ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καθαρό. Ένα Όραμα για το Οροπέδιο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2007

Μια εγκυκλοπαιδική αναφορά.

16 ΚΜ από την Κριτσά, στην κτηματική περιφέρεια της οποίας ανήκει, δίπλα από το οροπέδιο του Λασιθίου, αλλά ακόμα πιο ψηλά, στα 1200μ, βρίσκεται το οροπέδιο του Καθαρού. Τα 60000 στρέμματα, 40000 καλλιεργήσιμα, ο μεγάλος οικολογικός πλούτος, τα σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα και ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς συνθέτουν έναν μοναδικής αξίας τόπο.

Μια προσωπική μαρτυρία.

12.11.06. Μετεκλογική εκδρομή της «Πλώρης» σε Κριτσά, Καθαρό. Το Καθαρό ιδιαίτερα με σημάδεψε. ¶νθρωποι και τόπος. Οικολογικό αξιοθέατο και κοινωνικό παραμύθι. Με τους καλούς, το Γιώργη τον Αφορδακό, τον απαράμιλλο ξεναγό μας, τη θεια Εργινούσα και τη Θεόκλητη, του Ξένιου το σόι, την ταβέρνα των Σιγανών, αυτοί οι τοίχοι της με τους αετούς, τον Τσε και τους παππούδες, όλοι μια οικογένεια, κι ο Στέλιος, νέος Νιόνιος, να τραγουδά μπαλάντες, το ερωτικό «κουνούπι» του. Με τους καλούς λοιπόν, αλλά και τους άλλους, που δεν τους γνώρισα, μα σκοτείνιαζαν το τοπίο πιο πολύ κι απΆ τη φθινοπωρινή αντάρα, αυτούς που όργωναν τους νάνους ιπποπόταμους, τους θησαυρούς της πλανητικής μας ιστορίας, αυτούς που ιδιοποιήθηκαν την κοινή γη, που φύτεψαν τις νεοπλουτίστικες βίλες, αυθαίρετες προφανώς, ανάμεσα στις ταπεινές αγροικίες κι αυτούς που ανέχτηκαν τον εκφυλισμό.

Προσπάθησα να καταλάβω. Η κοινότητα της Κριτσάς πολύ πριν η κοινωνική συνοχή γίνει σύνθημα και μέχρις ότου φτιαχτεί ο δρόμος -δεν φέρνουν πάντοτε την πρόοδο οι δρόμοι- είχε θεσπίσει το οροπέδιο του Καθαρού, ως πεδίο κοινωνικής συνοχής. Μια όαση κοινοτικής αλληλεγγύης. Οι πιο φτωχοί αγρότες μπορούσαν μέσα από μια δύσκολη ανηφορική πορεία να φτάσουν  με τη φαμίλια τους στο Καθαρό, και να βρουν ένα εύφορο κομμάτι κοινοτικής γης να καλλιεργήσουν, ούτε ψηλά νοίκια, ούτε φόροι. ¶ντεχαν στα ύψη 2-3 χρόνια, μετά γύριζαν στην Κριτσά, άλλοι έπαιρναν τη θέση τους, ενώ εκείνοι εντάσσονταν ξανά στην οικονομική ζωή του χωριού με τις γνωστές σχέσεις παραγωγής, εκμετάλλευση ο κανόνας, κοινωνική ανέλιξη η εξαίρεση.

Τότε οι κοινωνίες συνεννοούνταν με το χώμα και τους μήνες. Είχαν συνάψει, άνθρωποι, χώρος, χρόνος ένα ανθρωπογεωγραφικό συμβόλαιο για το τι, πως, που, πότε, πόσο θα καλλιεργούσαν και θα έβοσκαν. Τότε φαντάζομαι δεν θα μιλούσαν για ανάπτυξη, αυτή την αφύσικη έννοια που υπερκαταναλώνουμε σήμερα. Αφύσικη, γιατί η ανάπτυξη παραπέμπει στη μονοδιάστατη μεγέθυνση και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στη φύση παρά μόνον ίσως ως ασθένεια. Οι κανονικοί ρυθμοί της ζωής κάνουν κύκλους, κύματα. Εμπεριέχουν την αγρανάπαυση, αποκλείουν την υπερβόσκηση. Τα τελευταία χρόνια προσθέσαμε το επίθετο αειφόρος στην ανάπτυξη μπας και τη γιατρέψουμε. Το ουσιαστικό όμως μάλλον έφαγε το επίθετο...

Μετά λοιπόν φτιάχτηκε ο δρόμος, ήρθε το αγροτικό, η απόσταση μιας μέρας έγινε μιας ώρας. Ο τόπος των φτωχών έγινε τόπος των ξύπνιων, τα κοινά έγιναν διακατεχόμενα και οι σχέσεις παραγωγής πήραν κι εκεί την καπιταλιστική οσμή τους. Το κοινωνικό και ανθρωπογεωγραφικό συμβόλαιο σκίστηκε. Χωρίς ουσιαστική αντίσταση. Το καπιταλιστικό παραμύθι σάρωσε το βουκολικό. Κι επειδή εκεί δεν υπήρχε ο παραμικρός έλεγχος, υπήρχε και κενό νόμου -που ακούστηκε κοινοτική ιδιοκτησία την σήμερον ημέρα- γρήγορα η καπιταλιστική οσμή έγινε μαφιόζικη αποφορά.

Τι κάνουμε τώρα;

Στηρίζοντας τη δύσκολη προσπάθεια του Δήμου Αγίου Νικολάου που θέλει να αποκαταστήσει τη λογική τάξη, πρώτα η κοινωνία, μετά το άτομο, καταθέτω κάποιες σκέψεις.

Με ορίζοντα το πλανητικό χωριό μας και τις ανάγκες του το Καθαρό έχει σημαίνοντα ρόλο. Μπορεί να γίνει ένα αξιόλογο ευρωπαϊκό γεωπάρκο, υπό την εποπτεία της UNESCO, όπως είναι το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης. Διαθέτει τρία πλεονεκτήματα:

1. Τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς του, που φωτίζουν την γεωλογική ιστορία του πλανήτη και μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

2. Τον οικολογικό πλούτο της περιοχής,  απαντώνται 50 από τα 250 ενδημικά φυτά της Κρήτης.

3. Το μοναδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, που μαζί με τις ιδιαίτερες σχέσεις ανθρώπου φύσης δεν συγκροτούν απλώς μια μουσειακή ανθρωπογεωγραφική σχέση, αλλά έχουν πολλά να μας διδάξουν για τα αδιέξοδα του παρόντος και τις διεξόδους του μέλλοντος. Αυτό που σήμερα φαίνεται αναχρονισμός, αν διευρύνουμε τον ορίζοντά μας, μπορεί να είναι το τόξο που δείχνει το μέλλον.

Σκέφτομαι ένα μοναδικό μουσείο στην περιοχή, όπου θα συνέπρατταν  η γεωλογική, η φυσική και η κοινωνική ιστορία του πλανήτη κι όπου τα οστά των ιπποπόταμων θα εξηγούσαν τους τοπικούς θρύλους για τους Διγενήδες.

Σκέφτομαι ένα Φορέα Διαχείρισης του Καθαρού που θα πρόσεχε το μοναδικό του οικοσύστημα και θα χρηματοδοτούνταν από ένα προσεγμένο αγροτουριστικό δημοτικό συνεταιρισμό που θα έδινε δουλειά σε νέους της περιοχής.  

Σκέφτομαι διδακτορικές κοινωνικοοικονομικές μελέτες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καθαρού.

Σκέφτομαι πως στο μεσοδιάστημα, πρέπει να αποφύγουμε έργα στην περιοχή, όπως τα μεγάλα φράγματα, που πιθανόν να είναι ασύμβατα με τους παραπάνω στόχους.

Λεφτά υπάρχουν. Να πιέσουμε τεκμηριωμένα, Δήμος, Νομαρχία, Αναπτυξιακή Λασιθίου, ώστε να υπάρξουν και οι αντίστοιχες προτεραιότητες. Γιατί δηλαδή να επιδοτούνται τα ιδιωτικά υδροβόρα γκολφ και όχι το δημοτικό Καθαρό;

Αντώνης Ανηψητάκης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567598
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.