Είναι τα σκουπίδια για πέταμα; |
|
|
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου -
Απορρίμματα - Απόβλητα
|
Δήμος Τσαντίλης
,
Παρασκευή, 09 Μάρτιος 2007
|
Οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν θέτουν παρόμοια ερωτήματα. Αυτό που τους απασχολεί δεν είναι αν θα πρέπει ή όχι να πετάνε τα σκουπίδια, αλλά που θα τα πετάνε, τώρα που κλείνουν οι "ΧΥΤΑ-που-έγιναν-χωματερές".
Οι δήμαρχοι αλλάζουν, το πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει. Ο Μαρουλάς "τυπικά" έχει κλείσει, ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα και καταχρηστικά και να δέχεται σκουπίδια, ανάμεικτα με σφάγια και λυματολάσπη. Το Αρκάδι, έστω και αν κατορθώσει να επεκταθεί, σύντομα θα γίνει Μαρουλάς και ο Μαρουλάς, Κουρουπητός.
Αυτή είναι η φυσική διαδοχή των πραγμάτων στους κατ' ευφημισμό υγειονομικούς σκουπιδότοπους. Το θάψιμο των σκουπιδιών απέτυχε ολοσχερώς, τόσο τεχνικά όσο και κοινωνικά. Τεχνικά απέτυχε γιατί τα σκουπίδια αυξάνονται με ρυθμούς ταχύτερους από την χωρητικότητα των ΧΥΤΑ που σύντομα ξεχειλίζουν και καταρρέουν για να γίνουν επικίνδυνες χωματερές. Κοινωνικά, το θάψιμο απέτυχε γιατί κανείς δεν δέχεται μια χωματερή παί στο σπίτι ή το χωράφι του...
Οι δημοτικές αρχές έχουν εμπεδώσει αυτή την διπλή αστοχία. Τίποτε δεν φαίνεται να κινείται στο μέτωπο των σκουπιδιών και ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει ανάποδα. Ο βρόχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει αρχίσει να σφίγγει για 1200 χωματερές που λειτουργούν παράνομα στην ελληνική επικράτεια . Δύσκολοι καιροί για δημάρχους, θα λέγατε. Αυτό που θα ΅θελαν είναι να ξεχάσουν τα σκουπίδια και να τα απωθήσουν, όπως τις χειρότερες από τις αμαρτίες τους.
Απέτυχε το θάψιμο; Γιατί δεν δοκιμάζετε το κάψιμο τους πιπιλίζουν το μυαλό οι σειρήνες της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων. Καθαρές λύσεις. Αν θέλετε να εξαφανίσετε να κάνετε αόρατα τα σκουπίδια, χωρίς πολιτικό κόστος για σας και χωρίς να ζητήσετε από τους δημότες σας να αλλάξουν τις συνήθειές τους, τι ευκολότερο και αποτελεσματικότερο από το κάψιμο; Οι σειρήνες, βέβαια, δουλειά τους είναι, εξυφαίνουν έναν νέο μύθο που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πουλήσουν ως τον από μηχανής θεό. Όμως ο μύθος μιας τεχνολογίας που λειτουργεί σαν μα μαύρη τρύπα που καταπίνει τα σκουπίδια και αφήνει δημάρχους και δημότες να συνεχίσουν να κοιμούνται αμέριμνοι, δεν επαληθεύεται.
Στην πραγματικότητα, η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων είναι μια βρώμικη, επικίνδυνη και πανάκριβη διεργασία. Βρώμικη είναι, γιατί παράγει, ακόμη και αν λειτουργεί άψογα, τοξικά αέρια, όπως οξείδια του αζώτου, φουράνια καθώς και τοξικά στερεά κατάλοιπα για τα οποία απαιτείται ειδικών προδιαγραφών ΧΥΤΑ. Επικίνδυνη είναι, γιατί ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας της θερμικής επεξεργασίας απαιτεί υψηλή τεχνολογία και προσωπικό με υψηλή κατάρτιση. Κάθε τεχνική αστοχία κινδυνεύει να προκαλέσει έκλυση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών αερίων. Πανάκριβη είναι, γιατί το κόστος των εγκαταστάσεων, το λειτουργικό κόστος, το κόστος της συντήρησης και της διάθεσης των στερεών καταλοίπων είναι πολύ υψηλό.
Επί πλέον, μια μονάδα θερμικής επεξεργασίας χρειάζεται για να είναι έτοιμη να λειτουργήσει, πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, είναι παραπλανητική η σπαραξικάρδια επίκληση ψεύτικων διλημμάτων του τύπου "Να μας που αυτοί που δεν δέχονται την θερμική επεξεργασία, που θα πάμε τα σκουπίδια του Ρεθύμνου αύριο;" Η θερμική επεξεργασία δεν είναι για σήμερα και για αύριο, αλλά για ένα απώτερο αντιμεθαύριο.
Τι πρέπει συνεπώς να κάνουμε; Πρώτα και κύρια, πρέπει να αλλάξομε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τα σκουπίδια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, με άλλα λόγια, ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών οφείλεται σε δικές λανθασμένες επιλογές και, συνεπώς, δεν θα λυθεί ποτέ, αν εξακολουθήσουμε να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεπτόμασταν, όταν το δημιουργήσαμε.
Κάναμε λάθος. Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πηγή χρήσιμων υλικών που είναι δυνατόν και πρέπει να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των σκουπιδιών του θα πηγαίνουν για θάψιμο. Αυτή είναι η μόνη σταθερή λύση.
Και μέχρι τότε, τι; Μέχρι τότε, που η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα έχουν γενικευθεί, έχουμε κάθε δυνατότητα να συμβάλλουμε στην μείωση των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων μειώνοντας τα οργανικά μας απόβλητα, δηλ. τα αποφάγια μας και αυτά που παράγουμε στη κουζίνα μας. Και δεν είναι λίγα. Είναι τα μισά περίπου από το σύνολο των σκουπιδιών μας. Με μια απλή διαδικασία, την κομποστοποίηση, τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ένα πρώτης τάξεως λίπασμα. Μεγάλες εγκαταστάσεις δεν χρειάζονται. Χρειάζονται απλοί κάδοι που χωρούν ακόμη και στην αυλή ή το μπαλκόνι μας. Χρειάζεται και μια πρέζα αισιοδοξίας και άφθονη καλή θέληση.
Δήμος Τσαντίλης
. ecocrete.gr . |