα αποψιλωθούν και θα σκαφτούν σε βάθος περίπου 1800 στρέμματα κατάφυτα από ελιές, πλατάνια και άλλα άγρια φυτά, στην πιό πράσινη περιοχή του νομού. Κατόπιν θα κατασκευαστεί το ανάχωμα του φράγματος ύψους 50 περίπου μέτρων. Τελικά θα δημιουργηθεί μια λεκάνη χωρητικότητας περίπου 30 εκατ. κυβικών μέτρων.

Η δεύτερη φάση του έργου είναι η κατασκευή νέου δρόμου προς το Οροπέδιο Λασιθίου, αποστραγγιστικά έργα στο Οροπέδιο, αγωγός των επιφανειακών υδάτων από το Οροπέδιο προς το φράγμα, διαμόρφωση και καθαρισμός της κοίτης των χειμάρων, διυλιστήριο καθαρισμού και αγωγοί διανομής του νερού προς το Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο.

Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, το ΓεωΤΕΕ, ο ΟΑΝΑΚ, πλήθος άλλων επιστημόνων, ο Δήμος Χερσονήσου και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αποδείξει την αναποτελεσματικότητα, την ανεπάρκεια του νερού σε σχέση με το μέγεθος του έργου, και γενικά την παράνοια του όλου εγχειρήματος. Πρότειναν μάλιστα πολλές εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση του Ηρακλέιου όπως την κατασκευή μικρότερου φράγματος 11 εκ.κ.μ., η την κατασκευή πολλών ανασχετικών μικρών φραγμάτων για τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων ή την εκμετάλευση των νερών του ποταμού Αλμυρού σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Όλες αυτές οι λύσεις είχαν εξαιρετικά μικρότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα νερού, μεγαλύτερες ποσότητες και κυρίως ηπιώτερη επίδραση στο περιβάλλον. Παρ' όλ' αυτά η Περιφέρεια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου και το ΥΠΕΧΩΔΕ επέμεναν στο έργο. Οι κάτοικοι της Λαγκάδας βρέθηκαν απομονωμένοι στον αγώνα τους καθώς δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τον σχηματισμό ενός ευρύτερου μετώπου. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των χωριών Σφεντύλι και Ποταμιές, που είναι οι περισσότερο θιγόμενοι αισθάνονται προδωμένοι από τις υποσχέσεις που του είχαν δωθεί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατά του Φράγματος έχει περάσει σε δύσκολη κατάσταση μετά από την παραίτηση πολλών δραστήριων μελών της τον περασμένο Νοέμβριο λόγω δυσκολιών συννενόησης με τον νυν Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Σπύρο Δανέλη. Οι υποστηρικτές του Δημάρχου κατά την προεκλογική εκστρατεία τους κατηγόρησαν σε λαϊκή συνέλευση στις Ποταμιές, ότι οι πιέσεις της Επιτροπής προς την Δημοτική Αρχή για συγκεκριμένες δράσεις κατά του φράγματος είχαν αντιπολιτευτικά κίνητρα.

Εξακολουθεί να εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή που είχε κατατεθεί. Στο χωριό Ποταμιές, που θα βρεθεί κατάντη του φράγματος, η Τοπική Επιτροπή οργάνωσε το περασμένο Σάββατο Λαϊκή Συνέλευση, παρουσία του Δημάρχου, όπου δώθηκαν υποσχέσεις για την συνέχιση του αγώνα. Για το χωριό Σφεντύλι που θα κατακλυστεί από τα νερά δεν έχει δοθεί ακόμα λύση μετεγκατάστασης παρά τις υποσχέσεις.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546695
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.