ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα νερά της Μουργκάνας είναι η μόνιμη λύση για τη λύση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νερό
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας , Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2007
Ναι! Τα νερά της Μουργκάνας είναι η λύση!

Πρόταση: Να γίνει η μόνιμη λύση!

Αρ.Πρωτ. 32/2007
Κέρκυρα 22/02/2007

Την αναζωπύρωση της πρότασης για ύδρευση του Νομού μας από "τα νερά της Μουργκάνας" μελετάει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα (20/02/2007), η πηγή της Λαγκαβίτσας, που πηγάζει από το Όρος Μουργκάνα του Νομού Θεσπρωτίας, τα νερά της οποίας καταλήγουν στον Λούρο, σαν παραπόταμός του, έχει και στο παρελθόν προταθεί σαν λύση και μάλιστα, φαίνεται να είναι σε όλα πολύ καλύτερη από τις άλλες δύο. Είναι καλύτερη, φθηνότερη και πολύ πιο ασφαλής απ' όλες τις απόψεις.

Οι δυσκολίες που υπήρχαν στο παρελθόν όσον αφορά την εκμετάλλευση και του ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών, φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί σήμερα, μια και πληροφορούμαστε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία η ύδρευση και της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας.(παίρνουν και από άλλες πηγές).

Σύμφωνα με την μελέτη, αλλά και με στοιχεία που μπορέσαμε να μαζέψουμε, η πρόταση αυτή υπερτερεί κατά πολύ για τους εξής λόγους:

1) Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των νερών της Μουργκάνας, ανήκουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από κοινού και σε ίσα μερίδια και στους τέσσερις Νομούς: Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας και Λευκάδας. Επομένως όχι μόνον θα είναι Ελληνικό νερό, αλλά δεν θα χρειάζεται να το πληρώνουμε γιατί είναι και δικό μας. Ας σημειωθεί ότι η Λευκάδα εφαρμόζει από ανέκαθεν κάτι αντίστοιχο, δηλαδή αρδεύεται από τις πηγές του Λούρου (απ' όπου αρδεύεται και η Πρέβεζα και η ¶ρτα).

2) Η πηγή έχει ένα μέτρο διάμετρο νερού αλλά και δύο μέτρα ύψος. Αποδίδει περίπου 100.000 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα. Το ένα δέκατο από αυτό υπολογίστηκε ότι είναι αρκετό για την ύδρευση και για την άρδευση και για όλες τις ανάγκες του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία πριν περίπου 20 ετών. Δηλαδή, πλήρης επάρκεια και αφθονία!

3) Η μεταφορά του νερού είχε υπολογιστεί ότι θα γινόταν πολύ εύκολα και οικονομικά. Η συνεχής ροή και η πίεση των "συγκοινωνούντων δοχείων" θα του έδινε την ώθηση να φθάσει χωρίς αντλίες μέχρι το ύψος του Σπαρτίλα και υπήρχε και πρόταση για μεταφορά του σε ακόμα υψηλότερο σημείο, (με απλές μηχανικές μεθόδους, χωρίς πολύ κόστος), ώστε να εκμεταλλευτούν την μορφολογία του εδάφους της περιοχής πάνω από τον Σπαρτίλα για να μπορούν να το συλλέγουν ευκολότερα και να επιτυγχάνουν από εκεί καλύτερα την τροφοδοσία του νησιού.

4) Για την μεταφορά του, υπολογίστηκε ότι χρειάζονται, ίσα, ίσα τρεις πλαστικοί σωλήνες (από ειδικό αλλά καθόλου ακριβό υλικό), διαμέτρου μόλις Φ10. Οι δύο θα είναι αρκετοί και ο τρίτος θα είναι εφεδρικός. Η διάμετρος Φ10, θεωρήθηκε η ιδανικότερη λόγω της ευελιξίας που του παρέχει, ώστε η τοποθέτησή του να είναι όσο πιο απλή, εύκολη και ασφαλής γίνεται.

5) Από απόψεως καθαρότητας το νερό δεν περιέχει νιτρώδη άλατα και βαρέα μέταλλα, ούτε καν σε απειροελάχιστες ποσότητες που πάλι θα θεωρούνταν πόσιμο. Θα είναι "μαλακό" και δεν θα χρειάζεται αποσκλήρυνση, ακόμα και στις καλοκαιρινούς μήνες με την υπερβολική κατανάλωση. Επίσης, θα είναι συνεχώς τρεχούμενο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, όπως συμβαίνει συχνά με το στάσιμο νερό των τεχνητών λιμνών των φραγμάτων. Σίγουρα, δηλαδή θα είναι πολύ καθαρότερο νερό από τις άλλες δύο προτάσεις και χωρίς τεχνητούς καθαρισμούς, αφαλατώσεις και επιπλέον κόστη, όπως στην περίπτωση με τα φράγματα.

6) Οι σωλήνες υπολογίστηκε ότι θα πρέπει να βυθιστούν στην θάλασσα από την Σαγιάδα και να καταλήξουν στην Κέρκυρα στην περιοχή Μπαρμπάτη για να μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μεταφορά και η άνοδος του νερού στο υψηλότερο δυνατό σημείο στην Κέρκυρα. (Υπολογίζεται στο ύψος του Σπαρτίλα). Είχαν επίσης μελετηθεί και τρόποι που χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μπορέσουν εύκολα να ανεβάσουν το νερό στο επιθυμητό ύψος, σε περίπτωση που, παρ' όλους τους υπολογισμούς, το νερό, δεν έφθανε, τελικά, εκεί που το υπολόγιζαν. Υπάρχουν έτοιμες αυτές οι λύσεις, φθηνά και εύκολα εφαρμόσιμες.

7) Ασφάλεια: Είναι η μόνη ασφαλής λύση γιατί δεν μπορούν να προκληθούν δυσάρεστες επιπλοκές. Ούτε οι σεισμοί, ούτε η αλλαγή των διακρατικών σχέσεων με μια ασταθή χώρα όπως η Αλβανία, μπορούν να διακόψουν την επιτυχία της λύσης αυτής.

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους θεωρούμε τα νερά της Μουργκάνας την καλύτερη λύση για την ύδρευση και άρδευση  του νομού μας. Πραγματικά, αυτή η λύση, έχει μόνον προτερήματα.

Γι' αυτό λοιπόν, προτείνουμε να εφαρμοστεί σαν η μόνιμη λύση άρδευσης του Νομού.

Αφού είναι η καλύτερη, γιατί να γίνει μόνο "προσωρινή";

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, Αρ. 15
Τ.Κ. 49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ: 2661037761 & 6938712638
www.ecocorfu.gr - info@ecocorfu.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126055
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.