ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρώτη Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα από έξι Νομούς στην Κα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold.gr , Κυριακή, 28 Μάρτιος 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτροπή Αγώνα κατά των Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική
Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης χρυσού Ροδόπης και Έβρου
Επιτροπή Αγώνα κατά των δεξαμενών καυσίμων στην Βάσοβα Ν. Καβάλας
Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού Ν. Κιλκίς
Οικολογική Κίνηση Δράμας
Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Καβάλα, 21 Μαρτίου 2004 - Εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Αγώνα των Νομών Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Κιλκίς και Χαλκιδικής και από την Οικολογική Κίνηση Δράμας συναντηθήκαμε την Κυριακή 21 Μαρτίου στην Καβάλα, προκειμένου να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια σε «επενδυτικά» προγράμματα, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και χωρίς την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι αφενός μεν με την επέλαση των σύγχρονων «χρυσοθήρων» σε ολόκληρη την Θράκη, την Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία, αφετέρου με τα σχέδια μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών να εγκαταστήσουν δεξαμενές καυσίμων στην λιμνοθάλασσα της Βάσοβας, ακρωτηριάζοντας έτσι το δυτικό κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Χρυσές μπίζνες, Φαιά Γη

Είναι γνωστό από την διεθνή πραγματικότητα, αλλά και από την δική μας εμπειρία, ότι οι «επενδύσεις» χρυσού και πετρελαίου οδηγούν σε πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην ομηρία των κατοίκων με αντάλλαγμα μερικές επισφαλείς θέσεις εργασίας. Η «μονοκαλλιέργεια» αυτή χρυσού και πετρελαίου πνίγει εν τη γενέσει της κάθε άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα, ενώ όλες οι γύρω περιοχές απαξιώνονται περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά με τον χαρακτηρισμό «φαιό πεδίο».

Όσο για τον μύθο ότι ο χρυσός και το πετρέλαιο αποτελούν μεγάλο κομμάτι του «εθνικού μας πλούτου», αυτός έχει καταρρεύσει προ πολλού: Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με διαπιστωμένο ορυκτό πλούτο $18 δις, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μηδενικά οικονομικά οφέλη. Και μηδενική ιδιοκτησία. Στα Πετρέλαια Καβάλας, με διαπιστωμένα ήδη πάνω από 250 εκατ. βαρέλια, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έχουν μηδενική συμμετοχή. Και μηδενική ιδιοκτησία. Πρόσφατα μάλιστα οι δύο εκμεταλλεύσεις απέκτησαν κοινό «αφεντικό»: Τον ρουμάνο επιχειρηματία Frank Timis, που σε διάστημα δύο περίπου μηνών κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο τόσο των Πετρελαίων Καβάλας, όσο και των Μεταλλείων της Κασσάνδρας και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής. [Όλο το ιστορικό των μεταβιβάσεων και άλλες πληροφορίες για τον αξιότιμο κ. Timis στην διεύθυνση www.antigold.gr/archive/24/12/03.htm]. 

Εθνικό Πάρκο Αυθαιρεσίας

Το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας - Θράκης, το μόνο που δημιουργεί αληθινές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας, κινδυνεύει να μείνει όρος κενός περιεχομένου, αν ευοδωθούν τα σχέδια των χρυσοθήρων και των πετρελαϊκών εταιριών. Το χρυσωρυχείο στις Σάπες της Ροδόπης θα είναι μια διαρκής απειλή για τον ποταμό Φιλιούρι και την λίμνη Μητρικού. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 36 μέτρων θα χωρίζει τον προστατευόμενο (sic) υδροβιότοπο από την λίμνη τοξικών τελμάτων! Το έτερο χρυσωρυχείο, στην περιοχή Περάματος - Πετρωτών, μεταξύ των Νομών Ροδόπης και Έβρου, είναι η προφανής αιτία που αφέθηκε εκτός της προστασίας του Εθνικού Πάρκου το δάσος Μαύρης Πεύκης, μοναδικό στην Ευρώπη σε τέτοιο υψόμετρο.

Παρόμοιος ακρωτηριασμός σχεδιάζεται και στο δυτικό όριο του Εθνικού Πάρκου: Η λιμνοθάλασσα της Βάσοβας σκανδαλωδώς εξαιρείται από τις περιοχές προστασίας, για να μετατραπεί σε «δάσος» από δεξαμενές καυσίμων, όπου θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται προς τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, βενζίνης, μαζούτ, πίσσας, ασφάλτου και υγραερίου. 

Στον δρόμο του αγώνα

Έχοντας απέναντι τους πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό που τις υποστηρίζει, οι τοπικές κοινωνίες από την Χαλκιδική ως τον Έβρο βρέθηκαν στον δρόμο του αγώνα.

Στο μικρό χωριό της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής εκτυλίχθηκε ο μακροβιότερος και δυναμικότερος αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα. Οι κάτοικοι κατάφεραν να αποτρέψουν για 15 ολόκληρα χρόνια την εγκατάσταση εργοστασίου χρυσού της TVX, μέχρι την οριστική  δικαίωση τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Μάρτιο του 2002.

Ο αγώνας αυτός έχει επεκταθεί σήμερα σε όλη την Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας: Στην Θράκη, τα δύο χρυσωρυχεία που είχαν εγκριθεί από το 1999, έχουν "κολλήσει" εδώ και 4 χρόνια, λόγω ενός πρωτοφανούς σε δυναμικότητα και ομοψυχία κινήματος, που ένωσε πολίτες, συλλόγους, φορείς, ως και τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς βουλευτές. Στο Κιλκίς, εξάλλου, οι κάτοικοι πρόλαβαν τις εξελίξεις και έκοψαν την όρεξη στην πολυεθνική εταιρεία, που έχει πάρει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης χρυσωρυχείου από το 2002.

Στην Καβάλα, οι κάτοικοι κατάφεραν να «παγώσουν» ως σήμερα την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στην Βάσοβα, ενώ και αυτή η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 5 Μαϊου 2004, μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.            

Μετά, λοιπόν, την πρώτη μας συνάντηση στην Καβάλα, οι Επιτροπές Αγώνα όλων αυτών των περιοχών αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο τόπος μας δεν είναι καθόλου «φαιό πεδίο», είναι πεδίο αγώνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την αληθινή πρόοδο των ανθρώπων και της κοινωνίας. Ας το αντιληφθούν αυτό εγκαίρως όσοι σχεδιάζουν «επενδύσεις». στον πυρετό του χρυσού και του πετρελαίου.

Θα μας βρουν απέναντι τους. 

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική,
τηλ. 6974371552, 6973317816, e-mail 
kadoglou@otenet.gr

Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης χρυσού Ροδόπης και Έβρου,
τηλ. 6945951813, 25310-56710

Επιτροπή Αγώνα κατά των δεξαμενών καυσίμων στην Βάσοβα Ν. Καβάλας,
τηλ. 2510-222830, e-mail
histarchiv@otenet.gr

Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού Ν. Κιλκίς,

Οικολογική Κίνηση Δράμας,
τηλ. 25210-46423, e-mail
ecodrama@otenet.gr

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης,
τηλ. 25310-71298 e-mail
eco-rodopi@hotmail.com

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 136 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56125850
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.