ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απάντηση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στη Ν.Α. για τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Παρασκευή, 09 Μάρτιος 2007

Συνέχεια και τέλος για το Φράγμα του Μεσόβουνου

Σε ανταπάντηση των όσων αναφέρει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν.Α. δικαιολογώντας την κατασκευή του φράγματος στο Μεσόβουνο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Στο θέμα των υδρολογικών στοιχείων και του ισοζυγίου σε γενικές γραμμές έχει δίκαιο, με εξαίρεση τα νούμερα για τις εισροές. Εδώ βασίζεται μόνο σε παρελθόντα στοιχεία και δεν κάνει μια προβολή στο μέλλον, το οποίο προβλέπεται ιδιαίτερα ζοφερό. Ο φετινός χειμώνας για παράδειγμα ήταν άνυδρος και αναμένεται όλοι μας -άνθρωποι και ...λίμνες – να πούμε φέτος το νερό νεράκι. Συνεπώς και οι εισροές νερού στη Βεγορίτιδα θα είναι σαφώς λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των νερών που στερεί το Μεσόβουνο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το 1% της νομαρχίας, αν συνυπολογιστούν οι δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στο άμεσο μέλλον.

2. Είναι απορίας άξιον, πως η Ν.Α, η οποία διέπεται από μια ορθή «σωρευτική» εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν βάζει στο μικροσκόπιο τις περιβαλλοντικές μελέτες των Ορυχείων της ΔΕΗ, δεν ακολουθεί την ίδια «σωρευτική» λογική όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις των δικών της έργων. Το ερώτημα λοιπόν που οφείλει να απαντηθεί είναι όχι απλά ποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει στο υδρολογικό ισοζύγιο της λίμνης το συγκεκριμένο φράγμα, αλλά ποιες επιπτώσεις έχει μαζί με τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που είτε σχεδιάζονται (φράγματα στο Μουρίκι, Σκλήθρο, κλπ) είτε «αρμέγουν» εδώ και χρόνια (γεωτρήσεις -νόμιμες και μη- στον υπόγειο υδροφόρο της Βεγορίτιδας).

3. Αυτή ακριβώς η λογική της «ποσόστωσης» ενός εκάστου και της έλλειψης μιας σχεδιασμένης και ξεκάθαρης υδατικής πολιτικής για κάθε υδατικό περιφερειακό διαμέρισμα ήταν εκείνη που οδήγησε στην υπερεκμετάλλευση και στην εξουθένωση της Βεγορίτιδας. Έτσι, η ΔΕΗ εκτιμούσε ότι δέσμευε για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Αμυνταίου μόνο το 5 % των εισροών της λίμνης, οι αγρότες με τις χίλιες περίπου γεωτρήσεις δέσμευαν το «δικό τους ποσοστό», κλπ, κλπ για να φτάσουμε με τη λογική των ποσοστών και της σαλαμοποίησης του προβλήματος στη σημερινή κατάσταση : πτώση στάθμης κατά 40 μέτρα και συρρίκνωση της λίμνης κατά 80 % του όγκου της!

4. Έλαβε υπόψιν της η Ν.Α. και όσοι προέβησαν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ποια άλλα έργα σχεδιάζουν οι διάφοροι χρήστες και Υπηρεσίες γύρω από τη λίμνη; Πολύ φοβούμαστε πως όχι. Ξέρουν για παράδειγμα οι εμπνευστές του φράγματος τι ετοιμάζουν οι νομοί Φλώρινας και Πέλλας για να «αξιοποιήσουν» ή να ...στραγγαλίσουν τη λίμνη; Ήδη προχθές ανακοινώθηκε η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Αναρράχη για την άρδευση 2.500 στρεμμάτων, η οποία θα κρατήσει το «δικό της ποσοστό» από τα νερά που πάνε στη λίμνη, επιταχύνοντας την αφυδάτωση του υπόγειου υδροφόρου της Βεγορίτιδας. Έλαβε υπόψη της η Ν.Α, όπως όφειλε με βάση τη νομοθεσία, τη συνολική διαχειριστική μελέτη για τα νερά όλης της Δυτικής Μακεδονίας (9ο υδατικό διαμέρισμα); Μα πώς να την πάρει υπόψη της, όταν τέτοια μελέτη δεν υπάρχει! Μάλιστα. Η εν λόγω μελέτη τώρα εκπονείται, ενώ η σχετική οδηγία της ΕΕ βγήκε το 2000 ! Επικοινωνήσαμε μάλιστα για λόγους δεοντολογίας με τη μελετητική εταιρεία, την ΕΝΜ ΕΠΕ, (στην οποία καταθέσαμε και τις προτάσεις μας) και διαπιστώσαμε ότι η σχετική μελέτη δεν έχει κατατεθεί. Επιβεβαιώνεται λοιπόν και εδώ αυτό που λέει και το ΤΕΕ, ότι δηλαδή οι διαχειριστικές μελέτες για το υδάτινο δυναμικό είτε επικυρώνουν τετελεσμένα γεγονότα είτε μόλις κατατεθούν χρειάζονται αναθεώρηση! Κανονικά, με απόφαση του Περιφερειάρχη θα έπρεπε, μέχρι να παραδοθεί η συνολική μελέτη, να παγώσει οποιαδήποτε τοπικό και επί μέρους σχέδιο ΅παίζειΆ με νερά της Δυτικής Μακεδονίας.

5. Ο νομός Κοζάνης είναι ένας νομός, όπου συνωστίζονται πολλοί χρήστες νερού, βιομηχανικοί, αστικοί, γεωργικοί. (Μόνο από τους πύργους ψύξης της ΔΕΗ χάνονται κάθε ώρα πάνω από 5500 κυβικά μέτρα νερό!). Δεν μπορεί συνεπώς να έχουμε παράλληλα και υδροβόρο βιομηχανία και υδροβόρο γεωργία. Ήδη έχουμε ξετινάξει τις υπόγειες δεξαμενές νερού και πάμε να κάνουμε το ίδιο και με τα επιφανειακά νερά. Εφόσον λοιπόν - καλώς ή κακώς- η ΔΕΗ δεν μπορεί να τα μαζέψει και να φύγει σήμερα, εκείνος που αναγκαστικά και ρεαλιστικά περιορίζεται είναι η γεωργία, η οποία έχει φυσικά πληρώσει το λιγνιτικό ενεργειακό μοντέλο με 250.000 στρέμματα και με τεράστια ποσά νερού. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζεται με ετεροχρονισμένες κραυγές διαμαρτυρίας και αυθαίρετες «καταλήψεις» των υδάτινων πόρων από τη γεωργία. Κοντολογίς η λεκάνη Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου δεν σηκώνει πολλά αρδευτικά και υδροβόρες καλλιέργειες. Η σταδιακή, επιδοτούμενη αλλαγή των τελευταίων, η στροφή σε ξερικά είδη, η εισαγωγή νέων συστημάτων οικολογικής άρδευσης, η αυστηρότητα σε κάθε είδους σπατάλη (πχ παράνομες γεωτρήσεις, και ποτίσματα μέρα μεσημέρι) , πρέπει να είναι στο μυαλό και των γεωργών και των τοπικών αρχόντων κι όχι η εύκολη και συχνά θνησιγενής λύση των αρδευτικών. Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει να επιδείξει πληθώρα καταστροφών από τις αλόγιστες αρδεύσεις και τη σπατάλη νερού: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαπίστωσε πρόσφατα ότι η υπεράντληση των υπογείων υδάτων στο Ν. Λαρίσης προκαλεί και καθιζήσεις των υπερκειμένων εδαφών κατά 25-30 πόντους και ρωγμές στα κτίρια! (Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στα δικά μας χωριά δίπλα στα Ορυχεία, αλλά από άλλη αιτία: τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ). Ας πάρουμε λοιπόν υπόψη τα αρνητικά μηνύματα και ΅μαθήματαΆ από τους Λαρισαίους πριν μας γίνουν νέα παθήματα.

Όσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 4.5 GWh/έτος από το φράγμα και την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2, σαφώς εγγράφεται στα υπέρ. Προκειμένου όμως να αποδείξει η Ν.Α τη συνέπεια και την ευαισθησία της στο Πρωτόκολλο του Κιότο θα πρέπει να πει κι ένα καθαρό ΟΧΙ στις νέες μονάδες της ΔΕΗ, η κάθε μια από τις οποίες θα παράγει 700 φορές περίπου περισσότερο CO2 από ότι θα κόβει το φράγμα του Mεσόβουνου!

Κοζάνη 10-3-2007

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58154217
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.