ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εμπιστοσύνη ως ποιότητα ζωής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Χρύσα Σωτηράκη , Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2007
Αγαπητοί φίλοι,

αυτή τη φορά πραγματευόμαστε ένα θέμα που είναι η βάση και η αρχή κάθε προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινότητας, το θέμα της εμπιστοσύνης.

Η κοινωνία του πολέμου και των πατριαρχικών δομών δημιουργεί θεσμούς, χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους και πατάει επί πτωμάτων προκειμένου να κυριαρχήσει και να επιβάλλει την τάξη στους "κατώτερους" και τους "αδύναμους".

Που πρέπει να στηριχθεί ένα παγκόσμιο ειρηνιστικό κίνημα που αρνείται να μιμηθεί τους τρόπους και τα μέσα της πατριαρχικής δομής οργάνωσης της κοινωνίας; Ποια είναι εκείνη η ενοποιός δύναμη που θα φέρει σε συνεργασία τους ανθρώπους που πιστεύουν ακόμα σ΄έναν καλύτερο κόσμο; Ποιος είναι ο λόγος που ομάδες κοινωνικού ή πολιτικού τύπου που δημιουργούνται με σκοπό να αντισταθούν στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και να αναπτύξουν νέα μοντέλα ζωής, γρήγορα σκοντάφτουν στα θέματα της εξουσίας, της διαχείρισης του χρήματος, της αναγνώρισης και των σχέσεων αγάπης μεταξύ των μελών τους;

Παίρνοντας ως αφορμή αυτό το ερώτημα, παρουσιάζουμε αυτή τη φορά το θέμα της εμπιστοσύνης, όπως το αναπτύσσει ο συγγραφέας του βιβλίου "Το ιερό πρότυπο" (The sacred matrix), Ντίτερ Ντουμ, στο κεφάλαιο για τις κοινότητες του μέλλοντος.

Χρύσα Σωτηράκη

Η εμπιστοσύνη ως ποιότητα ζωής

Οι θεραπευτικοί βιότοποι είναι "θερμοκήπια εμπιστοσύνης". Αυτή είναι η βαθύτερη σημασία τους. Οι κοινότητες λειτουργούν, όταν μεταξύ των μελών τους υπάρχει εμπιστοσύνη. Δε λειτουργούν, ή υφίστανται μόνο φαινομενικά όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη τους. Οδηγούνται σε διάλυση, όταν η εμπιστοσύνη εξαγοράζεται μέσα από πρασαρμογή ή υποκρισία. Όλες οι ικανότητες επιβίωσης που εξελίσσονται σε μια μελλοντική κοινότητα, θα γίνουν σε διάρκεια αποτελεσματικές, στο βαθμό που σε μία κοινότητα έχει αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη. Όλες οι μέθοδοι που αναπτύσσει μία κοινότητα για να έρθει σε εσωτερική συνοχή, μετριούνται σε τελική ανάλυση από το αν είναι σε θέση να δυναμώσουν την πραγματική ουσία της εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το μέτρο, η εμπιστοσύνη είναι ο δυναμικός πυρήνας μιας κοινότητας. Δίχως εμπιστοσύνη μπορεί να επιτύχει προσωρινά δυνατές αποδόσεις, όμως μακροπρόθεσμα θα καταρρεύσει. Σε πόσο μεγάλο βαθμό είναι η εμπιστοσύνη το μέτρο για όλα τα σημαντικά πράγματα, το βιώσαμε οι ίδιοι μέσα από εκατοντάδες ασκήσεις και γυμνάσματα, γιορτές και τελετουργικά, εφιδρωτικά λουτρά(σάουνα) και ολόκληρες νύχτες μεθοκοπιού.

Το αν συμβαίνει αληθινή θεραπεία σε μία κοινότητα, αν η κοινότητα προχωράει σε ανθρώπινο, πνευματικό, πολιτικό επίπεδο, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ των συντρόφων, μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών, εμπιστοσύνη σε άτομα που έχουν έναν ηγετικό ρόλο(συντονιστές), εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες πρότζεκτ και ομάδες συνομιλίκων. Αν η ελεύθερη σεξουαλικότητα είναι καλή ή όχι, εξαρτάται από το αν δημιουργεί εμπιστοσύνη στην κοινότητα. Επίσης, το αν η διατήρηση ενός κοινού ταμείου είναι καλό ή όχι, εξαρτάται απ΄αυτό. Προσπαθεί κανείς στις μέρες μας να ρυθμίσει πολλά πράγματα, μέσα από ατέλειωτες συζητήσεις ή μέσα από οργάνωση. Αν μία οργάνωση είναι καλή ή όχι εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των μελών της. Είχαμε πολύ χρόνο για να ανακαλύψουμε τις συνεξαρτήσεις, μέσα από τις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί πραγματική εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Υπήρξαν κοινές θεατρικές προετοιμασίες, κοινά ταξίδια, κοινές λουτρο- περιπέτειες το χειμώνα, μακρά πάρτυ με βόλλευ, από κοινού παρουσιάσεις στη δημοσιότητα, ζωγραφική σε σκουπιδότοπους(ή παλιατζίδικα), νηστείες,κοινές ασθένειες, κοινοί ενθουσιασμοί. Περισσότερο απ΄ όλα, τα μαθήματα τέχνης και οι περίοδοι πνευματικής άσκησης δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο αίσθημα του “συνανήκειν”, που έφτανε μέχρι την αγάπη. Το έξοχο μέσο για τη δημιουργία διαφάνειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα, ήταν στην αρχή το ονομαζόμενο SD(αυτοπαρουσίαση). Δεν είχαμε καμιά πατέντα συνταγή. Δοκιμάσαμε καινούργιους δρόμους μιας ζωής ελεύθερης από φόβο. Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε κανένα αποτέλεσμα στηριζόμενοι σε μία βέβαιη μέθοδο. Η κοινότητα δημιουργήθηκε στο σύνολό της από ένα συλλογικό στρώμα, χούμους εμπιστοσύνης που με τον καιρό πολλαπλασιάζεται από μόνο του.

Η εμπιστοσύνη έχει να κάνει εντελώς βαθιά με την ανθρώπινη αλήθεια, με την ικανότητα διάβλεψης και με την ικανότητα του ν΄ αφήνεται κανείς στη διάβλεψη, με την ετοιμότητα ν΄ αφήνεται να γίνεται ορατός. Στην πραγματικότητα το να αφήνεται κανείς να γίνεται ορατός σημαίνει κυρίως: να γίνεται αποδεκτός. Για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης υπάρχει μία υψηλή προσταγή: όλες οι ουσιαστικές διαδικασίες της ομάδας πρέπει να γίνονται διαφανείς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κρυφοί ανταγωνισμοί και μπερδέματα γύρω από τα θέματα του χρήματος, της δύναμης ή του σεξ. Η δημιουργία εμπιστοσύνης δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Δεν είναι κανένα κατάλληλο μέσο η ελαφρότητα με την οποία κάποιος στις μέρες μας πέφτει στις αγκαλιές με κάθε ευκαιρία και γιορτάζει ζεστά ρεύματα εκεί που δεν υπάρχουν. Πολλές ομάδες διαλύονται εξαιτίας υπερβολικής γλυκύτητας με την οποία καλύπτουν τις πληγές τους, χωρίς να τις θεραπεύουν. Αυτός που έχει το θάρρος να αντιστέκεται σε θεμελιωμένες συνήθειες φαινομενικής αγιοσύνης και πονηριάς, θα πρέπει να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ομάδες χρειάζονται ένα υψηλά ανεπτυγμένο πνευματικό και ανθρώπινο σχέδιο για να μπορούν να δημιουργήσουν αληθινή εμπιστοσύνη. Αν δεν έχουν κανένα σχέδιο, εάν εγκαταλείπονται στον αυθορμητισμό των θετικών τους συναισθημάτων, στο τέλος θα επικρατούν οι παλιές δυνάμεις. Σχεδόν όλες οι ομάδες του 20ού αιώνα διαλύθηκαν λόγω ακαταδάμαστων συγκρούσεων γύρω από το σεξ, τη δύναμη, το χρήμα και την αναγνώριση. Μπροστά σ΄ αυτήν την ιστορική πραγματικότητα, το θέμα της εμπιστοσύνης έχει γίνει ένα θεμελιακό θέμα για την παραπέρα ύπαρξή μας.......

Η εμπιστοσύνη είναι η πρωταρχική θεραπευτική δύναμη της ψυχής. Σε πλήρη εμπιστοσύνη, κανείς δε χρειάζεται ψυχοθεραπεία και εξεζητημένες μεθόδους . Η ψυχή θεραπεύει από μόνη της , όταν μπορεί να αναπνέει και να διαμένει στην εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη που να ενεργοποιεί ισχυρότερα τις αυτοθεραπευτικές ικανότητες από τη δύναμη της εμπιστοσύνης.

Για τη δημιουργία κοινότητας στο νέο πολιτισμό δεν υπάρχει κανένας υψηλότερος στόχος παρά η δημιουργία εμπιστοσύνης. Αυτή είναι μία περιπέτεια χωρίς προηγούμενο, αφού οι μαθημένες ιδιότητες που φέρνουμε μαζί μας από την υπάρχουσα κοινωνία είναι ακατάλληλες γι΄αυτό(τη δημιουργία κοινότητας). Έπρεπε να καμουφλαριστούμε για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Για να μάθουμε ξανά την εμπιστοσύνη, που θα σταθεροποιήσει τις ειρηνικές μας δυνάμεις και θα βεβαιώσει την επιβίωσή μας, χρειαζόμαστε λειτουργικές κοινότητες. Στο χτίσιμο των μελλοντικών κοινοτήτων καλούμε βήμα προς βήμα την ιερή γνώση που θα μας δώσει τη δύναμη να ξανασυνδεθούμε με τις παγκόσμιες δυνάμεις και τα ανώτερα επίπεδα συνείδησης της ζωής. Μ΄ αυτόν τον τρόπο εισαγόμαστε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της εμπιστοσύνης: την πραγματική, καθημερινή, γεμάτη εμπιστοσύνη συνεργασία με τις κοσμικές δυνάμεις.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55171092
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.