ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙΤΗ: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕΒΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ , Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2007
Λαμία, 12/2/2007

Είναι κατανοητό ότι έχει πολλά "όπλα" και γι' αυτό πρέπει αλλιώς να λογαριάζει κανείς την εταιρεία, που επιδιώκει τη λειτουργία μεταλλείων βωξίτη στο Δ.Δ Κουμαριτσίου του Δήμου Γοργοποτάμου. Μεταχειρίζεται και θα μεταχειριστεί διάφορα μέσα για να πετύχει το σκοπό της. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι βάζει μπροστά τους εργαζόμενους και δίνει διάφορες υποσχέσεις για μελλοντικές προσλήψεις, όταν θα πάρει την άδεια εξόρυξης. Ανάλογες είναι οι υποσχέσεις στους μερισματούχους του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού "ΚΟΥΒΕΛΟΥ", στον οποίο ανήκει η διαχείριση του δάσους της συγκεκριμένης περιοχής.

Δεν το λένε, αλλά ο πραγματικός διάλογος θα είναι κάπως έτσι: "Υποθηκεύεις μεν το μέλλον το δικό σου, των παιδιών σου και των εγγονών σου, αλλά σου εξασφαλίζουμε (;;) μια θέση με τον κατώτατο μισθό ή σου δίνουμε κάποιες εκατοντάδες ευρώ το χρόνο". Εξαθλιώνοντας τους φτωχούς και αποδυναμώνοντας τις ελπίδες των νέων με την ανεργία, εύκολα μπορούν να βρουν υποστηρικτές, πρόθυμους ή διστακτικούς, δεν έχει σημασία, "να βοηθήσουν". Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί ο εκβιασμός και στους ήδη εργαζόμενους της εταιρείας και στους εργαζόμενους του νομού γενικότερα.

Και η μεν εταιρεία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, αλλά οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτεία έχουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή, και όχι τόσο οι κάτοικοι, που ίσως υποκύψουν ή ξεγελαστούν και συμφωνήσουν. Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός είναι υπαρκτός και από ό,τι φαίνεται θα τον έχουμε για πολύ ακόμα μπροστά μας.

Μέχρι σήμερα η στάση των κατοίκων του Κουμαριτσίου και των κατοίκων όλου του δήμου Γοργοποτάμου, αλλά και της κοινότητας Παύλιανης, είναι σαφής απέναντι στην λειτουργία των μεταλλείων. Όμως η επιμονή και η δραστηριότητα, που αναπτύσσει η εταιρεία, ιδιαίτερα στην Αθήνα, τους υποχρεώνει να είναι σε εγρήγορση. Είναι ανάγκη να παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά και να επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να μην χαρακτηριστεί Μεταλλευτική η περιοχή αυτή του Κουμαριτσίου. Τη δική τους σθεναρή αντίσταση είναι ανάγκη να επαναβεβαιώσουν και οι τοπικοί φορείς με πρώτο το δήμο Γοργοποτάμου, που έχει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Κάθε ολιγωρία ή διφορούμενη τοποθέτηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, και φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν αποτέλεσμα σκοτεινών διεργασιών.

Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο τόσο η συμπολίτευση και ο κ Νομάρχης, όσο και η αντιπολίτευση, προσπάθησαν να ισορροπήσουν "στην κόψη του ξυραφιού", βάζοντας από τη μια τους εργαζόμενους και από την άλλη τους κατοίκους του Κουμαριτσίου. (Αμφιβάλουμε αν τους απασχολεί το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη...) Αντί όμως γι' αυτό, θα έπρεπε να έχουν ήδη έτοιμη την πρόταση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης. Να έχουν ήδη αναγάγει σε θέσεις εργασίας τις αναπτυξιακές προτάσεις με άξονα τον αγροτουρισμό, τη βιολογική γεωργία και τις άλλες ήπιες μορφές. Να δώσουν προτεραιότητα στη μελλοντική απορρόφηση όλων των πιθανών απολυμένων της εταιρείας, που διαμένουν στην περιοχή. Έτσι μόνο θα αμβλυνθεί ο εκβιασμός και η απειλή. Διαφορετικά είναι εκτεθειμένοι γιατί εγκαταλείπουν τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, έρμαια στα χέρια των κάθε λογής συμφερόντων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 47 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267471
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.