ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 25 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ: Είμαστε στο πλευρό του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Οικολογία Αλληλεγγύη , Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007
Με δεδομένο ότι υπάρχει μια μονομερής επίθεση από πολλές πλευρές και ορισμένα ΜΜΕ εναντίον των απόψεων που διατύπωσε στο νομαρχιακό σύμβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, διακινούμε ευρέως το συνημμένο κείμενο και μαζεύουμε υπογραφές από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο είτε επωνύμους είτε λιγότερο επωνύμους για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Μ. Τρεμόπουλο αλλά και να υποστηρίξουμε την ανάγκη να συζητιούνται τέτοια θέματα με ψυχραιμία, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις και ατμόσφαιρα αποκλεισμού των διαφορετικών φωνών.

Παρακαλούμε επιστρέψτε το κείμενο με τα ονόματα και ιδιότητες που το υπογράφουν μέχρι την Τρίτη 20/2, στο e-mail: polinanikos@yahoo.com ή επικοινωνήστε στο 6936672882.

Στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, έχουν διαμορφωθεί δύο παρατάξεις. Η μία επιδιώκει να διατηρήσει η πόλη όλα τα στοιχεία του πλούτου της που την έκαναν δυναμική, πολυ-πολιτισμική και ζωντανή. Η άλλη παράταξη στηρίζει και επιτυγχάνει να κατεδαφίζει εδώ και δεκαετίες την πραγματική Θεσσαλονίκη και στη θέση της να χτίζει μια φοβική, φτωχή και αποκομμένη από την ιστορική μνήμη της πόλη, βασισμένη στον εθνικισμό, την καπηλεία, το λαϊκισμό και την ιδιοτέλεια.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε μέσα από τη νομαρχιακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τους οικολογικούς αγώνες και την προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η Θεσσαλονίκη και να ξαναγίνει ανοικτή και ελκυστική πόλη, βιώσιμη για όλους τους κατοίκους της. Γι΄ αυτό συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές, χωρίς υποστήριξη κομμάτων, εκτός των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, το σημαντικό ποσοστό του 4,59%.

Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο πλευρό του Μ. Τρεμόπουλου κι απέναντι σε μια προσπάθεια επιθετικότητας και δυσφήμισης όσων εκφράζουν απόψεις αυτονόητες για άλλες περιοχές και πόλεις. Το παρόν και το μέλλον δεν μπορεί να στηρίζονται σε επιλεκτικές μνήμες και σε στοιχεία του παρελθόντος. Με αφορμή την καταγγελία του Π. Ψωμιάδη ότι στο βιβλίο της Ιστορίας "ο Κεμάλ αναφέρεται ως "ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων", ο Μ. Τρεμόπουλος απάντησε ότι "ο Κεμάλ ήταν όντως ηγέτης αλλά και τέκνο της Θεσσαλονίκης και η πόλη θα έπρεπε να τον τιμήσει. Όχι βέβαια γιατί ξεχνάμε ότι υπήρξε αντίπαλος και μάλιστα σκληρός αλλά για να θάψουμε οριστικά το ματοβαμένο παρελθόν. Αν δεν είμαστε έτοιμοι ως λαός να το πράξουμε, τουλάχιστον να γνωρίζουμε ότι ο Κεμάλ προέρχεται από τα χώματα της Σαλονίκης και από μια σχετική ίσως με μας κουλτούρα, ώστε αυτή η γνώση να μας κάνει πιο προσεκτικούς σε περιόδους και στιγμές εθνικών εξάρσεων".

Στη σημερινή Ευρώπη, συνεργαζόμαστε με χώρες που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και πολέμησαν σκληρά μεταξύ τους, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους. Θα ήταν αδιανόητο όμως, το μέλλον μας να στηρίζεται επιλεκτικά σε αυτή μόνο την πλευρά της Ιστορίας. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη ευτύχησε να έχει παιδιά της τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Αβραάμ Μπεναρόγια κι άλλους, μεταξύ των οποίων φυσικά και τον Κεμάλ. Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε λοιπόν το αυτονόητο, ότι αυτή η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να σβηστεί από ανιστόρητους πατριδοκάπηλους.

Η άποψή του θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μια ψύχραιμη θεώρηση της ιστορίας της πόλης: "παρά το γεγονός ότι ο Κεμάλ υπήρξε σκληρός αντίπαλος των Ελλήνων, η Τουρκία δικαίως τον θεωρεί ως μέγα εκσυγχρονιστή και θεμελιωτή της και σωστά ο Ελ. Βενιζέλος προχώρησε μαζί του στο δρόμο της ειρήνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η οδός Αποστόλου Παύλου (στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη), με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1938 (έτος θανάτου του) μέχρι το 1955 (το πογκρόμ της Πόλης) ονομαζόταν οδός Κεμάλ Ατατούρκ". "Κανείς δεν ξεχνά τα ιστορικά γεγονότα αλλά δεν μπορεί οι περιπέτειες του παρελθόντος να καθορίζουν το παρόν και να εμποδίζουν την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και ειρηνικού μέλλοντος. Σε αυτό αποσκοπούσε και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και η δήλωσή του ότι "υπήρξε ένας μεγάλος πολιτικός, που δεν ηγήθηκε μόνο ενός σκληρού πολέμου αλλά και της προσπάθειας αποκατάστασης μιας ειρηνικής συμβίωσης των συγκρουσθέντων γειτονικών λαών. Γι' αυτό και ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός Ε. Βενιζέλος πρότεινε το 1934 τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης".

Θεωρούμε αυτονόητο ότι τέτοιες απόψεις αποτελούν στοιχείο της δημοκρατίας και του διαλόγου και αντίθετα θα έπρεπε να καταδικάζονται συμπεριφορές όπως του Π. Ψωμιάδη, που χρησιμοποιεί υβρεολόγιο εναντίον του Μ. Τρεμόπουλου ("τον φτύνω κατάμουτρα" είπε από τηλοψίας) και προσπαθεί να εκχυδαΐσει την άποψή του για να μειώσει το βάρος των καταγγελιών του για τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν. Νοιώθουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι∕ες στον Μιχάλη Τρεμόπουλο όχι μόνο γιατί εκφράζει με συνέπεια και επιμονή τις οικολογικές αγωνίες όλο και περισσότερων πολιτών αλλά και γιατί επιμένει να εκφράζει, παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του, την άποψη σημαντικού κομματιού της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας ότι όχι μόνο οι σημερινές γενιές αλλά και όσοι έχουν βιώσει στην οικογένειά τους το προσφυγικό δράμα ή τον πόλεμο, θα έπρεπε να ορκίζονται στο όνομα της συνεννόησης, της μετριοπάθειας και της δημιουργίας ειρηνικού μέλλοντος στην περιοχή.

Παρακαλούμε επιστρέψτε το κείμενο με τα ονόματα και ιδιότητες που το υπογράφουν μέχρι την Τρίτη 20/2, στο e-mail: polinanikos@yahoo.com ή επικοινωνήστε στο 6936672882.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.222503/409770, fax 2310.421196
e-mail: ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 308 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55075188
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.