ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 02 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το σημείο του Αρχιμήδη είναι η αγάπη... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Χρύσα Σωτηράκη , Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2007
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

αυτή τη φορά επέλεξα ως θέμα την αγάπη. Καμιά κοινότητα δεν μπορεί να είναι λειτουργική και να αντέξει στο χρόνο αν δεν αγγίξει το θέμα της αγάπης σε όλο το βάθος και τις διαστάσεις του. Πως μπορεί να βιωθεί η προσωπική λαχτάρα για αγάπη και ζεστασιά μέσα σε μία κοινότητα όπου δεν υφίσταται πια η οικογένεια ως μοντέλο; Ο συγγραφέας του βιβλίου "Το ιερό πρότυπο", Ντίτερ Ντουμ, αναφέρει την αγάπη ως το σημείο του Αρχιμήδη. Αν καταφέρουμε να θεραπεύσουμε την αγάπη σ' εκείνα τα σημεία που η οικογένεια από μόνη της, ως μοντέλο έχει αποφύγει να αντικρίσει με το μάτι της αλήθειας, τότε θα αρχίσουμε επιτέλους να επιδρούμε θετικά και στη θεραπεία της γης. Ο πόλεμος στην αγάπη δεν απέχει καθόλου από τους πολέμους που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο. Ένας νέος άνδρας που μαθαίνει να κλείνει την καρδιά του εξαιτίας των άσχημων εμπειριών που, ήδη από νωρίς, έχει βιώσει στην αγάπη, χάνει γρήγορα τη φρεσκάδα και την επαναστατικότητα που κουβαλάει έτσι κι' αλλιώς από τη φύση του. Υποτάσσεται σ΄ έναν κανονικό τρόπο ζωής και επιλέγει τη βία ως τρόπο έκφρασης της απερίγραπτης δύναμης που κυλάει μέσα του. Συντονίζεται ευκολότερα με τους τρόπους και τις αρχές ενός στρατιωτικού προτύπου.

Οι κοινότητες του μέλλοντος είναι χώροι όπου νέοι και ενήλικες θα βρίσκουν ξανά την εμπιστοσύνη να αγαπήσουν γιατί πλέον η εκμάθηση της αγάπης θα αποτελεί μέρος σπουδής στη ζωή τους. Στο κείμενο που ακολουθεί, αναφέρονται δύο βασικές σκέψεις. Η πρώτη είναι ότι η ζήλεια δεν ανήκει στην αγάπη και η δεύτερη ότι η αγάπη δε γνωρίζει όρους και ότι από τη φύση της είναι απόλυτα πιστή.

Στην κοινότητα της Ταμέρα, η αγάπη αναφέρεται ως θέμα πρωταρχικό. Δεν έχει νόημα ν΄ αλλάξουμε μόνο τις εξωτερικές συνθήκες ζωής, να χτίζουμε σπίτια με πηλό, να εφαρμόζουμε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και να χρησιμοποιούμε την ηλιακή ως βασική πηγή ενέργειας , αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας στον τρόπο που αγαπάμε. Η αγάπη είναι ελεύθερη. Η αγάπη ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα παραδείγματος χάριν, δεν μπορεί να είναι σχέση κατοχής αλλά να βασίζεται στην αλήθεια και στον αλληλοσεβασμό των αγαπημένων. Έτσι μπορεί να ριζώσει στην αιωνιότητα.

Μολαταύτα γεννιέται ένα ερώτημα: τι μπορεί να κάνει κανείς όταν τον κατακλύζει η ζήλεια ή ο φόβος της εγκατάλειψης, όταν σκέφτεται ότι το να μείνει πιστός στην αγάπη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν είναι παρά μία άπιαστη ρομαντική ιδέα; Μ΄ αυτό το ερώτημα θα ήθελα να ασχοληθώ την επόμενη φορά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Χρύσα Σωτηράκη
grace_ingreece@yahoo.gr

Το σημείο του Αρχιμήδη είναι η αγάπη

Η αγάπη ξεκινά εκεί,
όπου μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι ο ένας για τον άλλον.

Gabriele Brüggemann


Υπάρχουν δύο μοντέλα ύπαρξης: το ένα είναι αυτό της ανοιχτής καρδιάς και το άλλο είναι το μοντέλο της κλειστής καρδιάς. Αγάπη είναι το άνοιγμα της καρδιάς. Η πιο άσχημη αλήθεια της πατριαρχικής εποχής είναι το ότι έχει εμποδίσει την αγάπη. Το έλεος των δυτικών μας κοινωνιών, έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι η αγάπη δεν ήταν δυνατό να έχει διάρκεια γιατί οι ανοιχτές καρδιές είχαν ήδη νωρίς βομβαρδιστεί με ακατάληπτες απογοητεύσεις και χυδαιότητες. Τα παιδιά έχουν στην αρχή μία ανοιχτή καρδιά, όμως έπειτα την κλείνουν όλο και περισσότερο, γιατί οι ενήλικες κυρίως στον καιρό μας δεν ξέρουν πως βαδίζει κανείς με ανοιχτή καρδιά. Οι εμπειρίες στην παιδική ηλικία μοιάζουν συχνά με σταγόνες ασετόν που πέφτουν πάνω σε μία αμοιβάδα. Κλείνει τα ανοίγματά της και μαζεύει τα πλοκάμια της. Στο εξής όλες οι αντιδράσεις κλεισίματος είναι ήδη προγραμματισμένες. Οι νέοι έχουν στην πρώτη αγάπη τους επίσης ανοιχτή την καρδιά, όμως κι΄ αυτοί ήδη από νωρίς διαπιστώνουν ότι είναι καλύτερα να την ξανακλείσουν, γιατί διαφορετικά οι εμπειρίες πονούν αρκετά. Οι δε ενήλικες είναι κατά κανόνα μόνο έτοιμοι κάτω από ακριβώς υπολογισμένες προϋποθέσεις να ανοίξουν εντελώς την καρδιά τους. Και καθώς αυτές οι προϋποθέσεις δεν συμφωνούν με την πραγματική αγάπη, η καρδιά κλείνει από μόνη της ξανά και παραμένει περισσότερο ή λιγότερο για πάντα κλειστή.

Ένας ανθρωπιστικός κόσμος μπορεί να γεννηθεί μόνο από ανοιχτές καρδιές. Κάτω απ΄ αυτό το πνεύμα μπορούμε να πούμε: Το σημείο του Αρχιμήδη για την πραγματοποίηση του ιερού προτύπου πάνω στη γη είναι η αγάπη.

Όμως την ίδια στιγμή ξεκινάει το δράμα, αφού όλοι μας κλείσαμε την καρδιά μας όχι χωρίς λόγο, και εάν την ξανανοίξουμε, το ρισκάρουμε κατά κάποιο τρόπο. Φοβόμαστε να το ρισκάρουμε γιατί από γενιά σε γενιά έχουμε ζήσει άσχημες εμπειρίες. Όσο μεγαλύτερη η λαχτάρα, τόσο μεγαλύτερος και ο φόβος. Σε τελική ανάλυση δισεκατομμύρια ανθρώπων μαθαίνουν να νικούν τη λαχτάρα τους. Τη θέση της έχουν πάρει τα υποκατάστατα του υπάρχοντος συστήματος: μέσα ενημέρωσης, κατανάλωση, τουρισμός, ποδόσφαιρο- και συχνά βέβαια πόλεμος.

Πολλά άσχημα προέρχονται από μη εκπληρωμένη αγάπη. Από αγάπη που απειλεί γεννιέται εκδίκηση. Προσκόλληση, πίεση, ζήλεια, φόβος της εγκατάλειψης, δυσπιστία και αλληλοεπιτήρηση: το επίκαιρο σύνδρομο των σχέσεων μας αγάπης, τα επακόλουθα άσχημων εμπειριών σε μία περίοδο όπου η καρδιά ήταν ακόμα ανοιχτή. Εκεί όπου υπάρχει σπίθα, εκεί που η καρδιά θα ήθελε ν΄ ανοίξει σε χρόνο δευτερολέπτου, αντί για αγάπη έρχεται θυμός ή φόβος, αφού στο υποσυνείδητο αποθηκεύονται οι πόνοι, που κάποτε ήταν συνδεδεμένοι με την αγάπη. Το πεπρωμένο της αγάπης είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια συνδεδεμένο με απογοήτευση και χωρισμό, με προδοσία και ψέμα, με υποψία και χυδαιότητα, με δολοφονία και σκοτωμό. Ως αποτέλεσμα έχει προκύψει μια συλλογική ψυχική δομή που αντιδρά στην αγάπη με το φόβο του χωρισμού, στο φόβο του χωρισμού με λάθος υποσχέσεις πίστης, στις λάθος υποσχέσεις πίστης με θυμό και εκδίκηση. Αυτή η μοιραία σύνδεση είναι το υπόβαθρο των σημερινών κοινωνιών, στις εικόνες της αγάπης και
στις διαταγές του γάμου, στην ηθική και τις στρατηγικές του πολέμου. Δε θα μπορέσει να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο, όσο υπάρχει πόλεμος στην αγάπη.

...Οι καλύτερες ανδρικές φιλίες διαλύθηκαν όταν επρόκειτο για την ίδια γυναίκα. Οι καλύτερες γυναικίες φιλίες διαλύθηκαν όταν επρόκειτο για τον ίδιο άνδρα. Η αγάπη, όσο καιρό στεκόταν στον κορσέ του παλιού προτύπου ήταν μία καταστροφική δύναμη. Όμως στην πραγματικότητα είναι μία θεραπευτική δύναμη που στέκεται πνευματικά υψηλότερα από όλες τις άλλες θεραπευτικές δυνάμεις.

...Σε πολλούς τομείς του πρότζεκτ μας γνωρίσαμε το καινούργιο πρότυπο... Το γνωρίσαμε στη συναναστροφή μας με τα ζώα, στην επικοινωνία με τους αρουραίους και τα φίδια, στην επίδραση του καιρού και στη θεραπεία πληγών και ασθενειών...

Όμως μας πήρε πολύ καιρό ώσπου να τολμήσουν οι πρώτοι άνθρωποι να σταθούν ξανά εκ νέου και παντελώς στο πλευρό της αγάπης. Αν το δούμε μέσα από το πρότυπο της ζωής είναι τόσο απλό. Όταν νιώσεις ότι αγαπάς έναν άνθρωπο, τότε ακολούθησε ανεπιφύλακτα αυτήν την αγάπη. Ότι γίνεται μέσα από αγάπη, γίνεται σωστά. Αυτή ήταν μια βασική φράση πίστης του Vincent van Gogh. Αυτήν την προκαταβολική εμπιστοσύνη πρέπει να τη φέρεις εσύ. Το υπόλοιπο “let Got do”, το υπόλοιπο θα το κάνει για λογαριασμό σου το ιερό πρότυπο. Αυτό δεν είναι δύσκολο, είναι απλό. Οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με ελαφρότητα. Ακολούθησε την αγάπη και ρίσκαρε τις ψυχικές αναταράξεις που πιθανόν θα αντιμετωπίσεις. Γνώριζε ότι το πρόσωπο που πραγματικά και ειλικρινά αγαπάς, κατά πάσα πιθανότητα θα αγαπηθεί πραγματικά και ειλικρινά κι' από κάποιους άλλους. Θα ήταν περίεργο, αν δεν ήταν έτσι. Συγκράτησε την ένταση και παρέμεινε πιστός στην αγάπη. Θα έρθουν εντελώς νέες σκέψεις, ανακαλύπτεις μία χαρά και μία
διευκόλυνση που δεν θα μπορούσες να την πιστέψεις ως δυνατή. Κάνεις ανακαλύψεις που δεν μπορείς να τις μοιραστείς σχεδόν με κανέναν. Ίσως να δείχνεις σκεπτικός και κατηφής, όμως πρόκειται για μία νέα ευτυχία που μπαίνει σε δρόμο μέσα από σένα και τη ζωή σου. Λάβε νηφάλια υπ' όψιν ότι στα μάτια των φίλων σου θα φανείς για κάποιο διάστημα κάπως αξιοπερίεργος και άρρωστος πνευματικά...

Μάθε ακόμα και σ΄ αυτές τις αναταράξεις να παραμένεις στο κέντρο σου. Το σωστό συμβαίνει από μόνο του, όταν γνωρίζεις το ιερό πρότυπο και είσαι έτοιμος να το ακολουθείς όλο και περισσότερο. Μία εντελώς νέα γνώση γεννιέται μέσα σου. Ακόμα και η ζήλεια είναι ένα ερώτημα της γνώσης. Από ένα ορισμένο σημείο γνώσης και μετά δεν μπορείς πια να ζηλεύεις. Ξέρεις τώρα ότι η ζήλεια δεν ανήκει στην αγάπη και το ξέρεις όχι μόνο θεωρητικά αλλά κυτταρικά, με το δέρμα και τις τρίχες του κεφαλιού σου. Οι αλυσίδες πληροφοριών στο γενετικό σου κώδικα συνδέονται τώρα εκ νέου, έτσι που δεν υπάρχει πια χώρος για την πληροφορία της ζήλειας. Το κορμί σου στο σύνολό του το γνωρίζει αυτό. Γνωρίζεις τώρα επίσης ότι η αγάπη έχει κάπως να κάνει με την παράδοση, τη δωρεά, την προσφορά, τη βοήθεια και καθόλου με την απαίτηση και τον εξαναγκασμό. Τα παλιά παραδείγματα της αλληλοπίεσης δεν υφίστανται πια, οι παλιές παραστάσεις του χωρισμού, του ανταγωνισμού και της ζήλειας έχουν αποχωρίσει από σένα, το παλιό πρότυπο έχει από μόνο του εξαφανιστεί. Κάθε τόσο έχω ζήσει πόσο απλά λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Δεν χρειάζεται κανείς επιπλέον θεραπευτική αγωγή και το μόνο που χρειάζεται είναι μια αδιατάρακτη συνέχεια και μία γνώση που ολοένα αυξάνεται. Εάν κανείς το επιθυμεί πολύ, χρειάζεται μια απόλυτη πίστη στο θέμα της αγάπης. Το ιερό πρότυπο γνωρίζει ότι φόβοι εγκατάλειψης και μέτρα προστασίας δεν ανήκουν στην αγάπη. Κάποια στιγμή το γνωρίζουμε κι΄ εμείς. Τότε ξεκινάει ένας ιαματικός δρόμος με καινούργιο βάθος και με εντελώς νέες προοπτικές. Απ΄ αυτό το σημείο ξεκινάμε την ανοικοδόμηση των θεραπευτικών βιοτόπων. Γνωρίζουμε τώρα περί τίνος πρόκειται και για πιο λόγο τα κάνουμε όλα. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τους αξιόλογους ανθρώπους και να τους αγαπάμε, αυτούς που αγάπησαν τόσο ανεμπόδιστα: Vincent van Gohg, Leo Tolstoi, Selma Lagerlöff, Frère Roger, Ernesto Cardenal, Nelson Mandela, Ruth Pfau...

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ακόμα μερικά λόγια για την αγάπη, γεμάτα έμπνευση, γραμμένα από την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος(Elisabeth Kübler-Ross):

Το να μάθουμε να ζούμε σωστά σημαίνει σε τελική ανάλυση να μάθουμε να αγαπάμε.
Η αληθινή αγάπη δε θέτει απαιτήσεις κατοχής και όρους.
Το μοναδικό που κατά τη δική μου γνώση θεραπεύει πραγματικά τους ανθρώπους είναι η χωρίς όρους αγάπη.
Η αγάπη είναι εκείνη που δίνει νόημα στη ζωή.


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 36 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55186730
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.