ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΗΦΙΣΙΑ - ΛΑΥΡΙΟ: Γνωρίζω την Πόλη μου με το Ποδήλατο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συγκοινωνία - Πεζοί
ΠΕΕΠ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλ , Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2007

Η ΠΕΕΠ (Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς διοργανώνει ανοιχτές πολιτιστικές διαδρομές με ποδήλατο στις πόλεις της Κηφισιάς και του Λαυρίου.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία ενός δικτύου 8 μη κυβερνητικών οργανώσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σε ακόμη 11 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι πολιτιστικές διαδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί στις 11:00 π.μ. - όταν ο καιρός το επιτρέπει - προσφέρονται δωρεάν στους δημότες και τους επισκέπτες των δυο πόλεων με ποδήλατα που παρέχει η οργάνωση. Τις ομάδες των ποδηλατών, μέχρι και 30 ατόμων, συνοδεύουν εκπαιδευμένοι εθελοντές - οδηγοί.

Τα εγκαίνια του προγράμματος

Τα εγκαίνια του προγράμματος με σύντομες παρουσιάσεις από τους διοργανωτές καθώς και οι πρώτες επίσημες ποδηλατικές διαδρομές στις πόλεις θα πραγματοποιηθούν:

- στην Κηφισιά, το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην αφετηρία του προγράμματος στο Ζηρίνειο Γυμναστήριο.

- στο Λαύριο, την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην αφετηρία του προγράμματος στο  Ορυκτολογικό Μουσείο.

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα δυναμικό μηχανισμό που παρέχει ομαδικές εξορμήσεις με ποδήλατο τόσο στους δημότες όσο και στους επισκέπτες των πόλεων και με αυτόν τον τρόπο τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της κάθε πόλης.

Η πρωτοβουλία "Η Πόλη μου με Ποδήλατο" έχει στόχο να αναδείξει τη δυναμική που μπορεί να έχει ο εθελοντισμός κάνοντας ταυτόχρονα μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής όλων μας. Με τη δράση μας αυτή θέλουμε να αποδείξουμε ότι το ποδήλατο μπορεί να γίνει "στάση ζωής", αφού μέσω αυτού μπορούμε:

- Να βελτιώσουμε έμπρακτα την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

- Να ξανανιώσουμε τη χαρά, την ευχαρίστηση και την ευεξία που προσφέρει η μετακίνηση με ποδήλατο.

- Να μεταφέρουμε στα παιδιά και στη νέα γενιά μια διαφορετική, περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον φιλοσοφία μετακίνησης.

- Να γνωρίσουμε την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της κάθε πόλης.

- Να βοηθήσουμε την πόλη μας να αποκτήσει ένα νέο πόλο έλξης και να μείνει αλησμόνητη στους επισκέπτες της.

Οι Δήμοι Κηφισιάς και Λαυρίου, επελέγησαν εξαιτίας του ιδιαίτερα σημαντικού πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα τους. Ο Δήμος Κηφισιάς γνώρισε ανάπτυξη ως αστική περιοχή κατοικίας με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διακρίνεται για το σημαντικό φυσικό περιβάλλον στους πρόποδες της Πεντέλης. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Λαυρίου, μια παράκτια περιοχή με λιμενικές εγκαταστάσεις, γνώρισε ανάπτυξη από την αρχαιότητα αλλά και στα νεότερα χρόνια ως βιομηχανική περιοχή εξόρυξης μεταλλευμάτων και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα υπαίθριο ορυκτολογικό και βιομηχανικό μουσείο.

Τα υπόλοιπα προγράμματα των ποδηλατικών διαδρομών μέσω της συνεργασίας του δικτύου των μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Ελευσίνα, τη Νέα Ιωνία, το Μαρούσι, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Μαραθώνα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Χανιά και την Κω. Στόχος του προγράμματος είναι οι ποδηλατικές πολιτιστικές διαδρομές να επεκταθούν σταδιακά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Το πρόγραμμα "Η Πόλη μου με Ποδήλατο" στο Λαύριο και την Κηφισιά υποστηρίζεται από:

- Το Δήμο Λαυρίου

- Το Δήμο Κηφισιάς - Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς "Ι. Ζηρίνης"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η διαδρομή στην Κηφισιά

Η Κηφισιά είναι ένας από τους ιστορικούς δήμους της Αττικής στα προάστια της πόλης των Αθηνών και το σημαντικό φυσικό περιβάλλον της στους πρόποδες της Πεντέλης. Αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα δροσερό καταφύγιο για τους Αθηναίους, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία 30 χρόνια γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη, με πυκνή δόμηση, καταστήματα, εμπορικά κέντρα και πολλά αυτοκίνητα στους στενούς της δρόμους. Ο παλιός της χαρακτήρας με τα πλατάνια και τα δροσερά ρυάκια στις άκρες των δρόμων τείνει να εξαφανιστεί. Αυτήν την παλιά εικόνα της Κηφισιάς ανακαλύπτουμε ξανά με το ποδήλατο, μέσα από δύο διαδρομές.

Κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί ξεκινάμε με αφετηρία το Ζηρίνειο Γυμναστήριο και επισκεπτόμαστε τη Βίλα Καζούλη, το ¶λσος της Κηφισιάς και το σταθμό του τραίνου, ενώ στη συνέχεια  περνάμε από διάφορα σημαντικά αρχοντικά και βίλες της κάτω Κηφισιάς όπως τον Πύργο Αποστολίδη, το Αρχοντικό στο ρέμα της Πύρνας, το Αρχοντικό Καζανόβα, την οικία του πρωθυπουργού Πρωτοπαπαδάκη και την Έπαυλη Ατλαντίς. Κατόπιν, κατευθυνόμαστε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στην οικία της Πηνελόπης Δέλτα που σήμερα είναι Μουσείο, στο Πάρκο Μουσών και στο παλιό γεφυράκι του Ρέματος της Πύρνας, στο Δημαρχείο της Κηφισιάς και στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, έναν σημαντικό χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και έρευνας. Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο Κτήμα Συγγρού για μια βόλτα στο δάσος.

Κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί ξεκινάμε πάλι με αφετηρία το Ζηρίνειο Γυμναστήριο,  επισκεπτόμαστε το άλσος του Κεφαλαρίου, το παλιό γεφυράκι στο Ρέμα της Πύρνας στο Πάρκο Μουσών, το Δημαρχείο της Κηφισιάς και το εξωκλήσι στο Ρέμα της Πύρνας. Κατόπιν, κατευθυνόμαστε στο Κτήμα Συγγρού για μια βόλτα στο δάσος, στη Σχολή Αναβρύτων και το Θέατρο, στην έπαυλη Συγγρού και το  εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται με επίσκεψη στη Βίλα Καζούλη.

Η διαδρομή στο Λαύριο

Η Λαυρεωτική, η παράκτια περιοχή στο νότιο άκρο της Αττικής με μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία 5.000 χρόνων, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μοναδικό υπαίθριο ορυκτολογικό μουσείο και βιομηχανικό μουσείο με πλήθος οικιστικών, μεταλλευτικών και μεταλλουργικών μνημείων αρχαίων και νεότερων. Παράλληλα, είναι ένα ζωντανό μνημείο του καθημερινού μόχθου των ανθρώπων με εξεγέρσεις και απεργίες που χρονολογούνται ήδη από το 19 αιώνα και ανοίγουν το δρόμο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην εργασία και τη ζωή σε πανελλήνιο επίπεδο.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί στις 11, με αφετηρία το Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου επισκεπτόμαστε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης του Λαυρίου όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ¶γαλμα του Σερπιέρι του ιδρυτή της Γαλλικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, το κτίριο του παλαιού Α` Δημοτικού Σχολείου που σήμερα στεγάζει τη Φιλαρμονική του Δήμου, το Παλιό Δημαρχείο, το Πολιτιστικό Μουσείο και το ¶γαλμα Μεταλλωρύχων. Κατόπιν, επισκεπτόμαστε την Παλιά Αγορά, την Πλατεία Ηρώων και το Πάρκο της Παλιάς Ρεμίζας με τα Κτίρια του Παλιού Σταθμαρχείου, την Πλατεία του Δημαρχείου και το Ρολόι του Λιμανιού, το ¶γαλμα της Γυναίκας που ατενίζει τη Μακρόνησο, τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και τη Γαλλική Σκάλα, τα ερείπια της Αμερικάνικης Εταιρείας και το αρχαίο θέατρο Θορικού το αρχαιότερο που σώζεται σήμερα στην Ελλάδα. Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μας στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, στο Φοινικόδασος και στο Κτίριο Φιλαρμονικής της Ευτέρπης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:
Μαρία Δημητροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής, τηλ.: 210 3825506 & 6948 884018 -  e-mail: public@cvgpeep.gr
Ελένη Γαζή: Πρόεδρος, τηλ.: 6944 782959

ΠΕΕΠ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον
Βερανζέρου 15, 10677 Αθήνα
Τηλ.: 210 3825506, Fax: 210 3814682
CVG - Conservation Volunteers Greece
15 Veranzerou Str., 10677 Athens
Tel.: +30 210 3825506, Fax: +30 210 3814682
web-site: www.cvgpeep.gr, e-mail: 1987@cvgpeep.gr

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΠΕΕΠ, Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987. Βασικός στόχος της είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ΠΕΕΠ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 121 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603475
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.