ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 17 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το "θαύμα των ελαιών" στον Αποκόρωνα Χανίων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Χανιά
e , Τρίτη, 06 Μάρτιος 2007
Οι παράνομες επιδοτήσεις λαδιού, τα "πανωγραψίματα" και άλλες ιστορίες "διαπλοκής" από "γαλαζοπράσινους" παράγοντες στην Κρήτη...

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ", φύλλο 25/02/2007.
Συντάκτης: ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ


Τον ασκό του Αιόλου στον πολιτικά ταραγμένο Νομό Χανίων άνοιξε η πρωτοβουλία ενός ελαιοπαραγωγού να παραδώσει στην τοπική εισαγγελία μια "καυτή πατάτα" την οποία ουδείς ήθελε να παραλάβει. Ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Γιάννης Ματσαμάκης, ο οποίος συμπληρώνει το εισόδημά του από την καλλιέργεια ενός μικρού αριθμού ελαιοδένδρων στο χωριό του, ανέλαβε να σπάσει το "τείχος σιωπής" που είχε ορθωθεί γύρω από τη σκανδαλώδη διεκδίκηση παράνομων επιδοτήσεων λαδιού. Επισκέφθηκε λοιπόν την Τρίτη τον εισαγγελέα Χανίων και του ενεχείρισε μια λίστα στην οποία αποτυπωνόταν το αποκαλούμενο "θαύμα των ελαιών" που συνέβη κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο στην επαρχία Αποκορώνου. Στη λίστα που παρελήφθη από τον εισαγγελέα αποτυπώνονται τα ονόματα 57 παραγωγών από τα χωριά του Αποκόρωνα και των Σφακίων τα ελαιόδενδρα των οποίων είχαν ξαφνικά μεταβληθεί σε "χρυσές ελιές" που παρήγαν... ασύλληπτες ποσότητες ελαιολάδου. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες με μόλις μερικές δεκάδες ρίζες ελαιοδένδρων εμφανίζονταν να έχουν παραγάγει εκατοντάδες τόνους καρπού και να διεκδικούν επιδότηση για δεκάδες τόνους λαδιού.

Η υπόθεση αυτή, όμως, εκτός του ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα συνήθη "πανωγραψίματα", όπως λέγεται στην αγροτική αργκό η (γνωστή από το παρελθόν) απόπειρα αγροτών να εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή για να λάβουν μεγαλύτερες (κοινοτικές αλλά και εγχώριες) επιδοτήσεις, προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, επειδή στη λίστα-"φάντασμα" φιγούραραν "βαριά" ονόματα της περιοχής με υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις και αξιώματα· και, δεύτερον, διότι συνδέθηκε με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου και την αλλαγή που επέφεραν αυτές σε δήμους της περιοχής αλλά και στη Νομαρχία Χανίων, η οποία από τα χέρια του υποστηριζομένου από τον Συνασπισμό κ. Γ. Κατσανεβάκη πέρασε στον "γαλάζιο" κ. Γρ. Αρχοντάκη.

Την επικράτηση του τελευταίου πανηγύρισε δεόντως ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και τέως υφυπουργός κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος επίσης διεκδίκησε για τον εαυτό του την επινίκια "μερίδα του λέοντος" από την εκλογή και άλλων πολιτικών του φίλων σε όλον τον νομό αλλά κυρίως στους δήμους της επαρχίας Αποκορώνου, που συμβαίνει να είναι και η στενή εκλογική του περιφέρεια.

Ενας εξ αυτών ήταν και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρμένων κ. Π. Βλαχάκης, σημαίνον τοπικό στέλεχος της ΝΔ που, εκτός από υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος στον νομό για τα αγροτικά θέματα, κατείχε παραλλήλως θέση συμβούλου του περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ είναι και μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπως από καιρό κυκλοφορούσε στα Χανιά και επιβεβαιώθηκε μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της λίστας, ο κ. Βλαχάκης ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες των "χρυσών ελαιοδένδρων" του Αποκόρωνα και φερόταν με τα 401 δένδρα της ιδιοκτησίας του να έχει δηλώσει 97.197 κιλά ελαιοκάρπου, από τον οποίο παρήγαγε 23,9 τόνους λαδιού, δήλωση που αν γινόταν δεκτή θα του επέφερε πολλαπλάσια ποσά επιδότησης από τα νομίμως δικαιούμενα.

Από την αρχή του χρόνου η τοπική κοινωνία των Χανίων είχε "βουίξει" ότι με την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο νομάρχη στην αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας άρχισαν να ασκούνται πιέσεις για να γίνει δεκτή η λίστα με τους υπερπαραγωγούς ελαιολάδου που είχε συντάξει, επί των ημερών της προηγούμενης νομαρχιακής διοίκησης, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αποκορώνου - Σφακίων, η διοίκηση της οποίας ελέγχεται από προσκείμενα στο ΠαΣοΚ στελέχη που διατηρούνται στις ίδιες καρέκλες επί σχεδόν μία 25ετία.

Ο τοπικός Τύπος φιλοξενούσε υπαινικτικά σχόλια για τους "επωνύμους" του Αποκόρωνα που περιέχονταν στη σκανδαλώδη λίστα, αλλά η υπόθεση παρέμενε σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση στην εξόφληση των επιδοτήσεων για τους ελαιοπαραγωγούς που είχαν υποβάλει νόμιμες δηλώσεις. Στα ίδια δημοσιεύματα επισημαινόταν ότι στη λίστα με τους 57 "υπερπαραγωγούς", πλην των "επωνύμων" αλλά και συγγενικών προσώπων των ανθρώπων που ελέγχουν την τοπική συνεταιριστική ένωση, είχαν περιληφθεί και παραγωγοί που ήταν "αθώοι του αίματος". Γινόταν εξάλλου λόγος για ανυποψίαστους παραγωγούς, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δει κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όπου κατατίθενται οι επιδοτήσεις τους να γίνονται ερήμην τους...

Ο νομάρχης κ. Αρχοντάκης διαβεβαίωνε ότι "όλες οι υπηρεσίες της νομαρχίας έχουν εντολή να τηρήσουν κατά γράμμα τη νομοθεσία", η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ζητούσε έρευνα και απόδοση ευθυνών, αλλά η λίστα με τα "πανωγραψίματα", στην οποία ήταν αποτυπωμένη η απάτη, έστω και ως απόπειρα, παρέμενε "άφαντη".

Οι διαμαρτυρίες των νομίμων παραγωγών πλήθυναν και ο σάλος ξεπέρασε τα όρια του Νομού Χανίων υποχρεώνοντας τον αρμόδιο Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ, στον οποίο έφθασαν οι καταγγελίες για τις "χρυσές ελιές", να υποβάλει ερώτηση στη Βουλή, με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ε. Αργύρη.

Στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι "το φαινόμενο με τα "πανωγραψίματα" έχει μεγαλύτερη έκταση και δεν περιορίζεται στον Αποκόρωνα", όπου, όπως υποστηρίζουν, "η αλαζονεία ορισμένων τοπικών παραγόντων δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την απληστία τους".

Μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της ερώτησης του ΠαΣοΚ στη Βουλή και την επομένη της εμπλοκής στην υπόθεση της Εισαγγελίας Χανίων, η ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων υποχρεώθηκε να διακόψει την "αιδήμονα σιωπή" που τηρούσε, παραδεχόμενη την ύπαρξη της επίμαχης λίστας, την οποία αποδίδει σε "λανθασμένη καταχώριση" και οχυρούμενη πίσω από το γεγονός ότι δεν κατέστη τελικώς δυνατή η είσπραξη παράνομων επιδοτήσεων. "Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της πληρωμής της επιδότησης 2004/2005 διαπιστώθηκε σε διασταυρωτικό έλεγχο που έκανε η Ενωση ότι σε 57 παραγωγούς πραγματοποιήθηκε λανθασμένη καταχώριση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται με υπερβολικά αυξημένες παραγωγές" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η συνεταιριστική ένωση.

Η ίδια υποστηρίζει ότι στο διαβιβαστικό προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας "επεσήμανε το προφανές ασυμβίβαστο του αριθμού των ελαιοδένδρων κάθε παραγωγού με την ποσότητα ελαιολάδου που εμφάνιζε", αλλά αποφεύγει να κατονομάσει τους υπευθύνους για τη "λανθασμένη καταχώριση", όπως και το γεγονός ότι στη δική της ευθύνη ανήκουν τα έξι ελαιουργεία που λειτουργούν στην περιοχή και τα οποία (θα έπρεπε να) βεβαιώνουν την πραγματική παραγωγή λαδιού. Η ΕΑΣ Αποκορώνου - Σφακίων επιχειρεί να προκαταλάβει την εισαγγελική έρευνα διαπιστώνοντας αφενός ότι "δεν υπήρξε δόλος εκ μέρους των παραγωγών" και αφετέρου ότι "οι υπηρεσίες της Ενωσης ενήργησαν σύμφωνα με τη νομοθεσία".

Αρμοδιότερος όμως να το κρίνει αυτό είναι προφανώς ο εισαγγελέας Χανίων, ο οποίος ίσως ζητήσει εξηγήσεις και για άλλες καταγγελίες που γίνονται τελευταία στον νομό και αφορούν, εκτός των άλλων, και την καταστροφή του σκληρού δίσκου του συστήματος μηχανοργάνωσης της περί ης ο λόγος συνεταιριστικής ένωσης.

Υπόγειες πολιτικές διαδρομές

- Ερωτήματα και υπαινιγμοί από τους τοπικούς βουλευτές του ΠαΣοΚ

Σαφείς υπαινιγμούς ότι πίσω από το "θαύμα των ελαιών" με τα "πανωγραψίματα" στην επαρχία Αποκορώνου υποκρύπτονται "υπόγειες πολιτικές διαδρομές" που επέδρασαν καταλυτικά στα υπέρ της ΝΔ αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου στα Χανιά διατυπώνουν οι τοπικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Ν. Χριστοδουλάκης και Εμμ. Σκουλάκης. Με κοινή δήλωσή τους, μια κίνηση που θέλει να δείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένο να παράσχει κάλυψη σε τυχόν στελέχη του τα οποία είναι ενδεχομένως μεταξύ των εμπλεκομένων στην "κομπίνα", ακόμη και αν αυτή έμεινε στην απόπειρα, οι δύο βουλευτές τονίζουν την "ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης".

Υπογραμμίζουν ειδικότερα οι κκ. Χριστοδουλάκης και Σκουλάκης ότι απαιτούνται άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

- Ποιοι και πότε επινόησαν και σχεδίασαν τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων;

- Ποιοι άσκησαν πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας πρώτα για να εγκρίνουν την παρανομία και μετά για να εξαφανίσουν τη λίστα του σκανδάλου;

- Αληθεύει ή όχι ότι στη λίστα εμπλέκονται στελέχη της περιφέρειας Κρήτης και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού;

- Αν η εμπλοκή τους αληθεύει, τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ο γενικός γραμματέας και ο νομάρχης Χανίων και γιατί ως τώρα επέδειξαν τόσο επίμονη και ανεξήγητη σιωπή;

- Σχετίζεται ή όχι με την υποστήριξη που εκδηλώθηκε σε συγκεκριμένα τοπικά ψηφοδέλτια του Νομού Χανίων στις πρόσφατες εκλογές;

- Είναι απλή σύμπτωση ή μήπως όχι η ταυτόχρονη διεκδίκηση των παράνομων επιδοτήσεων με την προσπάθεια διάλυσης της Ομάδας Παραγωγών Χανίων, την εκκαθάριση της Ενωσης Κυδωνίας - Κισσάμου και την εκποίηση παραγωγικών μονάδων;

- Γιατί άραγε δεν είχε συγκληθεί ως τώρα μια ευρεία σύσκεψη τοπικών και πολιτικών φορέων για να ενημερωθούν και να αντιδράσουν σε ένα φαινόμενο που άδικα πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του αγροτικού κόσμου των Χανίων όταν παρόμοιες συσκέψεις συχνά γίνονται για υποδεέστερα θέματα;

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ", φύλλο 25/02/2007.
Συντάκτης: ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54613952
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.