ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ακόμη κι εγώ κουβαλώ μέσα μου έναν γιουγκοσλαβικό πόλε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κοινότητες, Χωριά ειρήνης, Tamera
Σόνια Χάιδα , Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2007

Αγαπητοί φίλοι,

το κείμενο που σας στέλνουμε σήμερα είναι γραμμένο από ένα ισπανό γιατρό και ειρηνιστή José Luis Gil Monteagudo. Το έγραψε όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επενέβησαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το κείμενο έχει τον τίτλο «Ακόμη κι εγώ κουβαλώ μέσα μου έναν γιουγκοσλαβικό πόλεμο».

Στο κείμενο αυτό εξηγεί ο José Luis Gil Monteagudo, ότι για τους πολέμους που συμβαίνουν στον κόσμο, δεν έχει πια νόημα να ψάχνουμε έναν ένοχο έξω από 'μας, αλλά πρέπει να αρχίσουμε από εμάς. Δεν είναι μόνο οι πολυεθνικές, ο καπιταλισμός, η παγκοσμιοποίηση του πολέμου οι ένοχοι και η ρίζα του κακού. Οι δομές της εκδίκησης, του μίσους, του ανταγωνισμού, της ιδιωτικοποίησης είναι αυτές που χρειάζεται να αλλάξουν. Οι ειρηνιστές όπως καθώς και οι εγκληματίες πολέμου φέρουν μέσα τους τις ίδιες δομές.

Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Εκεί που νιώθουμε ότι μας αδικούν, εκεί όπου η επιθυμία μας για αγάπη δεν εκπληρώνεται αμέσως, εκεί που νιώθουμε ότι στους άλλους έρχεται η ευτυχία και όχι σε εμάς, αν εκεί δεν αντιδράσουμε με θυμό ή εκδίκηση αλλά με υπομονή και θέληση για επίγνωση, τότε συμβάλουμε στην αλλαγή αυτών των δομών. Τότε δημιουργούμε μία «γεννητική», ριζική αλλαγή στον κόσμο.

Όταν δύο γυναίκες που αγαπούν τον ίδιο άντρα, δεν αντιδράσουν με φόβο, ψέμα, ίντριγκες και ανταγωνισμό, αλλά με υποστήριξη, τότε δημιουργείται μία γεννητική αλλαγή και μία καινούργια δυνατότητα για πολλούς άλλους ανθρώπους να αντιδράσουν με υποστήριξη.

Διαπιστώνουμε τη δυσκολία αυτών των θεμάτων, αλλά και την αναγκαιότητα να βρούμε απαντήσεις και δημιουργήσουμε αυτήν την αλλαγή. Αυτό που συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων σε μικρό επίπεδο με τη μορφή της εκδίκησης, χαρά για την αποτυχία του άλλου..., συμβαίνει σαν πόλεμος μεταξύ δύο λαών σε μεγάλο επίπεδο.

Αυτό που χρειαζόμαστε όμως δεν είναι ηθικά κηρύγματα, αλλά χώρους και φίλους όπου θα δημιουργήσουμε καινούργιες συνθήκες, καινούργιους τρόπους επικοινωνίας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν την αλλαγή. Χώρους εμπιστοσύνης όπου μπορούμε να μιλήσουμε την αλήθεια χωρίς να μας κατηγορήσουν γι' αυτό, χώρους όπου θα έχουμε φίλους που θα μας στηρίξουν σε αυτήν την αλήθεια γιατί είναι και η δική τους αλήθεια. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο φόβο που έχουμε μέσα μας, για να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

Μακάρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ενέργεια και χρήματα να κατευθύνονται προς τη δημιουργία τέτοιων χώρων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω την ¶ννα Φιλίππου που έχει μεταφράσει ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου «το ιερό πρότυπο» του Ντίτερ Ντουμ και μας έχει διευκολύνει πολύ στην αποστολή των κειμένων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σόνια Χάιδα

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αρκετά μεγάλο, θεώρησα όμως ότι είναι σημαντικό αυτή τη φορά να το αφήσω όπως είναι για να μπορεί να ακολουθήσει ο αναγνώστης τη λογική σειρά των σκέψεων του συγγραφέα.

Ακόμη κι εγώ κουβαλώ μέσα μου έναν γιουγκοσλαβικό πόλεμο
του José Luis Gil Monteagudo

Διαβάζω τις εφημερίδες, ακούω ραδιόφωνο και συγκεντρώνω ιδέες πολλών ειδικών και μη-ειδικών σχετικά με αυτόν τον πόλεμο, που βρίσκεται περισσότερο κοντά μας από οποιονδήποτε άλλο.

Βλέπω ένα πολεμικό σενάριο και αναρωτιέμαι: «Τι σχέση έχω εγώ με όλα αυτά;» «Θα μπορούσαν ο τρόπος που ζω και οι αποφάσεις που παίρνω καθημερινά να συμβάλλουν ώστε να διατηρηθούν αυτοί οι πόλεμοι;» «Τι μπορώ να μάθω προσωπικά από όλη αυτή την οδύνη;»

Αν θέλω να ανακαλύψω την αλήθεια σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να επιτρέψω να διαπεράσει το φως της συνείδησης ακόμη και τις σκοτεινότερες γωνίες του πνεύματός μου. Μερικές είναι ευκολότερα προσιτές: Βλέπω ξεκάθαρα μπροστά μου το σερβικό χωριό και τους αλβανούς Κοσοβάρους, τα ανακηρυγμένα θύματα αυτού του πολέμου. Αλλά να σκεφτώ ότι μπορεί να υπάρχει ένα μέρος μέσα μου που είναι τόσο καυτό όπως οι παραστρατιωτικές ομάδες, τόσο τυραννικό όπως ο Μιλόσεβιτς ή ένας στρατηγός του ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο λοιπόν μου είναι πραγματικά δύσκολο. Υπάρχουν γωνίες στην ψυχή μου που είναι ασφαλισμένες με λουκέτα και έχουν φύλακες μπρος την πόρτα 24 ώρες την ημέρα; Είναι τελείως απροσέγγιστες;

Δεν μου αρέσει να βρίσκομαι σε επαφή με το στρατό, σε τελική ανάλυση δηλώθηκα αποφασιστικά ως αντιρρησίας συνείδησης πριν από πολλά χρόνια. Δεν θέλω να πιάσω όπλο ούτε να συμβάλλω στο να το κάνουν άλλοι. Αλλά… σε τελική ανάλυση μου άρεσαν πάντα αυτές οι πολεμικές ταινίες όπου οι ήρωες σκοτώνουν αβίαστα για κάτι δίκαιο. Υπάρχει οποιοσδήποτε δικαιολογημένος λόγος που δικαιολογεί το θάνατο ενός ανθρώπου; Παρόλο που δεν μου φαίνεται υπάρχει ένα μέρος μέσα μου που λέει ναι. Υπάρχουν καταστάσεις που φαίνεται να δικαιολογούν τη βία ακόμη και την αιματοχυσία και τα πτώματα από ανθρωπιστικά κίνητρα.

Όλοι αναζητούμε συνεχώς τους «υπεύθυνους» αλλά η ζωή μου έχει δείξει ότι αυτή η συντόμευση είναι πολύ ύποπτη. Με τη βία δεν μπορούμε ποτέ να βάλουμε ένα τέλος στη βία.


Λοιπόν, συνεχίζω να εξερευνώ (καθαρίζω) τις πνευματικές μου γωνίες εκεί που φυσιολογικά δεν φτάνει ποτέ η «σκούπα». Τώρα σκέφτομαι τον Μιλόσεβιτς αλλά... αλλά αυτό ποτέ, πραγματικά. Αρνιέμαι να σκεφτώ ότι αυτό το πρόσωπο κατοικεί μέσα μου καθημερινά. Εντάξει λοιπόν, ίσως το κακό να μην είναι τόσο κακό πια, ίσως να έχει τους λόγους του, τουλάχιστον θα μπορούσα να τον ακούσω… Όχι, αυτό δεν γίνεται! Κάτι μέσα μου αντιστέκεται. Δεν έχω κανένα κέφι να σκεφτώ ότι είμαι και ο Μιλόσεβιτς. Θα μπορούσα να το δεχτώ σαν ένα θεωρητικό νοητικό παιχνίδι, σαν μια τολμηρή στιλιζαρισμένη κρούση αλλά να αισθανθώ, να αισθανθώ τον τύραννο μέσα μου και να παρατηρήσω πώς συμπεριφέρεται, τι αδικίες και εγκλήματα διαπράττει καθημερινά, αυτό μου φαίνεται πάρα πολύ. Υπάρχουν τομείς στην ψυχή μου που θέλουν να μείνουν ερμητικά κλειστοί. Παρακαλώ την αγάπη να με συμπαρασταθεί και να μου δώσει θάρρος και ακούω το τρίξιμο των ρεζέδων μιας βαριάς πόρτας…

Φαντάζομαι το πρόσωπο του τυράννου όπως το βλέπουμε στον τύπο. Κάτι μέσα μου ανθίσταται να τον κοιτάξει κατάματα. Τον κριτικάρω πάρα πολύ. Βλέπω το πρόσωπο ενός υπεροπτικού, εγωιστικού, κυνικού, μη-ευέλικτου άντρα… Θεέ μου! Αν όλα αυτά είναι κομμάτι μου πιστεύω ότι θα αποχωρήσω από αυτό το παιχνίδι. Δεν μου αρέσει η κατεύθυνση που πηγαίνει το πράγμα… Εισπνέω βαθιά και τον ξανακοιτάζω. Προσπαθώ να χαλαρώσω το βλέμμα μου. Αρχίζω να βλέπω κάτι άλλο. Βλέπω τη βαθιά θλίψη που καθρεφτίζεται στα μάτια του, βλέπω το σκοτεινιασμένο πρόσωπο κάποιου που υποφέρει… «Ναι, αλλά να μην τον παρομοιάσω και με θύμα τώρα, εδώ πρόκειται για τον ένοχο, μην το ξεχνάς»… Αγνοώ την τσιριχτή φωνή που στριγκλίζει στο κεφάλι μου και συνεχίζω να παρατηρώ αυτό το θλιμμένο βλέμμα.

Τώρα θέλω να δω μόνο ένα ανθρώπινο πλάσμα σαν να μην ήξερα τίποτα γι αυτόν. Αυτό που θέλω τώρα είναι, σχεδόν ντρέπομαι να το πω, να καταλάβω τον αδερφό μου Μιλόσεβιτς.

Έρχονται στο νου μου περιστατικά από τη βιογραφία του: Όταν ήταν ακόμη νέος οι γονείς του αυτοκτόνησαν. Θεέ! Το είχα ξεχάσει εντελώς: Κάποιος που νιώθει ότι δεν τον εκτιμούν, δεν είναι ικανός να εκτιμήσει άλλους ανθρώπους. Μόνο ένας απελπισμένος μπορεί να διαπράξει φρικαλεότητες.

Ναι, τώρα βλέπω το βλέμμα ενός νεαρού που είναι κατεστραμμένος από αυτές τις αυτοκτονίες. Ο πατέρας και η μητέρα του αυτοκτόνησαν... Προσπαθώ να φανταστώ την παιδική ηλικία ενός παιδιού του οποίου οι γονείς είναι τόσο άρρωστοι... Σίγουρα ένα παιδί με άσχημη γέννα και πιθανώς άσχημες συνθήκες κατά την ανάπτυξή του... Ένα εγκαταλειμμένο πλάσμα σε μια ανθρώπινη τραγωδία…

Υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε σφαλιάρα και μαχαιριά; Δεν τρέφονται από την ίδια πηγή; Και υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ψυχικές σφαλιάρες και πληγώματα που προκαλούνται από λέξεις που εκφράζονται από μια κοφτερή γλώσσα; Αυτές οι ψυχικές πληγές συνήθως χρειάζονται περισσότερο διάστημα για να θεραπευτούν από αυτές που προξενούνται στο κορμί. Εμπεριέχουν συγκεντρωμένο δηλητήριο που αποστάζεται στις νοητικές σκοτεινές πλευρές. Έχει καμία διαφορά αν τα λόγια εξωτερικεύονται ή αν επιδρούν ως νοητικό δυναμικό; Και είναι πραγματικά αποφασιστικό σε όλα αυτά αν αυτή η διαδικασία συντελείται συνειδητά ή ασυνείδητα; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πραγματικά ότι είναι ελεύθερος από αυτό το δηλητήριο;

Ναι, σας ανακοινώνω πολύ αποφασιστικά: Ακόμη κι εγώ φέρω ένα εγκληματία πολέμου μέσα μου: Το αποδέχομαι για χάρη όλων. Δε θέλω πια να έχει επίδραση μέσα μου και να είμαι ο τελευταίος που το αντιλαμβάνεται.


Ας συγκεφαλαιώσουμε για άλλη μια φορά την παγκόσμια κατάσταση: Πριν αρχίσει ο πόλεμος υπήρχαν στο Κόσοβο κάποιες εκατοντάδες νεκροί και μερικές χιλιάδες πρόσφυγες. Γιατί το ΝΑΤΟ δεν επενέβη στην περιοχή των μεγάλων λιμνών στην Αφρική που μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια πέθαναν μισό εκατομμύριο αθώοι, όπου υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και που ακόμη και σήμερα δολοφονούνται κάθε μήνα δέκα χιλιάδες άνθρωποι; Πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση που προξένησε αυτό το μακελειό, είναι έτοιμη να εξαγοράσει τη σιωπή του σερίφη με πετρέλαιο, ουράνιο, διαμάντια κλπ.

Και γιατί δεν επεμβαίνει το ΝΑΤΟ στο Κουρδιστάν όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Κούρδοι πρέπει να γίνουν πρόσφυγες καταδιωγμένοι από τον τουρκικό στρατό και όπου χιλιάδες άνθρωποι βασανίζονται στις φυλακές; Γιατί ακριβώς η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και είναι ένας από τους κύριους πελάτες που αγοράζουν όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά η Γιουγκοσλαβία εξολοθρεύεται με «ευφυή» όπλα περισσότεροι από 1200 άνθρωποι εκ των οποίων 400 περίπου παιδιά πρέπει να πεθάνουν και 5000 είναι οι βαριά τραυματισμένοι. Βομβαρδίζονται στα σπίτια τους, στο ταξίδι με το τρένο, στα νοσοκομεία, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στα προξενεία και στις φυλακές. Και σαν να ήταν κάτι ασήμαντο, αφήνουν τον άμαχο πληθυσμό χωρίς ρεύμα, νερό και ψωμί.

Σε όλα αυτά ο σερβικός στρατός δεν βλάφτηκε καθόλου και φυσικά ήταν οι τελευταίοι που έμειναν χωρίς νερό ή ψωμί. Για ανθρωπιστικούς λόγους αφήνει κανείς τον άμαχο πληθυσμό να υποφέρει και προξενεί πλάνες τις οποίες περιγράφει ως «περιφερειακά φαινόμενα»...


...Επιτέλους βρήκα τους υπεύθυνους όλης αυτής της οδύνης: Αυτόν τον ισχυρό άγνωστο που δίνει διαταγές και αφήνει καθημερινά να υποφέρουν εκατομμύρια πλάσματα. Βρήκα τον ένοχο. Πιστεύω ότι συντονίστηκα μαζί του και μπορώ να ακούσω τα λόγια του: «Μπράβο, πολύ καλά, επιτέλους με βρήκατε. Είστε ένας από τους λίγους πονηρούς που με ανακαλύπτουν μετά από επίμονη αναζήτηση. Ναι, είμαι ένας από τους ισχυρούς εγωκεντρικούς που ελέγχουν τις πνευματικές και σωματικές κινήσεις του ανθρώπου στη γη. Κρίμα που δεν είμαι ο μοναδικός αλλά ίσως να τα καταφέρω κάποια μέρα. Το πραγματικό νόημα σΆ αυτή τη γη είναι να έχει κανείς εξουσία και για να την επιτύχει πρέπει να εκπληρώσει έναν όρο: Να είναι ελεύθερος από οποιαδήποτε συνείδηση, να έχει το σκοπό μπροστά στα μάτια του και να εργάζεται γι αυτόν αδιακρίτως τι χάνει. Η ηθική έχει δημιουργηθεί για τους αδύναμους. Γιατί θα πρέπει να αποδεχτώ μαζικούς νόμους στο όνομα κάποιου υψηλότερου όντος ή μιας αγάπης που δεν υπάρχει; Πιστεύετε πραγματικά ότι εγώ είμαι το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να εξουδετερώσετε για να κυριαρχήσει η ειρήνη στη γη; Πόσοι πιστεύετε ότι θα έκαναν το ίδιο στη θέση μου; Σας το λέω: Λεγεώνες. Πόσοι πιστεύετε ότι ευχαρίστως θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση μου; Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια.»

Επιτέλους μου είναι ξεκάθαρο: Δεν υπάρχει κανείς σΆ αυτή τη γη που να μην πιστεύει ότι έχει δίκιο και πιστεύω ότι η ζωή του καθενός εκφράζει με το δικό της τρόπο μία όψη ενός συμπαντικού μαθήματος. Κάθε δρόμος ζωής είναι ένα κατάλληλο σχήμα για να εξερευνήσουμε μεταξύ άλλων τα αμέτρητα λάθη που είναι σε θέση να διαπράξει το ανθρώπινο μυαλό.

Ξέρω ότι κάθε λάθος που κάνω είναι ένα εν δυνάμει σκαλί στη σκάλα που με φέρνει πιο κοντά στο Θεό. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι πρέπει να αναγνωρίσω, να κατανοήσω και να μεταμορφώσω το λάθος για να μπορεί να μεταλλαχθεί σε σκαλί. Αναγνωρίζω ότι μέσα μου βρίσκεται επίσης ένας μυστικός χειραγωγός παρ όλες τις καλές προθέσεις. Και αναγνωρίζω επίσης ξανά όλες τις αμφιβολίες που τρέφει ο σκοτεινός αδερφός μου: απέναντι στο Θεό, στον υψηλό εαυτό, την ανθρώπινη καλοσύνη, την ύπαρξη της αγάπης μέχρι και την αμφιβολία για την ίδια την ύπαρξή μου.

Χρειάζομαι τώρα ένα αληθινό στήριγμα σε αυτή τη δύνη γύρω από την ειρήνη και τον πόλεμο, κανείς και τίποτα δεν μου φαίνεται αυθεντικό, φυσικά ούτε εγώ ο ίδιος.

Συνεχίζω λοιπόν, να αναζητώ συστατικά σημεία στις δημοσιεύσεις για τον πόλεμο. Ξαφνικά βρίσκω στις εξηγήσεις δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων ένα απροσδόκητο εύρημα: Μόνο μερικές μέρες αργότερα μνημονεύουν ένας πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ και ο σέρβος πρώην πρόεδρος μία λέξη που με κάνει οξύκουο: Ιησούς Χριστός. Και οι δυο τον χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις αντίθετες απόψεις τους.

Αναρωτιέμαι πώς θα συμπεριφερόταν σΆ αυτόν τον πόλεμο αυτή η μεγάλη ψυχή που χαιρετούσε τους άλλους με το να τους εύχεται ειρήνη. Ζούσε επίσης σε μία περίοδο φρικτών πολέμων και έδωσε με τη συμπεριφορά του ένα παράδειγμα για την αντίδραση σε παρόμοιες συγκρούσεις.


Είναι δυνατό να κατοικεί μέσα μου και ένας Ιησούς Χριστός; Ναι, σε κάθε περίπτωση, είμαι ένας δυνητικός Χριστός όπως είμαστε όλοι μας. Αυτός ο Χριστός είναι η αληθινή μας φύση πίσω από όλα τα φαινόμενα. Την ημέρα που θα πραγματοποιήσουμε την χριστιανική μας φύση, που θα εκπληρώσουμε το θεϊκό σχέδιο, θα εξαφανιστούν όλοι οι πόλεμοι από αυτή τη γη και θα μας συνοδεύει η ειρήνη. Και με κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αρχίζει η αληθινή ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιστορία γεμάτη αγάπη, εκπλήξεις και περιπέτειες, μια ιστορία ενθουσιασμού της δημιουργικότητας.

Και για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο Χριστός πρέπει να αναποδογυρίσει το σακί και να κατρακυλήσουν στο φως ο Μιλόσεβιτς, οι παραστρατιωτικοί, η δύναμη των σκοτεινών σκιών, το ΝΑΤΟ και τα θύματα. Μόνο έτσι ανοίγουμε την πόρτα στην αλήθεια, την αλήθεια ως την ισχυρότερη πηγή δύναμης στο δρόμο της μεταμόρφωσης.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.tamera.org

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170935
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.