ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αποσύνδεση των σκουπιδιών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Απορρίμματα - Απόβλητα
Δήμος Τσαντίλης , Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2007
Τα σκουπίδια συνδέονται με την ανάπτυξη. Και όταν μιλάμε για ανάπτυξη, δεν εννοούμε  αυτό που παλιά ονομάζαμε πρόοδο, αλλά την αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος. Νέτα σκέτα και μετρήσιμα. Όσο ανεβαίνει το κατά κεφαλή μας εισόδημα, τόσο αυξάνεται η κατά κεφαλή μας παραγωγή απορριμμάτων. Και ακόμη χειρότερα: όσο ανεβαίνει το κατά κεφαλή μας εισόδημα, τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται η ποσότητα των σκουπιδιών που παράγουμε. Παράλληλα, αλλάζει και η χημική τους σύσταση.

Παλιά η φύση είχε την ικανότητα κουτσά-στραβά να τα αφομοιώνει. Τα σημερινά σκουπίδια μας την δηλητηριάζουν. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, αν συνεχίσουμε την πεπατημένη, πριν μας πνίξει η αυξανόμενη υλική μας ευμάρεια, θα μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια.

Το ερώτημα είναι: Θέλουμε την ανάπτυξη; Και αν η απάντηση είναι καταφατική, το επόμενο ερώτημα είναι: Θέλουμε τα σκουπίδια; Εδώ όλοι θα απαντούσαμε όχι. Αλλά γιατί δεν τα θέλουμε; Δεν τα θέλουμε γιατί βρωμάνε, γιατί εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας, γιατί ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος και τα νερά και γιατί δεν μας αρέσει να τα βλέπουμε. Όλα αυτά συνιστούν κόστος για την κοινωνία και κόστος για τον καθένα μας.

Αν κάτσουμε τώρα και υπολογίσουμε το κατά κεφαλή κόστος των σκουπιδιών που παράγουμε και το αφαιρέσουμε από το κατά κεφαλή μας εισόδημα θα διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν αυξάνεται τόσο όσο πιστεύαμε. Αν μάλιστα τυχαίνει να ζούμε σε περιοχές που γειτνιάζουν με χωματερές, όσο οι άλλοι πλουτίζουν, τόσο εμείς γινόμαστε φτωχότεροι και τόσο η ποιότητα της ζωής μας χειροτερεύει, έστω και αν το κατά κεφαλή μας εισόδημα ποσοτικά ανεβαίνει.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα οικόπεδο σε μια περιοχή όπου στην συνέχεια έρχεται και εγκαθίσταται ένας σκουπιδότοπος. Δοκιμάστε τώρα να πουλήσετε το οικόπεδο και θα αποκτήσετε αμέσως μια χειροπιαστή αίσθηση του κόστους των σκουπιδιών.

Να φρενάρουμε, συνεπώς, την ανάπτυξη για να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια; Όχι, προς Θεού. Δεν χρειάζεται να σφάξουμε από τώρα την ιερότερη μας αγελάδα. Την ανάπτυξη, υποτίθεται, την θέλουμε όλοι. Σύμφωνα μάλιστα με μια άποψη, είμαστε καταδικασμένοι να αναπτυσσόμαστε. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προσυπογράψαμε το 1997 για να ανοίξουμε τον δρόμο για το Ευρώ,  το λέει καθαρά: Το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή του συλλογικού μας εισοδήματος.

Έχουμε, συνεπώς, δύο δυνατές κινήσεις για να κατεβάσουμε το ποσοστό του ελλείμματος, την εξής μία: να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε (= να αυξάνουμε το κατά κεφαλή εισόδημά μας) με ταχύτερους ρυθμούς απΆ όσο  το έλλειμμά μας. Η άλλη κίνηση θα ήταν να σφίξουμε το ζωνάρι και να μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά αυτό είναι κοινωνικά άδικο και πολιτικά ανεπιθύμητο. Μένει συνεπώς η ανάπτυξη, αλλά η κίνηση αυτή είναι καταφανώς φορσέ.

Το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι: "Πώς θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε χωρίς να φτωχαίνουμε (ή, αν προτιμάτε, χωρίς να μειώνεται η ποιότητα ζωής μας);" Η λέξη κλειδί είναι "αποσύνδεση". Αυτό που πρέπει, δηλαδή, να κάνουμε, όσο το δυνατόν ταχύτερα, είναι να αποδεσμεύσουμε την ανάπτυξη από την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγουμε.

Ποιος θα διαφωνούσε; Όλοι θα θέλαμε λιγότερα σκουπίδια. Πώς θα το επιτύχουμε; Οι τρόποι είναι δύο: να κάνουμε λίπασμα τα οργανικά μας απόβλητα και να δίνουμε για ανακύκλωση όσα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Λιπασματοποίηση και ανακύκλωση αλληλοσυμπληρώνουν η μια την άλλη. Και οι δύο είναι δυνατόν να αρχίσουν να εφαρμόζονται ταυτόχρονα, αμέσως και σταδιακά.

Η λιπασματοποίηση είναι δυνατόν να αρχίσει να εφαρμόζεται από εμάς για εμάς, χωρίς τους Δήμους και το Κράτος. Αρκεί ένας ειδικός κάδος με λίγο χώμα και μερικούς αδηφάγους γεωσκώληκες, που διατίθεται είδη στο εμπόριο. Χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, χωρίς οσμές τα σκουλήκια μετατρέπουν πάνω από το ένα τρίτο των οικιακών μας απορριμμάτων σε πρώτης τάξεως λίπασμα για τον κήπο μας ή για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Η ανακύκλωση θέλει οργάνωση και ο ρόλος Δήμων και δημοτών είναι καθοριστικός. Οι Δήμοι πρέπει να οργανώσουν την υποδομή για την συλλογή, την μεταφορά των απορριμμάτων, οι δημότες πρέπει να διαχωρίζουν τα οργανικά από τα υπόλοιπα υλικά. Τα οργανικά θα πηγαίνουν για λιπασματοποίηση, τα υπόλοιπα για ανακύκλωση.

Ακούγεται εύκολο, όμως η πείρα έχει δείξει ότι τα εύκολα είναι αυτά που γίνονται δυσκολότερα. Ιδιαίτερα όταν οι Δήμαρχοι ποντάρουν σε λύσεις ακριβές, επικίνδυνες και βρώμικες όπως η καύση και οι άλλες μορφές θερμικής κατεργασίας; Γιατί το κάνουν; Ίσως γιατί εμπιστεύονται την τεχνολογία και όχι τους δημότες τους. Ίσως γιατί δεν έφραξαν τα αυτιά τους με κερί και άφησαν να τους σαγηνεύσουν οι σειρήνες που ειδικεύονται στο πλασάρισμα μονάδων θερμικής επεξεργασίας.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 115 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104318
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.