ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λίπασμα από σκουπίδια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Απορρίμματα - Απόβλητα
Δήμος Τσαντίλης , Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2007
Σύμφωνα με την ρήση ενός σοφού, δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα αν συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε όπως την εποχή που τα δημιουργήσαμε. Πώς σκεπτόμαστε τότε; Ποιος να το θυμάται. Πάντως γεγονός είναι ότι σκεπτόμαστε στραβά και κυρίως ότι σκεπτόμαστε λίγο. Ήταν η εποχή που η αβελτηρία συγχεόταν με την αθωότητα και αυτή με την αγαθοσύνη, ήγουν την κουτοπονηριά. Όμως αυτές οι ανθρώπινες ιδιότητες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν από μόνες τους. Ο πονηρός χρειάζεται τον κουτοπόνηρο και ο κουτοπόνηρος δεν θα υπήρχε χωρίς τον αφελή και τον αδαή. Χρειάζεται και μια νεφελώδης κεντρική ιδέα στην οποία όλοι να ομνύουν, έστω και αν ο καθένας την καταλαβαίνει διαφορετικά... Η ιδέα αυτή ήταν η "ανάπτυξη", ένα σύγχρονο "εν τούτω νίκα" θα μας έκανε όλους πλούσιους και ελεύθερους.

Περισσότερη ανάπτυξη όμως σημαίνει περισσότερο απ' όλα και περισσότερο απ' όλα σημαίνει περισσότερα σκουπίδια. Πρόβλημα. Παλιά το πρόβλημα των απορριμμάτων το έλυνε ο οικογενειακός χοίρος. Σήμερα χοίρους δεν έχουμε, αλλά και αν είχαμε δεν θα έτρωγαν αυτά που συνηθίσαμε να πετάμε. Τι σκεφθήκαμε τότε να κάνουμε; Σκεφθήκαμε να τα κάνουμε αόρατα.

Πως αυτό; Δύο είναι οι λύσεις, όταν κανείς παράγει σκουπίδια, αλλά δεν θέλει να τα βλέπει: Το θάψιμο ή το κάψιμο. Τότε που σκεφτόμαστε αλλιώς προτιμήσαμε μια τρίτη: την μετατροπή του πανάκριβου ΧΥΤΑ στον Μαρουλά σε χωματερή χωρίς πάτο. Εκεί θα ξεφορτωνόμαστε τα σκουπίδια μας και θα τα κάναμε αόρατα "μια για πάντα". Το "μια για πάντα", βέβαια, δεν κράτησε πολύ. Η χωματερή ξεχείλισε και μαύρα ζουμιά άρχισαν να κυλούν στο παρακείμενο ρυάκι. Τα άταφα σκουπίδια άρχισαν και αυτά να αναφλέγονται ή κάποιο άρχισαν συστηματικά να τα αναφλέγουν.

Με άλλα λόγια το θάψιμο στον Μαρουλά απέτυχε Φίλοι και πολέμιοι, όλοι μαζί σήμερα παραδέχονται ότι η χωματερή θα έπρεπε να έχει προ πολλού κλείσει ή καλύτερα να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ.  ¶λλωστε δεν προσέφερε αυτό που υποσχόταν: τα σκουπίδια του Ρεθύμνου ουδέποτε έγιναν αόρατα. Τα βλέπει κανείς σε όλο και εντυπωσιακότερους σωρούς μόλις ξεμυτίσει από την πόρτα του.

Τότε αυτοί, που εξακολουθούν και σήμερα να σκέφτονται όπως τότε, θυμήθηκαν την δεύτερη λύση. Το κάψιμο. Τα σκουπίδια δεν γίνονται αόρατα όταν τα θάβεις, αλλά όταν τα καις, ισχυρίζονται. Και πράγματι. Τις διοξίνες, τα φουράνια, τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια είναι αλήθεια πως δεν τα βλέπεις. Απλώς τα αναπνέεις.

Τα τοξικά κατάλοιπα με τα βαρέα μέταλλα γίνονται και αυτά αόρατα. Πώς; Μα με το θάψιμο σε χώρο ταφής πολυτελείας, ικανό να δέχεται τοξικά απόβλητα. Θάψιμο και κάψιμο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συμπέρασμα: Κάψιμο χωρίς θάψιμο δεν γίνεται.

Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα. Οι Δήμαρχοι φλέγονται γιατί οι χωματερές πρέπει να έχουν κλείσει ως τα τέλη του 2007. Αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν και πρόστιμο και να χάσουν τις ενισχύσεις που θα έπαιρναν για την διαχείριση των αποβλήτων τους. "Πού θα πάμε τα σκουπίδια όταν μας κλείσουν τις χωματερές;" διερωτώνται. Και τότε ο διάβολος, μεταμφιεσμένος σε πλασιέ μονάδας θερμικής επεξεργασίας, τους ψιθυρίζει στο αυτί: "στην πυρά!". Όμως μα παροιμία λέει πώς ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια. Λεπτομέρεια πρώτη: οι χωματερές πρέπει να έχουν κλείσει ως αύριο, μια μονάδα θερμικής επεξεργασίας χρειάζεται για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει χρόνια ολόκληρα. Λεπτομέρεια δεύτερη: όλες οι μορφές θερμικής επεξεργασίας καταλήγουν σε "κάψιμο και θάψιμο". Λεπτομέρεια τρίτη: όλες οι μονάδες θερμικής επεξεργασίας είναι βρώμικες, επικίνδυνες και πανάκριβες.

Αυτό, που δεν λέει ο διάβολος που πλασάρει την θερμική επεξεργασία στους Δημάρχους, είναι ότι τους ζητά να του πουλήσουν την ψυχή τους (και τα σκουπίδια τους). Από την στιγμή που οι Δήμαρχοι επιλέξουν το "κάψιμο" θα πρέπει να αποχαιρετήσουν κάθε άλλη προοπτική. Η μονάδα θερμικής επεξεργασίας χρειάζεται όλα τα σκουπίδια της Κρήτης για να είναι βιώσιμη.

Έτσι λοιπόν σκεπτόμαστε όταν δημιουργήσαμε το πρόβλημα και αν εξακολουθήσουμε να σκεπτόμαστε έτσι δεν πρόκειται να το λύσουμε, αλλά να το κάνουμε χειρότερο.

Τι απομένει ως λύση, τώρα που πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε αλλιώς; Η απάντηση είναι: επιστροφή στην φύση. Η φύση, ως γνωστόν, δεν παράγει ρύπανση. Στα φυσικά οικοσυστήµατα, αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισµό, αποτελεί τροφή για κάποιον άλλο. Εμείς ρυπαίνουμε την πλάση με τα χημικά μας και με τα νέα υλικά. Όμως είμαστε και εμείς ζωντανός και δεν τρεφόμαστε από πλαστικές σακούλες και αλουμινένια κουτιά  Τα οργανικά μας απορρίμματα, αυτά δηλαδή που δίναμε παλιά στο γουρούνι μας, είναι πάνω από τα μισά μας απόβλητα. Δεν έχουμε πια γουρούνια στο σπίτι μας, αλλά την δουλειά μπορούν να την κάνουν οι μικροοργανισμοί και τα σκουλήκια. Με την βοήθειά τους είναι δυνατόν να μετατρέψουμε πάνω από τα μισά μας απορρίμματα σε πρώτης τάξεως λίπασμα και αυτό χωρίς να ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Η μαγική φόρμουλα ονομάζεται "κομποστοποίηση", αλλά μη γλείφετε τα χείλη σας δεν πρόκειται για κομπόστα αλλά, όπως είπαμε για λίπασμα.

Και κάτι ακόμη: η κομποστοποίηση των οργανικών μας απορριμμάτων μπορεί να γίνει σε διάφορες κλίμακες, ακόμη και στο μπαλκόνι μας και μπορεί να αρχίσει σταδιακά από σήμερα. Το μόνο που ζητά από εμάς είναι να ξεχωρίζουμε στην κουζίνα μας τα οργανικά απόβλητα από τα υπόλοιπα σκουπίδια. Από τον Δήμο δεν ζητά παρά να οργανώσει την "κομποστοποίηση" σε μεγαλύτερη κλίμακα, αρχίζοντας, ει δυνατόν, από σήμερα.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104837
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.