ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
O BIAΣMOΣ ENOΣ TOΠOY: Στρατονίκη Xαλκιδικής - 7 χρόνια με τα φου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Επιτροπή Αγώνα Στρατονίκης, Περιβαλλοντικός και Εξωρα , Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2007
Στρατονίκη Xαλκιδικής: 7 χρόνια με τα φουρνέλα κάτω απ' τα πόδια της

O BIAΣMOΣ ENOΣ TOΠOY

Συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007 στην Θεσσαλονίκη

ΔEΛTIO TYΠOY

Στις 26 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Στρατονίκης Χαλκιδικής διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας στην Θεσσαλονίκη (Aισχύλου 17 και Kασσάνδρου) - στις 7.00 μ.μ. - συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που υφίστανται οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού Στρατονίκη Xαλκιδικής, από την συνεχιζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα - εδώ και 7 χρόνια - κάτω από τον δομημένο οικισμό.

H εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εφημερίδων "Μακεδονία", "Ρήξη", "Αντιφωνητής" της Χαλκιδικής και του περιοδικού "¶ρδην", την αρωγή του Συλλόγου Στρατονικωτών Θεσσαλονίκης και της Συντονιστικής Eπιτροπής Kατοίκων Δήμου Παναγίας.

Εισηγητές, προσωπικότητες του Δημόσιου βίου της χώρας:

Μιχαήλ Δεκλερής - επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας-πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος,

Κώστας Ζουράρις - πολιτειολόγος-συγγραφέας και εκδότης των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη",

Γιώργος Καραμπελιάς - συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού "¶ρδην" και της εφημερίδας "Ρήξη",

Δημήτρης Παπαχρήστος - συγγραφέας και δημοσιογράφος,

Γιώργος Τριανταφυλλίδης - λέκτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ.,

Νίκος Σιδέρης - μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και της επιτροπής Αγώνα Στρατονίκης

και ο Aρχιμανδρίτης της I.M. Iερισσού Aγίου Όρους και Aρδαμερίου π. Xριστόδουλος Aγιορείτης.

Συντονίζει ο Δημήτρης Λουζικιώτης πρόεδρος του "Κέντρου Πολιτισμού Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης".

Η παρουσία στην εκδήλωση και η στήριξη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

TO XPONIKO TΩN EΞEΛIΞEΩN

- Στη Στρατονίκη Χαλκιδικής τα φουρνέλα χτυπούν κάτω από τα πόδια των κατοίκων εδώ και 7 χρόνια.

- Από τις αρχές του 2000 η εταιρεία  TVX HELLAS ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το 1995 - στην ουσία πρόκειται για τα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους - προχωρά χωρίς άδεια, στην παράνομη εκμετάλλευση του μεταλλείου  "Μαύρες Πέτρες" που βρίσκεται εξολοκλήρου κάτω από το χωριό Στρατονίκη. Πολλά σπίτια, Εκκλησίες και το Σχολείο εμφανίζουν ρωγμές και παρατηρούνται καθιζήσεις. Ο φόβος για ανεπανόρθωτες ζημιές είναι διάχυτος.

- ¶μεσα ξεσπούν αντιδράσεις. Οι κάτοικοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην Ιερισσό, στον Πολύγυρο και στην Θεσσαλονίκη, ενώ με  την καθημερινή  συγκέντρωσή τους στην πλατεία του χωριού προσπαθούν να αποτρέψουν τα λεωφορεία της εταιρίας με τους εργαζόμενους να μετακινηθούν στις στοές κάτω από τα πόδια τους.

- Ο Αμερικανός πρεσβευτής Tomas Miller επισκέπτεται της εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Στρατώνι Χαλκιδικής και τον Φεβρουάριο του 2002 ο υφυπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Καλαφάτης υπογράφει σχετική άδεια και "νομιμοποιεί" την παράνομη εξόρυξη.

- Ο Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου και οι κάτοικοι προσφεύγουν στο ΣτΕ.

- Ταυτόχρονα 4 διμοιρίες ΜΑΤ επί 8 μήνες στρατοπεδεύουν στο χωριό αστυνομεύοντας τους "τρομοκράτες" κατοίκους που προσπαθούν να προστατέψουν την αξιοπρέπειά τους αφού οι ίδιοι "βιάζονται" καθημερινά από τις εκρήξεις των φουρνέλων εξόρυξης.

- Ακολουθούν συμπλοκές και συλλήψεις και 208 κάτοικοι της Στρατονίκης σέρνονται κατηγορούμενοι στα ποινικά δικαστήρια.

- Οι τηλεοπτικοί δίαυλοι γεμάτοι από αίμα και ριάλιτι, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν και να αναδείξουν το πρόβλημα. Τα φουρνέλα συνεχίζουν!

- Στις αρχές του 2002 βγαίνει η 613/2002 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της προσφυγής του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου κατά της εγκατάστασης Μεταλλουργίας χρυσού στο διπλανό χωριό Ολυμπιάδα.

- Μετά από αυτήν την εξέλιξη η TVX εκβιάζει με απολύσεις των εργαζομένων εάν δεν συνεχιστεί η εξόρυξη κάτω από την Στρατονίκη. Στη σύμβαση υπάρχουν άλλωστε ρήτρες για αποζημίωση "λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας".

- Στις 7 Ιουνίου του 2002 συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση της Στρατονίκης. Να γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως των κατοίκων προτείνει ο Εισηγητής κ. Π.Ν. Φλώρος. Υπέρ του κύρους της απόφασης παρεμβαίνει σύσσωμη η ελληνική Βιομηχανία, η ΓΣΕΕ και λοιπές ..δημοκρατικές δυνάμεις!

- Στις 6 Δεκεμβρίου του 2002 δημοσιεύεται επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει παράνομη της εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη. Με την ανοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Νομαρχίας Χαλκιδικής, η TVX αγνοεί την απόφαση και συνεχίζει.

- Στις 7 Ιανουαρίου του 2003 το Υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάζεται και δίνει εντολή στην TVX να σταματήσει την εξόρυξη και επιτέλους τα φουρνέλα σταματάνε. Οι κάτοικοι χαιρετούν την απόφαση αλλά η υπόθεση δεν έχει κριθεί.

- Στις 18 Φεβρουαρίου του 2003 (σε πολιτικό χρόνο dt) παρέχεται από τον ίδιο υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ νέα έγκριση εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη. Οι κάτοικοι στρέφονται με νέα προσφυγή κατά της έγκρισης εξόρυξης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

- Η εταιρία TVX HELLAS κατ' εντολή της μητρικής TVX GOLD που στο μεταξύ έχει συγχωνευθεί στον μεταλλευτικό κολοσσό KINROSS αρνείται!!! να κάνει χρήση της νέας άδειας, θέτει τους 480 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και διαρρέει ότι ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

- Οι εργαζόμενοι  κινητοποιούνται για να εξασφαλίσουν την εργασία τους αφού τους έχουν εγκλωβίσει σε μια διαρκή ανασφάλεια για χρόνια πολιτικοί, κομματάρχες και μεγαλοπαράγοντες της περιοχής. Είναι γνωστά τα τηλεοπτικά φαινόμενα με τους μεταλλωρύχους να ωρύονται"ταμπουρωμένοι" στην είσοδο της στοάς του Μαντέμ Λάκκου, όπως και τα ρεπορτάζ ...επιφανών τηλεδημοσιογράφων να τους χρησιμοποιούσαν βορά στην τηλεθέαση.

- Στο επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζεται το επόμενο επενδυτικό σχήμα υπό την καθοδήγηση του Χαλκιδικάρχη υφυπουργού κ. Χρήστου Πάχτα. Τον Δεκέμβριο του 2003 "πτωχεύει" η TVX HELLAS και με σκανδαλώδη τρόπο και πάλι μεταβιβάζεται η επιχείρηση σε "νέο σχήμα" που ονομάζεται "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε." με μετόχους μεταξύ άλλων την εταιρεία "ΑΚΤΩΡ" και την "Εuropean Goldfields" της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ρουμάνος Vasile Frank Timis που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ηρωίνης και το όνομά του έχει συνδεθεί με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Την σύμβαση υπογράφουν εκ μέρους της Κυβέρνησης οι Υφυπουργοί κ.κ. Πάχτας και Καλαφάτης και ο κ. Κούτρας εκ μέρους της εταιρείας. Θύελλα αντιδράσεων στην Βουλή πρωτοστατούντος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Σαλαγκούδη που χαρακτηρίζει τον Ρουμάνο μέτοχο "Δράκουλα των Καρπαθίων" και την σύμβαση "αμαρτωλή".

- Το κόστος της μεταβίβασης ανέρχεται μόλις σε 11 εκατομμύρια Ευρώ αφού έχουν εξισωθεί οι απορρέουσες από την σύμβαση του 1995 απαιτήσεις της πτωχευσάσης εταιρίας  με τις ζημίες και βλάβες που έχει επιφέρει στο περιβάλλον της περιοχής.

- Οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται και εισέρχονται σε 6ετές πρόγραμμα επανακατάρτισης. Σταματάει η εξορυκτική δραστηριότητα.

- Όμως στις αρχές του 2005 η νέα εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε."  υποβάλει μελέτη για εκμετάλλευση του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη. Η Κυβέρνηση (της ΝΔ αυτή τη φορά) εγκρίνει ξανά την εξόρυξη και υπογράφει την άδεια ο μέχρι πρότινος  ωρυόμενος αλλά υφυπουργός πλέον Γ. Σαλαγκούδης!!!

- Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2005  το μεταλλείο ξαναρχίζει να λειτουργεί. ΤΑ ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ. Οι κάτοικοι καταθέτουν νέα αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ παράλληλα με αίτημα αναστολής των εργασιών μέχρι την έκδοση της απόφασης.

- Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, αν και δέχτηκε ότι οι κάτοικοι και το περιβάλλον της περιοχής υφίστανται ζημία από τη δραστηριότητα, απέρριψε το αίτημα αναστολής εργασιών για λόγους εθνικού συμφέροντος. Έτσι η υπόθεση παραπέμπεται στην κρίση της Ολομέλειας που θα τη συζητήσει στις 4 Μαϊου 2007.

- Παράλληλα  η εταιρεία επαναφέρει στο προσκήνιο την ρυπογόνο Μεταλλουργία χρυσού. Τον Ιανουάριο του 2006 καταθέτει στο Υπουργείο Ανάπτυξης μελέτες για επιφανειακές εξορύξεις - κατά τριτοκοσμικό πρότυπο - στο παρακείμενο βουνό Κάκκαβος που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Στρατονίκη, Μεγάλη Παναγία και Ιερισσός, έχει σχεδόν 100% δασοκάλυψη και είναι φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους. Οι μελέτες ακόμα περιλαμβάνουν δημιουργία δύο εργοστασίων Μεταλλουργίας χρυσού - μία στην Στρατονίκη και μία στην Ολυμπιάδα - και φυσικά χιλιάδες στρέμματα λιμνών απόθεσης αποβλήτων κυανίου και αρσενικού.

- Τα νέα "επενδυτικά" σχέδια για την περιοχή, μόλις ξεκίνησαν. Τα φουρνέλα κάτω από την Στρατονίκη συνεχίζουν!

- Το φθινόπωρο του 2006 δημιουργείται η Συντονιστική Eπιτροπή Kατοίκων Δήμου Παναγίας.

- Ο αγώνας των κατοίκων για την σωτηρία του τόπου τους εξακολουθεί.

Γα περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε τηλεφωνήστε: Δημήτρης Λουζικιώτης τηλ.: 693 6443420

Διοργάνωση:
Επιτροπή Αγώνα Στρατονίκης
Περιβαλλοντικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "ΙΣΒΟΡΟΣ"

H εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εφημερίδων "Μακεδονία", "Ρήξη", "Αντιφωνητής" της Χαλκιδικής και του περιοδικού "¶ρδην", την αρωγή του Συλλόγου Στρατονικωτών Θεσσαλονίκης και της Συντονιστικής Eπιτροπής Kατοίκων Δήμου Παναγίας.


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267497
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.