ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24: ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ Φ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
|
Παγκρήτια Γεωτεχνική Πρωτοβουλία
,
Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2007
|
Ηράκλειο 21/2/2007
Την ώρα που φουντώνει σε διεθνές επίπεδο η συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές που ο άνθρωπος επιφέρει στον πλανήτη και για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, στην Ελλάδα συζητάμε ξανά για την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος, που τροποποιήθηκε και στην αναθεώρηση του 2001! Το καλό που προέκυψε από τη συζήτηση αυτή, ήταν ότι φωτίστηκε αρκετά ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας. Φάνηκε επίσης καθαρά γιατί από το 1975 μέχρι σήμερα και παρά τη συνταγματική προστασία, τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος γίνονται όλο και πιο έντονα.
Πόσο ψηλά αλήθεια είναι στις προτεραιότητες όλων μας το περιβάλλον; Μια απάντηση δίνει η κακή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας. "Πουλήσαμε" (ή μάλλον ξεπουλήσαμε) για 4 περίπου δεκαετίες τις ομορφιές της Ελλάδας και εξακολουθούμε να διατυμπανίζουμε ότι "το ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η ίδια η Ελλάδα" (δηλώσεις της κ. Πετραλιά κατά την παρουσίαση της τουριστικής καμπάνιας για το 2007).
Αναρωτιόμαστε όμως μήπως καλούμε τους επισκέπτες στη χώρα μας για να τους δείξουμε ότι "περιποιούμαστε" το φυσικό μας περιβάλλον:
- Σκορπώντας απορρίμματα κάθε είδους στις ρεματιές και στις άκρες των δρόμων.
- Κακοποιώντας με δρόμους και εκχερσώσεις αμφίβολης σκοπιμότητας και νομιμότητας τα βουνά και τα οικοσυστήματά τους, ισοπεδώνοντας πλαγιές, μπαζώνοντας ρέματα και αλλοιώνοντας βάναυσα τη φυσιογνωμία του τοπίου.
- Οικοδομώντας κάθε σπιθαμή γης που χτίζεται, με νόμιμη ή παράνομη εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς τα απαραίτητα χωροταξικά σχέδια.
- Μη εφαρμόζοντας την νομοθεσία που έχουμε θεσπίσει εδώ και δεκαετίες για την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων και μη γνωρίζοντας ακόμη και σήμερα ποιος είναι ο δασικός μας πλούτος.
- Προσπαθώντας αντιεπιστημονικά, όπως προτείνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 24, να διαχωρίσουμε το δάσος από τις δασικές εκτάσεις, αποκαλώντας τις τελευταίες υποτιμητικά "άγονες βραχώδεις εκτάσεις με λίγα αγκάθια" (!), ώστε να τις αποδώσουμε εύκολα στους διάφορους "πελάτες – ψηφοφόρους", για να κτίσουν σε ότι όμορφο διαθέτει ακόμα ο τόπος.
- Θέτοντας ως προτεραιότητα, που τη θέλουμε ενταγμένη και στο Σύνταγμα της χώρας, μια τριτοκοσμικού τύπου, κοντόφθαλμη και ληστρική ως προς το περιβάλλον ανάπτυξη.
Είναι κρίμα που και η ίδια η πολιτεία, αντί να δημιουργεί τις συνθήκες για πραγματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αντί να χρηματοδοτεί όσα έργα απαιτούνται γι' αυτό, αντί τελικά να διδάσκει με τη στάση της ότι ο ισχυρότερος οικονομικός πόρος της χώρας μας είναι το φυσικό της περιβάλλον, καλλιεργεί στους πολίτες την αίσθηση ότι τα ατομικά τους συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με την προστασία του περιβάλλοντος!
Η ποιότητα ζωής όμως είναι πάντα σπουδαιότερη από όποια πρόσκαιρη οικονομική ανάπτυξη - οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων πλέον παράκτιων περιοχών της χώρας μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Γι' αυτό και η απαίτηση να υπάρξουν επιτέλους πολιτικές προς όφελος του περιβάλλοντος αποκτά ολοένα και ισχυρότερα ερείσματα.
Έμπρακτα δείγματα τέτοιων πολιτικών πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουν επειγόντως:
1. Η συνέχιση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
2. Η παύση της συγκατοίκησης του Περιβάλλοντος με τα Δημόσια Έργα στο ίδιο υπουργείο.
Η Συντονιστική Επιτροπή της "Παγκρήτιας Γεωτεχνικής Πρωτοβουλίας"
Παγκρήτια Γεωτεχνική Πρωτοβουλία e-mail: pkgeotprotovoulia@yahoo.com
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2007 )
|