ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παράνομη απορρίψη λυματολάσπης στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Απορρίμματα - Απόβλητα
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρέθυμνο 5 Μαρτίου 2007

Μετά απο καταγγελίες που μας έγιναν απο δημότες του Δήμου Αρκαδίου για εναπόθεση λυματολάσπης σε περιοχές του δήμου τους, διαπιστώσαμε οτι:

Εκτός απο την πρόσφατη εναπόθεση στις κουκουναριές δίπλα στην Μονή Αρκαδίου, έχει αποτεθεί λυματολάσπη σε έκταση ενός περίπου στρέματος, δίπλα στη δεξαμενή ύδρευσης του Χαμαλευρίου.

Επίσης, τεράστιες ποσότητες υγρής λυματολάσπης έχουν αποτεθεί μέσα σε ελαιώνα αριστερά του δρόμου απο Χαμαλεύρι προς Αμνάτο, αμέσως μετά την διασταύρωσή με τον δρόμο απο Πηγή προς Βιράν Επισκοπή. Η εναπόθεση στην περιοχή αυτή καλύπτει έκταση μερικών στρεμμάτων.H λάσπη ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο ενώ ενδιαμεσα έχουν σκαφτεί πρόχειροι λάκκοι, όπου έχουν ριφθεί υγρά λύματα. Παρόλο που η λάσπη αποτέθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (οι μαρτυρίες μιλούν για περισσότερα απο εκατό δρομολόγια μεγάλων φορτηγών), η δυσοσμία στον χώρο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονη ενώ, δίπλα ακριβώς, είναι απλωμένα δίχτυα ελαιοσυλλογής!

Ας σημειωθεί οτι η έκταση αυτή είναι κατηφορική, με αποτέλεσμα ποσότητες λυμάτων να καταλήγουν με τα νερά της βροχής στο κατακείμενο ρέμα.

Κρίνοντας απο την ποσότητα της λυματολάσπης, καθώς και απο την δυσοσμία που αναδύεται, μπορεί να υποθέσει κανείς πώς προέρχεται απο μεγάλη χοιροτροφική μονάδα.

Σύμφωνα με τον νόμο, τέτοιου είδους μονάδες πρέπει να διαθέτουν ειδικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης και ειδικούς χώρους χωνέματος της κοπριάς. Η απόθεση των λυμάτων τους σε χώρους που δεν διαθέτουν ειδικές άδειες, συνιστά παραβίαση των Περιβαλλοντικών Ορων σύμφωνα με τους οποίους οφείλουν να λειτουργούν και συνεπάγεται πρόστιμα και ακύρωση της άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, επίσης, απαγορεύεται να ρίχνεται υγρή λυματολάσπη σε ΧΥΤΑ πόσο μάλλον σε χωράφια, σε άμεση επαφή με το χώμα, δίπλα σε ρεματιά!

Καθώς είναι προφανής η επιβάρυνση του περιβάλλοντος απο την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυματολάσπης και ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων νερών είναι άμεσος, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου κατέθεσε επιστολές-καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τις οποίες καλεί να απαντήσουν αν εφάρμοσαν τις νόμιμες διαδικασίες.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως καταθέσαμε δύο διαφορετικές καταγγελίες:

- Η πρώτη, αφορά την εναπόθεση λυματολάσπης στις κουκουναριές δίπλα στη Μονή Αρκαδίου για την οποία, μιλώντας σε εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο Δήμαρχος Αρκαδίου κατονόμασε τους υπευθύνους.

- Η δεύτερη καταγγελία αναφέρεται στις δυο άλλες εναποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει γίνει γνωστό απο επίσημα χείλη το όνομα των υπευθύνων ούτε το έχουν καταγγείλει επωνύμως οι αυτόπτες μάρτυρες που έβλεπαν τα φορτηγά να μεταφέρουν την λυματολάσπη στην περιοχή.

Παράλληλα, και οι δύο καταγγελίες, κοινοποιήθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Τμήμα Στερεών Αποβλήτων και Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων), στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η ρύπανση των υπόγειων νερών στον Δήμο Αρκαδίου έχει απασχολήσει τον τοπικό τύπο στο παρελθόν και προσφάτως. Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στη χλωρίωση, λύση ανάγκης που ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Μόνη λύση είναι η προστασία του τόπου και της υγείας των κατοίκων του απο αυτούς που ρυπαίνουν και απο όσους διευκολύνουν ή συγκαλύπτουν τους ρυπαίνοντες.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 96 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104508
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.