ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι εξελίξεις για το μεγάλο λιμάνι της Νάξου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ , Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2007
Το Φλεβάρη του 2006 η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου κάλεσε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση στη Χώρα του νησιού για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για την κατασκευή μιας κατ' όνομα επέκτασης του λιμανιού. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα νέο έργο που επιχειρούσαν να το περάσουν ως επέκταση. Τα 12,5 στρέμματα τσιμέντο θα έρχονταν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 7,5στρ. του σημερινού λιμανιού, πράγμα που υπερδιπλασιάζει τον όγκο του. Μετά από αυτή τη συζήτηση και αφού συστάθηκε επιτροπή που θα εξέταζε την δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, τον Απρίλη του 2006 κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης του έργου από 33  κατοίκους και φίλους της Νάξου.

Οι τοπικές αρχές τότε με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Κόκκινο διακήρυτταν αλαζονικά ότι το έργο δεν παρουσιάζει κανένα νομικό πρόβλημα κι ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα γίνει όπως παρουσιάζεται στη μελέτη. Διαψεύστηκαν οικτρά.

Στη συνέχεια, οι τοπικές αρχές αφού αναγκάστηκαν να ενημερωθούν πραγματικά για  τη μελέτη (γιατί αποδείχτηκε ότι μέχρι τότε είχαν μαύρα μεσάνυχτα), διαπίστωσαν ότι είχαν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Από τη μια η μελέτη ήταν πρόχειρη και λειψή, από την άλλη το ίδιο το έργο όπως είχε σχεδιαστεί δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματική κοινωνική ανάγκη.

Αντίθετα, αν υλοποιηθεί η μελέτη πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα θα ενταθούν ενώ θα δημιουργηθούν και νέα: το οξυμμένο, ειδικά το καλοκαίρι, κυκλοφοριακό θα επιβαρυνθεί, σχεδιάζεται μια νέα προβλήτα σε κατοικημένη τουριστική περιοχή (δίπλα στην βασική παραλία της πόλης, τον ¶ι-Γιώργη) όπου θα εκφορτώνονται τα επικίνδυνα φορτία (γκάζι, βενζίνες, πετρέλαιο), θα πρέπει να γίνουν εκβαθύνσεις σε περιοχή με σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες, ενώ η κλίμακα της "επέκτασης" είναι τέτοια που δεν συνάδει με ένα κυκλαδικό νησί, κ.λπ., κ.λπ.

Οι αρχές θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από την έμπρακτη συλλογική αντίθεση μερίδας των κατοίκων ενάντια σε μια πολιτική επιλογή τους που αποτελεί ένα βήμα για την επίτευξη του τελικού τους στόχου: την παράδοση του νησιού στην κερδοφρένεια του άγριου τουρισμού, των εργολάβων και των επενδυτών.

Για να επιτύχουν λοιπόν στο μεγάλο "αναπτυξιακό" τους έργο χρησιμοποίησαν κάθε πρόσφορο μέσο. Τη συκοφάντηση, την ελεεινολόγηση και την απόπειρα περιθωριοποίησης όσων διατυπώνουν μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο, την διακίνηση ψευδεπίγραφων κειμένων που υπογράφηκαν με τις γνωστές "δημοκρατικές" διαδικασίες εν μια νυκτί από ελεγχόμενους συλλόγους και παραρτήματα του δήμου, την αλαζονική πολιτική μέσω των ΜΜΕ που περιλαμβάνει ακόμα και προσωπικές ύβρεις...

Εξάλλου, όπως υποστηρίχτηκε ευθαρσώς και δημόσια, οι αρχές άσκησαν στο μέγιστο κάθε δυνατή πίεση, είτε με παρασκηνιακούς ψιθύρους σε διαδρόμους, είτε με τους  συνταγματολόγους που με το ένα χέρι υπογράφουν για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης αλλά με το άλλο ως δικηγόροι υπηρετούν την καταστροφή του (ναι, στον δικηγόρο του Δήμου αναφερόμαστε). Αλλά υπεράνω όλων η απορροφητικότητα των κονδυλίων...

Και είναι πολλά τα λεφτά μιας και ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 16 εκατ. ευρώ ενώ ο εργολάβος (Αναστηλωτική Α.Ε.) μειοδότησε με 8 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους δυο μήνες ο καινούργιος δήμαρχος (και αντιδήμαρχος τις δυο προηγούμενες τετραετίες) έχει επιδοθεί στις γνωστές πρακτικές εμπλουτισμένες και με νέα επικοινωνιακά κόλπα: καλεί τους αιτούντες την ακύρωση του έργου σε "ψιλοκουβέντα" για να τους πείσει ότι πρέπει να αποσύρουν την υπογραφή τους. Παράλληλα, με δική του πρωτοβουλία και λίγο πριν τη δίκη, καλέστηκαν επιλεκτικά οι πρόεδροι ορισμένων "φορέων" της Νάξου – των συνοδοιπόρων του στην άγρια ανάπτυξη - για να αποφασίσουν ομόφωνα, όπως ανακοινώθηκε, ότι θα κάνουν τα πάντα για να γίνει το μεγάλο λιμάνι. Για να εμφανίσουν μάλιστα κλίμα ομοψυχίας απέκρυψαν τόσο το γεγονός ότι οι πρόεδροι δεν εκπροσωπούσαν αναγκαστικά τις απόψεις των μελών των συλλόγων τους, όσο και ότι τουλάχιστον ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και άλλοι παρευρισκόμενοι δεν τάχθηκαν μαζί τους.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ έγινε στις 21 Φλεβάρη 2007, και η εισήγηση υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις που επικαλούμαστε για τη ματαίωση του έργου. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που ωστόσο σκιάζεται από άλλη μια απόπειρα του Δήμου να διχάσει και να απομονώσει τους διαφωνούντες: στη διάρκεια της διαδικασίας ο δικηγόρος του έκανε μια πρόταση – επικοινωνιακό ανούσιο πυροτέχνημα - να γίνουν μόνο οι δύο κυματοθραύστες και να υποστυλωθεί  η υπάρχουσα προβλήτα που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές σε μια θεομηνία το 2003.

Βέβαια η επιδιόρθωση των σπηλαιώσεων της προβλήτας έπρεπε να έχουν γίνει από την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ που είχε έρθει στη Νάξο ακριβώς γι' αυτό το λόγο και υποτίθεται ότι και η χρηματοδότηση υπήρχε και η μελέτη. Αν σήμερα το λιμάνι της Νάξου είναι επικίνδυνο ή έστω ανασφαλές τότε εξ' ολοκλήρου η ευθύνη ανήκει στο Δήμο. Δική μας θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από το να γίνει άμεσα μελέτη για την αποκατάσταση της προβλήτας, να κατατεθεί στην τοπική κοινωνία και μετά από τις όποιες τροποποιήσεις που ίσως χρειαστούν, να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι όποια κι αν είναι η οριστική απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα εκδοθεί σε διάστημα μεγαλύτερο από πέντε μήνες, το σίγουρο είναι ότι η προσφυγή αποτέλεσε έναυσμα ώστε να ανοίξει στην κοινωνία μας γι' άλλη μια φορά η συζήτηση για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε - και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να δούμε σε βάθος και με προοπτική.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ
e-mail: haini@altecnet.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 231 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57642828
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.